От институцията дават полезни съвети за превръщането ѝ в работещо решение

“Ако бъде успешно изпълнена, тази инициатива може да доведе до значителни ползи за титулярите на “спящите акции”, за местния капиталов пазар и за цялата икономика.”

Това е записано в позиция на ЕБВР по повод концепцията на финансовото министерство за раздвижване на акциите от масовата приватизация. Тя е определена като “полезна основа за прагматично и търговско издържано решение” и заявяват намерение да участват в дискусиите по нея.

От ЕБВР приветстват информационната кампания за привличане на вниманието към “неглижирани имуществени права”, както и целта притежателите да получат дивидент за тях. На одобрение се радва и предложението за прехвърляне на акциите към лицензирани инвестиционни посредници, което ще подобри управлението им в интерес на собствениците.

От авторитетната финансова институция приветстват решението на Централния депозитар прехвърлянето да бъде безплатно. И препоръчват “последващите такси да са приемлив баланс между ефективността на разходите за дребните акционери и посредниците”. Силна подкрепа от ЕБВР има и идеята за идентифициране на собствениците на “спящите акции”, тъй като тя реално прилага евродирективата “Познавай клиента си”. Създаването на инвестиционен фонд, в който да бъдат събрани непотърсените акции, е възможност”, смятат от институцията. Според тях спорен момент може да бъде прехвърлянето им, въпреки материалната компенсация за притежателите. От ЕБВР обаче припомнят решение на Конституционния съд от 27 юли 1995 г. по повод реституирането на имоти и смятат, че то е приложимо към казуса с акциите. Препоръката е внимателно доразвиване на методиката за оценка на акциите и специални разпоредби за обратно изкупуване. По спорната идея за прехвърлянето на непотърсени дялове в Сребърния фонд, от ЕБВР препоръчват притежателите на “спящи сметки” в създадените фондове да имат право за обратно изкупуване. Едва след 5+5 години при неподадено искане за паричните вземания, те да отиват в него.

БФБ: Собствениците ще вземат дивидент

Собствениците на “спящи акции”, придобити при масовата приватизация, ще получат дивидент, мениджмънтът на компаниите ще се обърне и към малките акционери, капиталовият пазар ще се съживи.

Toзи и други положителни ефекти очакват от Българска фондова борса, ако бъде одобрена Концепцията на финансовото министерство за т.нар. спящи акции. Това се заявява в оповестена в сряда позиция на институцията.

От борсата припомнят, че преди две години, когато идеята залегна в Стратегия за развитие на капиталовия пазар, е имало принципно съгласие за необходимостта от активизиране на този тип акции.

Оттам са категорични, че критики без предлагане на алтернативни решения са неконструктивни, и призовават всички заинтересовани страни към сериозен и открит диалог.

В израз на волята си за намиране на удовлетворително решение борсата заявява, че ще подкрепи инициативата на Централния депозитар еднократното прехвърляне на такива акции да става безплатно за притежателите им.