"Не ни се разминава на нас забавянето на растежа. Той остава стабилен, за 2018 г. е 3,1%, но е по-бавен растеж от 2017 г. и е в контекста на общото забавяне на растежа"

Това заяви временният главен изпълнителен директор на Световната Банка Кристалина Георгиева във видеоразговор с български журналисти по време на Пролетните срещи на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), които се провеждат тази седмица във Вашингтон.

В България работело добре, че страната е фискално дисциплинирана, че не попада в категорията на тези с ниските лихвени проценти са се натоварили с много дълг. Помагал растежът в частното потребление, където е регистрирано нарастване от 5,7% на годишна база, както и повишаването на заплати, евтини кредити.

"Хората се чувстват по-комфортно да харчат повече пари", каза Георгиева. Тя добави, че в страната ни се наблюдавали по-добри капиталови инвестиции и такива от страна на големи компании.

"Както знаете СБ е в числото на тези, които виждат България като надеждна дестинация", добави тя.

Помага ни това, че има солидни инвестиции от Еверопейския съюз, които били важен ресурс за икономиката ни. .

България регистрира най-ниското ниво на безработица откакто започна финансовата криза.

"5,2% безработица, това на практика е пълна заетост. Както ни радва това трябва и да ни тревожи, защото влизаме в период, в който не стига висококачествена работна ръка.

Добрата демографска стратегия за бъдещето е важен елемент за успеха на България. Трябвало да има и стратегия за това как да се възползваме от наличието на квалифицирана работна ръка в близост до страната ни. И тези с езикова близост до нас, каквато е Украйна.

"В нашия регион положението е сравнително добро, с изключение на Турция", заяви тя. Сривът там довел до много сериозно забавяне на растежа от 7,7% през 2017 г. до 1% през 2018 г.

"Това е фактор, който влияе на всички ни в региона", добави Георгиева.

Тази година регистрираме забавяне на растежа. По нашите оценки 2018 г. започна с растеж от 3,3 % завърши последното тримесечие с 2,7%. СБ и МВФ коригират надолу прогнозите си за 2019 г. Засега очакванията са това да е циклично забавяне е, и през 2020 г. да се отбележи възстановяване на темповете на растежа.

“Това ще зависи от три фактора”, каза Георгиева.

Първо било “изчистването на съществуващите неизвестности на световната икономика, които дърпат растежа надолу”. Пример тя даде с тарифите и Брекзит.

Фактор бил и доколко страните ще водят разумна политика, “без грешни стъпки”.

Третият фактор е доколко ще е овладян финансовият стрес в някои от големите нововъзникващи пазари.

"Ще добавя към това, доколко страните, затънали в дългови тежести, ще могат да управляват добре. Това означава да не трупат много нови задължения и да се справят добре с управлението и обслужването на сегашните си задължения”, каза Георгиева.

Тя изрази надежда, че 2020 г. да бъде по-успешна:

"Всичко това ще зависи от факторите на несигурност, за които говорих. Дебатът е дали говорим за циклично забавяне или има риск от по-сериозен, системен спад. Много важно е правителствата да бъдат отговорни, не можем да си позволим небрежност в областта на икономическата политика, в тези условия, в които се намираме сега", каза Георгиева.