При извършването на проверки при производителите на хляб,  Българската агенция по безопасност на храните следи и за спазването на нормативните изисквания за етикетиране на хляба. На етикетите трябва да е посочена пълната информация, в съответствие с европейски регламент за предоставянето на информация за храните на потребителите. Добавките в храните се посочват с наименованието на категорията и Е номера, или конкретното наименование на добавката в списъка на съставките, а ензимите, които обикновено представляват комплекс от протеини, се обявяват без конкретните им наименования. Това обясниха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в отговор на въпроси от "24 часа". 

Контролните органи от БАБХ проверяват дали вложените добавки в храните, както и ензими са от разрешителния списък за влагане в тази категория храни. 

"БАБХ осъществява планов контрол в обектите за производство и търговия с храни за спазване на действащото законодателство. Официалният контрол се извършва с честота в зависимост от степента на риска за групите храни, в това число и за произвеждания и предлаган хляб в страната. Проверки се извършват и в резултат на постъпили сигнали на гражданите", казаха от агенцията. 

Съгласно Закона за храните, при регистрацията на обектите за производство на храни, в това число на обектите за производство на хляб и хлебни изделия, се проверяват Технологичните документации (ТД) за храните, които ще се произвеждат в обектите. В ТД се посочват влаганите суровини и използваните добавки в храните, които трябва да са от списъка на разрешените добавки. При извършвания контрол инспекторите от БАБХ проверяват дали вложените суровини, подобрители, съдържащи ензими и добавки в произведения съответен вид хляб или хлебно изделие съответстват на разработената технологична документация за продукта.

Технологичните документации могат да се променят по отношение на влаганите суровини или органолептични показатели на продуктите. Когато е направена такава промяна, тя трябва да е документирана писмено и да се представя за проверка от инспекторите на БАБХ.

Освен проверките по планов официален контрол и по сигнали на гражданите, ежегодно се извършва и тематична проверка в цялата страна, за установяване съответствието на предлагания на пазара хляб с действащото законодателство, отнасящо се за храните. През 2018 г., за период от един месец, БАБХ извърши повсеместна проверка в страната, разпоредена със заповед на изпълнителния директор на Агенцията. Включените в нея обекти са: производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи хляб на място, както и супермаркети, в които се произвежда и предлага хляб и хлебчета.

Фокусът на тематичната проверка е относно качеството на произвежданите и продавани видове хляб и хлебни изделия, с акцент – използваните съставни суровини, добавки и етикетирането на продуктите.

Проверени са общо 1084 обекта, в това число 462 хлебозавода и цехове, фурни за хляб, сладкарски цехове, търговски обекти и складове. В хода на проверките са издадени 67 броя предписания за отстраняване на констатирани несъответствия. За допуснати нарушения са връчени и 5 бр. актове за установено административно нарушение, с наложени санкции, според разпоредбите на Закона за храните. Установените несъответствия се отнасят предимно за пропуски по отношение етикетирането на продуктите и неспазване на хигиенните изисквания.

Особено внимание е обърнато на използваните брашна, готовите миксове (подобрители) и техните компоненти, маята за хляб, готови закваски за хляб, както и на използваните ензимни комплекси.

Обобщеният анализ на резултатите от проверките показва, че в произвежданите видове хляб и хлебчета се влагат традиционните пшенични брашна – бяло /тип 500/, добруджа /тип 750/, типово /тип 1150/ и пълнозърнесто /тип 1850/, царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури – лимец, царевица, ръж, и др. Всички използвани брашна са с български произход и са доставени от регистрирани мелнични предприятия.

Констатирано е, че в състава на голяма част от брашната се съдържат ензимни комплекси и аскорбинова киселина, които са разрешени за използване и не носят опасност за произвеждания хляб, а в действителност, подобряват хлебопекарните качества на използваното брашно.