Външните министри на Германия и България Хайко Маас и Екатерина Захариева поставиха капсула на времето в основите на сградата

Капсула на времето поставиха в основите на бъдещата сграда на посолството на Германия в България външните министри на двете държави Хайко Маас и Екатерина Захариева.

В нея бяха сложени Конституция на Германия по повод 70-ата ѝ годишнина, парче от падналата през 1989 г. Берлинска стена, почва от Берлин, указ за назначаването на първия български посланик в Германия, както и послание за бъдещите поколения от министър Захариева.

На тържествената церемония в понеделник беше даден старт на изграждането на новото посолство.

Възложител на строителните работи е Федерална република Германия, представена от Федералната строителна агенция на Баден-Вюртемберг, а след конкурс за изпълнител е избрана българската строителна компания “Главболгарстрой” АД.

Новата сграда на дипломатическата мисия ще е на терена на досегашната на улица “Фредерик Жолио-Кюри”. Планираните дейности са разделени на отделни етапи, така че съществуващата сграда на посолството да се използва и да изпълнява дипломатическите и консулските си функции по време на целия процес.

Съгласно графика на проекта всички строителни мерки, свързани с изграждането на новата сграда, са предвидени да приключат до края на 2020 г., а работите по разрушаване на старата и пълното му финализиране - до края на юли 2021 г.

Когато е възможно, строителството и последващото функциониране на сградите трябва да се извършват с използване на местни материали и изпълнители. За ефективното проектиране и безопасния строеж на новото посолство “Главболгарстрой” трябва да гарантира, че са взети под внимание както местните, така и германските строителни наредби и стандарти.

За “Главболгарстрой” това ще бъде трети дипломатически обект. През годините компанията е работила и по изграждането на новото посолство на САЩ в София и резиденцията на посланика на Норвегия. Министрите Хайко Маас и Екатерина Захариева и посланик Салбер полагат капсулата на времето в основите на сградата.

Министрите Хайко Маас и Екатерина Захариева и посланик Салбер полагат капсулата на времето в основите на сградата.