Неотдавна Китайската комисия за банков и застрахователен надзор въведе редица мерки за поддържане стабилността на финансовия пазар и подкрепа на реалната икономика. Така например, дъщерни финансови дружества на банките ще могат директно да инвестират в акции. От комисията също така призоваха банковия сектор да осигури адекватно управление на рисковете от финансиране чрез ипотеки на акционерни дружества. Разрешава се със средства от застраховки да бъдат създавани специализирани продукти за намаляване на тези рискове, съобщава Радио Китай.

Комисия за банков и застрахователен надзор публикува също „Насоки за управление на дъщерни финансови дружества", които позволяват натрупаните от банките капитали чрез техни продукти за финансово управление директно да могат да се инвестират в акции, като същевременно няма да има ограничения за обема на продажби на банковите продукти за финансово управление.

Представител на комисията заяви, че насоките са от полза за разпределението на рисковете на банковите операции за финансово управление, насърчаване събраните капитали от продуктите за финансово управление да навлязат в значими сектори на икономиката и финансовия пазар, за уеднаквяване на критериите за надзор на сходни финансови продукти, както и за ефикасно предотвратяване на рискове.