Безмитна зона с офиси и огромен транспортен възел са част от новите възможности и улеснения за участниците във второто издание на CIIЕ в Шанхай през ноември т.г. Това стана ясно по време на среща между български компании и китайска делегация от Централания бизнес-район Хонсяо, водена от Изпълнителния директор на Административния комитет Мин Шилин. Срещата бе организирана от българската Агенция за насърчаване на малкия и среден бизнес и посолството на КНР у нас.

Редица улеснения са предвидени за участниците във второто издание на Международното изложение за внос, което ще се проведе в Шанхай от 5 до 10 ноември т.г., каза по време на срещата Мин Шилин. „Хонсяо е бизнес района на мегаполиса, в който се провежда международното изложение и единствения район в Шанхай, който преминава извън границите на административното деление на града”.

„След отличното представяне на страната ни с 32 български компании на изложбена площ от 428 кв.м. заедно с 3 600 изложители от над 170 страни, България показа, че може да бъде достоен търговски партньор на Китай. Интересът към българските продукти беше много голям, а част от участниците сключиха конкретни договори на място”, каза в приветствието си към гостите и участниците зам.-изпълнителният директор на Агенцията г-жа Яна Топалова. Тя бе категорична, че през последните десет години българският износ към Китай се е увеличил десетократно.

Директорът на Административния комитет на бизнес център Хонсяо Мин представи новите възможности и улеснения за фирмите, които имат желание да покажат своите продукти на китайското ЕКСПО през ноември т.г. „Освен изложбения център в район Хонсяо се намира и огромен транспортен възел с международно значение, в който са представени всички видове транспорт, с изключение на водния”, обясни той и добави, че високоскоростните и стандартните влакове, автобусите, такситата, общественият транспорт от цялата мрежа, се използват ежедневно от почти 1.4 милиона души. Така бизнес център Хонсяо съвместява двете основни функционални зони – на международния изложбен център и на международния транспортен център, на площ от около 86 кв.км. „Амбицията на китайското правителство е да превърне района в основен бизнес център за цялата област около делтата на р. Яндзъ”, обясни той, като отбеляза че към момента там вече са разположени около 20 хилязи международни фирми и компании. „Главната цел на бизнес-района е да организира успешното провеждане на второто издание на китайското ЕКСПО.”

Очакванията са второто издание на изложението да бъде много по-мащабно в сравнение с предишното, категоричен е ръководителят на китайската делегация. Подготовката вече тече усилено, като през тази година ще бъдат предоставени нови възможности и повече улеснения и удобства за участващите компании. Важна част от тях са логистичните и технически облекчения при уреждане на необходимите формалности, свързани с участието на фирмите. Ще бъдат създадени и условия за продължаване контактите между различните компании и за сключването на сделки след изложението, в продължение поне на една година.

Нов момент е по-рационалното използване на „зоната за безмитна търговия” с обща площ 400 000 кв.м и разположена на три километра от мястото на изложението. Тя може да се използва за постоянно излагане на , предлаганите от компаниите стоки. Осигурени са и специални офиси за целогодишно сключване на търговски сделки. Преференциалните цени на наемите в безмитната зона, ще даде възможност за използването и на офис-помещения там, каза още китайският гост. ”Всичко това ние правим, с единствената цел – улесняване на бизнес-контактите и създаването на най-добри условия за участниците във второто международно изложение за внос”, казва в заключение Мин Шилин.