Шефът на НЕК Петър Илиев е депозирал оставката си в Българския енергиен холдинг, съобщиха оттам. Мотиви не се посочват. Той е и председател на борда на директорите на БЕХ, но оставката му е като изпълнителен директор на националната компания.

В същото време според съобщения в специализирани групи във фейсбук трите търга за продажба на 98 мегавата от веитата на борсата са анулирани. Покрай търга за продажбата им между работодателските организации и НЕК стана скандал, бизнесът изрази подозрения, че тези количества ще се купят от един търговец. НЕК спря търга и пусна два нови, като раздели количествата на 8 лота. Търгът трябваше да е днес.

“24 часа” потърси Илиев, но той не отговаряше на телефона си. В енергетиката се коментира, че е депозирал оставката си заради напрежение с бизнеса, но тя не му е била искана.

Само преди месец работодателите виняха Илиев за високите цени на борсата и му искаха оставката.

Илиев не оставаше длъжен. На пресконференция той остро попита има ли изтичане на информация от борсата. Пред “24 часа” е казвал, че е писал на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов. Обясни, че задачата на НЕК е да осигурява тока за домакинствата и за малкия бизнес, да предоставя на борсата ток на фиксирани цени според ангажимента към ЕК. Спрял е продажбата на електроенергия от вецовете, тъй като в язовирите нямало достатъчно вода.

Илиев скочи и срещу тарифите от 1 юли на тока, които КЕВР определя. По време на общественото обсъждане на цените на електроенергията той обвини КЕВР, че за пореден път прави псевдосоциална програма, защото при тези цени за населението няма печелещи, а всички са губещи.