Собственикът ще го внася от Румъния

Най-голямата фабрика за сладолед в България - варненската “Фронери”, затваря. Информацията бе потвърдена официално от самата компания.

“Продължаваме да развиваме бизнеса си в България и ще продължим да бъдем лидер на този пазар, но се налага да преосмислим бъдещето на завода ни във Варна”, казаха от дружеството. Оттам увериха, че всички съкратени работници ще получат законно полагащите им се обезщетения.

Според запознати “Фронери” ще започне да внася сладолед от фабриката си в Румъния, като тук за нея ще работи екип от около 90 човека, които ще го дистрибутират. Във варненския завод, който освен сладолед произвеждаше и замразени храни, работеха 72-ма души.

“Фронери” бе създадена преди 2 г. от “Нестле” и британската R&R като джойнт-венчър и “Нестле” е собственик на половината от дяловете. Самата “Нестле” купи варненската фабрика през 2006 г., прехвърли я преди около година и половина на “Фронери” и впоследствие се изтегли от пряко участие в този бизнес навсякъде по света. “Фронери” наследи всички фабрики за сладолед на “Нестле” в Европа и оперира в 20 държави на континента.

Варненската фабрика произвеждаше около 40% от сладоледа в България. Тези цифри излязоха наяве м.г., когато “Юниливър” купи великотърновската “Сладоледена фабрика” ООД и по този повод КЗК направи подробен анализ на пазара на сладолед в България. Тогава “Фронери” казаха пред КЗК, че все повече общини и кметове в България забраняват поставянето на фризери на тротоари и оживени пътни артерии, което би могло в средносрочен план да намали продажбите им с около 30%.

Според тогавашния анализ “Юниливър” е на второ място по пазарен дял у нас с около 20% от продажбите. Затварянето на варненската фабрика обаче ще промени тези цифри.