От 22 май започна да тече 90-дневният срок за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене”, съобщиха от Министерството на енергетиката. На тази дата в официалния вестник на ЕК е публикувана обявата. Търсят се и миноритарни участници в проектната компания, както и кандидати с интерес за изкупуване на тока от бъдещата централа. Прогнозният срок за приключване на процедурата е 12 месеца.

Българската страна ще участва с апортна вноска с активите на “Белене”. НЕК ще има блокираща квота при строежа и експлоатацията. Централата ще се изгради без договори за изкупуване на ток, без държавни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Пределната цена на проекта е 10 млрд. евро. Максималният срок на пускане в експлоатация е 10 г. от сключване на споразумение между акционерите. Изисква се възможност за участие на местни компании в изпълнението на проекта.

След подаване на заявления за участие ще се прави къса листа на предпочетените кандидати, след което ще се изпрати покана за обвързващи оферти. След класирането на обвързващите оферти и избор на инвеститор или инвеститори ще бъде подписано споразумение за придобиване на акции и споразумение между акционерите.