Комисията за финансов надзор (КФН) след 1 март остава без председател, след като Карина Караиванова поема поста на представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. По тази причина шефът на един от най-важните регулаторни органи за българския бизнес подаде оставка пред парламента и до седмица ще стане ясно кой поема комисията.

Най-логичният избор за депутатите е настоящият заместник на Караиванова - Бойко Атанасов. Той оглавяваше Националната агенция за приходите в кабинета “Борисов 2”, а по време на “Борисов 3” бе зам. финансов министър. Вероятно с избора на председател членът на КФН Владимир Савов ще получи ресора “Застраховане” на Ралица Агайн, която бе зам.-председател.

Депутатите приеха оставката на Караиванова и гласуваха правилата за избор на нов шеф на финансовия регулатор. Кандидатури ще се внасят в 7-дневен срок. А изискването за председател на КФН е да има безупречна професионална репутация, магистърска степен в подходяща област и стаж по специалността поне 5 от последните 10 години. (24часа)