Компании ще могат да вдигат сгради над 100 кв. метра, само ако са в регистъра на строителите

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще може да разпорежда премахването на преместваеми обекти по курортите. Това решиха депутатите с окончателно приети промени в Закона за устройство на територията. Досега тези правомощия бяха на кметовете.

ДНСК ще може да разпорежда премахване на обекти в национални курорти или на морски плажове. Служителите на дирекцията ще трябва да съставят акт, а в 3-дневен срок по него може да има възражения. До 7 дни след връчването на акта шефът на ДНСК ще трябва да издаде заповед.

Приетите текстове предвиждат преместваеми обекти да се премахват, в случай че са

поставени без

одобрена схема,

когато такава се изисква. А също така и ако не са включени в уличната канализация или в локална система за отвеждане на отпадните води.

След влизането в сила на закона регионалният министър до 2 г. трябва да създаде информационен портал за устройство на територията. Това ще е публична информационна система, чрез която ще се публикуват проектите на устройствените планове и измененията по тях.

С измененията в Закона за устройство на територията бяха гласувани промени и в Закона за Камарата на строителите. Компаниите, които не са в Централния професионален регистър, който се поддържа от Камарата на строителите в България, ще може

да строят

жилищни и вилни

сгради до

100 кв. м.

Досега прагът беше 1000 кв. м, но камарата отдавна настоява за намаляването му с мотива, че това ще изсветли сектора.