Над 500 таксиметрови шофьори паркираха автомобилите си тази сутрин в района на букурещкия Площад на победата, затруднявайки трафика в центъра на румънската столица, съобщава информационният сайт Зиаре.

Оторизираните превозвачи протестират срещу нелоялната конкуренция чрез платформи като Юбер, Таксифай, Бла-Бла Кар или Клевър Гоу. Таксиметровите шофьори са недоволни от факта, че те са принудени да се снабдят с редица документи за дейността си и да плащат данъци, докато около 100 000 шофьори, предлагащи т.нар. "споделено пътуване", изкарват пари "на черно" и транспортират хора при несигурни условия, предава БТА.

Превозвачите, които са планирали серия от протести през този месец, предупредиха, че ако правителството не издаде извънредно постановление, което да реши този проблем, в края на месеца ще блокират Букурещ с автомобилите си.

"Ако обещаното постановление не излезе следващата или по-следващата седмица, на 27 и 28 февруари всички автомобили от страната ще дойдат в Букурещ. Ако не излезе постановлението, това е ясен знак, че някой защитава незаконността в страната", заяви Василе Щефанеску, председател на Конфедерацията на оторизираните оператори и превозвачи в Румъния.