Още над 15,6 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на туризма и опазване на околната среда в пограничния регион между България и Турция по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП между двете държави.

Това е станало известно по време на Комитета за наблюдение на програмата в Поморие, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Форумът е бил председателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Бейза Туран - директор на Дирекция "Финансово сътрудничество" в Министерството на европейските въпроси на Турция. Официален гост на събитието е била Магали Леноел, отговаряща за програмата в Европейската комисия.

В рамките на комитета е било дадено началото на изпълнението на проектите, подадени по Втората покана, обявена в началото на годината. Зам.-министър Николова е отчела сериозен интерес от страна на бенефициентите и е посочила, че са получени 130 проекта. За първи път кандидатстването по програмата е било изцяло по електронен път.

"След извършване на съответните анализи беше установено, че с разполагаемия ресурс от над 15,6 млн. евро ще гарантираме финалното изпълнение на заложените по програмата резултати и ще използваме наличните средства за дейности в полза на организациите и хората в целевия регион", е казала Николова. Така по програмата в граничния регион към днешна дата се влагат над 25 млн. евро, като се реализират и 43 проекта, одобрени по първата покана на стойност от почти 10 млн. евро. От тях 16 са инвестиционни, основно за борба с природните бедствия и опазване и управление на природните ресурси, а 27 са от типа "меки мерки" за популяризиране и насърчаване на възможностите за туризъм. Сред "отличниците" на програмата по първата покана са областите Бургас и Хасково, където се работи по най-много проекти.

Магали Леноел от ЕК е дала много добра оценка и е похвалила Управляващия орган на програмата за темпото на изпълнение и приключилото набиране на проекти по втората покана.