"Не мога да бъде убеден, че ще намерим нефт или газ, но съм убеден, че ще постигнем най-доброто. Шансовете са 1 към 5 да се получи нещо, което си струва". Това обяви в Бургас шефът на петролния гигант "Шел" за Европа Макс Брауърс. Преди това разведе вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и кмета на Бургас Димитър Николов да разгледат сондажния кораб "Нобъл Глоуб Тротър".

"Проучвателните операции са скъпо нещо и самият факт, че съоръжението е тук, е добра новина", заяви Дончев. И шеговито добави, че българската държава няма претенции какво ще бъде открито нефт или газ или комбинация от двете. "Стискам палци", каза вицепремиерът.

Геоложките проучвания в квадрант "Хан Кубрат" приключили и били обнадеждаващи.

Сондата ще бъде пусната на дълбочина 3000 метра до морското дъно и оттам ще го пробие на още 1,5 км. Такива дълбоководни сонди се правели за залежи с индустриални количества, а според експерти геологията на плочата, която ще се дупчи, била като на Каспийско море, където има големи залежи от неф и газ.

Шефката на "Шел" за България Камеля Славейкова добави, че годишно компанията прави 50 проучвания в цял свят, 8-10 от които са дълбоководни и едно от тях ще е в България. Такива са били извършвани в Бразилия, Мексиканския залив и Малайзия. И успокои, че сондажът ще се извърши при спазване на всички екологични изисквания и норми за безопасност.

"Диверсификацията е основен приоритет на правителството, а каква по-голяма от това да имаме местен добив", заяви Министър Петкова.