Групата ,,Аурубис” (Aurubis AG) подписа договор за закупуване на акции за придобиването на белгийско-испанската група „Метало“ (Metallo Group). Така най-големият медодобивен концерн в Европа ще продължи активно да следва стратегията си за рециклиране. „Метало“ е технологичен лидер в рециклирането и рафинирането, специализиран в извличането на цветни метали от комплексни материали с по-ниско метално съдържание. През финансовата 2018 година „Метало“ е генерирал приходи от около един милиард евро. Договорът за придобиване на акциите е за покупна цена от 380 милиона евро. Сделката ще бъде финансирана без увеличение на капитала. Приключването й е обект на одобрение от антитръстовите органи на ЕС и се очаква да края на годината.

Придобиването на белгийско-испанската група „Метало“ засилва портфолиото на ,,Аурубис”, особено в ключовите метали мед, никел, калай, цинк и олово. Сделката е в синхрон с инвестиционния проект „Комплексна металургия на бъдещето“ (Future Complex Metallurgy), чрез който „Аурубис“ ще преработва по-голям обем сложни суровини.

Бизнес моделът на „Метало“ е ,,без отпадъци”: преработване на материалите в продукти, които се връщат отново в цикъла на потребление. Това ще увеличи приноса на ,,Аурубис” към устойчивостта и кръговата икономика.

„Благодарение на тенденции като електронна мобилност, интелигентни домове, дигитализация и възобновяеми енергийни източници, количеството и сложността на вторичните суровини ще се увеличат. Експертизата на „Метало“ и тяхното специфично ноу-хау в металургията осигуряват отлично допълнение към предимствата на ,,Аурубис”, казва Юрген Шахлер, главен изпълнителен директор на Групата.

Групата „Метало“ има 530 служители в производствени звена в Белгия и Испания. „Метало Белгия“, базирана в Берсе, провинция Антверпен, е основана през 1919 г. Компанията разработва процеси за рециклиране на мед, калай и олово от сложни суровини с ниско съдържание на метали и инвестира в иновативни технологии за производство с нулев отпадък. „Метало Испания“ е основана в Беранго, провинция Бискай, през 1991 година.

“Аурубис“ e водеща международна група за производство на цветни метали и най-големият преработвател на мед в света. „Аурубис България“, част от Групата, стопанисва медодобивния завод в Средногорието и е втората по големина компания в България.