Жените на ръководни позиция в България са 39% от всички шефове и по този показател сме на четвърто място в ЕС. Средният процент на жените мениджъри е 34%, показват данни на Евростат, разпространени в петък от НСИ по повод Деня на статистиката - 20 октомври.

В същото време обаче заплатите на жените на ръководни постове в България са с над 17% по-ниски от тези на мъжете за същата длъжност.

Това не е някакво типично българско явление и България дори не е водеща по най-голяма разлика в заплащането на ръководители - средната за ЕС е 23%. В Италия тя достига дори 50% в полза на мъжете. Там жените на ръководни постове са 27% от всички началници.

Средно за ЕС жените началнички са по-зле платени дори от специалистите мъже. Средната почасова ставка за жените на ръководни постове в ЕС е 22,82 евро (в България е 5,14 евро), а на мъжете е 24,2 евро, т.е. разликата е 6,04%. Любопитното е, че в Италия, където половата дискриминация в заплащането е най-висока, жените началници все пак взимат повече от мъжете макар и с малко.

Средната в ЕС почасова ставка на мъжете ръководители е 31,96 евро, което превърнато в месечна заплата при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица е около 5880 евро.

В ЕС най-високи заплати получават мъжете ръководители в най-скъпата страна членка - Дания. Те получават средно 9268 евро на месец, но пък Дания бие всички рекорди по най-високи цени при почти всички видове стоки и услуги.

След нея най-високи са заплатите на шефовете мъже в Люксембург, Финландия и Великобритания.

Абсолютен рекордьор на континента по началнически заплати е Швейцария. Там почасовата ставка на хората, заемащи ръководни постове, е 56,72 евро, което превърнато в месечна заплата прави 10 436 евро. Това е минимумът, без никакви бонуси и добавки и при само 23 работни дни в месеца.