Американското Управление за федерален резерв, остави без промяна водещите си лихви, но предупреди, че има готовност за действие, в случай че се очертае забавяне на икономиката, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Лихвите остават в диапазона 2,25 - 2,50 процента. Решението не беше взето единодушно. Президентът Доналд Тръмп упражнява натиск за намаляване на лихвите, отбелязва Франс прес.

Според прогнозите на УФР инфлацията ще се увеличи с 1,5 процента до края на годината в сравнение с година преди това. Това е по-малко в сравнение с прогнозата от 1,8 процента, направена през март, предаде Асошиейтед прес.

Седем от 17-те представители на УФР, дефиниращи политиката му, казаха, че би било подходящо да се намалят лихвите с половин процентен пункт до края на годината, а осем от членовете, смятат за подходящо намаляване с четвърт пункт, допълва Ройтерс.

Допитване след тях пък показа, че близо половината очакват поне едно намаляване на лихвите до края на годината, а седем предвиждат две намалявания до края на годината, допълва АП.

Има все по-нарастващи индикации, че американската икономика се забавя, отчасти заради търговските войни, отбелязва ДПА.

Следващото заседание на УФР е предвидено за 30 и 31 юли, припомня Франс прес