Рекордни над 9 милиона туристи у нас през 2018 г. отчете министърът

Рекордните над 9 млн. туристи са дошли у нас през 2018 г. Приходите от туризма са над 7 млрд. лв.

Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова на конференция “Естествено, в България - 2019 г. на вътрешния туризъм”. На събитието дойдоха председателят на парламента Цвета Караянчева, спортният министър Красен Кралев и зам.-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов.

Шампионът Кубрат Пулев също се включи в рекламата на българския туризъм със специален клип, показан на събитието.

КУБРАТ ПУЛЕВ
КУБРАТ ПУЛЕВ

“Ходим навсякъде по света, а не знаем достатъчно за родината си. Аз избрах българския туризъм, защото ако не познаваш България, не познаваш и себе си”, казва известният боксьор.

Приоритет за министерството тази година ще бъде насърчаване на пътуването в България и опознаване на малко познати места, обяви Ангелкова.

“Да възпитаваме така децата си, че когато ги попитаме къде искат да живеят, работят и почиват, да отговорят: “Естествено, в България”, призова шефката на парламента Цвета Караянчева.

Министър Ангелкова съобщи още, че се подготвя календар, който ще популяризира ключови събития и места с различни атракции.

Другият фокус за тази година са инвестиционните турове, заяви още Ангелкова. И поясни, че в националните ни курорти месеците март, април, май, които са крилата на сезона, както и октомври, ноември, биха могли да се използват за конферентен туризъм. Министерството ще подкрепи изграждане на голям конферентен център - в Слънчев бряг, Златни пясъци, Пампорово, Боровец, където базата да се използва целогодишно.

Министърът на спорта Красен Кралев пък заяви, че още не може да говорим за спортен туризъм у нас, но в последните години България се е утвърдила като организатор на международни първенства. “Това даде повод 2000 състезатели, спортисти, техните щабове, изключително голям брой фенове да посетят страната ни, от които някои за първи път. Това е повод да се говори за България с позитивизъм”, заяви Кралев.