КЗК позволи да се сключи договор с изпълнителя въпреки жалба срещу избора му

Строежът на скоростния път от Мездра до Ботевград може да започне, въпреки че обществената поръчка се обжалва.

От Комисията за защита на конкуренцията са отхвърлили жалба на “Трейс груп холд” и са постановили предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител.

От АПИ са го поискали с мотив, че дейностите по обжалваната обществена поръчка са от изключително значение за всички граждани в България. КЗК посочва, че сключване на договор преди окончателното решаване на спора по същество е изключение, но го допуска, за да се избегнат сериозни негативни последици за обществото.

От АПИ определят проекта като мащабен и посочват, че пътят Мездра - Ботевград, който е част от трасето Видин - София, се намира на общоевропейски транспортен коридор и е с национално и международно значение. Транзитният трафик преминавал от граничните пунктове Видин и Оряхово и Дунав мост 2.

В момента имало една лента в посока, което забавяло придвижването, затормозявало шофьорите, което ги

подтиквало

към рискови

изпреварвания

Пътят сега е с много завои, което създава допълнителна предпоставка за тежки катастрофи, отбелязват от АПИ.

Чуждите камиони и коли използвали направлението Видин - София - ГКПП Кулата от Румъния към Гърция. Затова е предвидено участъкът да стане четирилентов, както и да се изградят обходни пътища на населените места, за да се изведе трафикът извън тях. Ще има и два тунела - с дължина 490 и 340 м.

Изграждането на скоростния път, който е дълъг близо 33 километра, е разделено на два лота с дължина 19,3 и 13,4 км.

АПИ е избрала

строител

за по-късата част. На 6 юни бе обявено, че това е обединение “МБ Лот 2 – 2019” с оферта от 222,4 млн. лв. Компаниите, които участват, са “Европейски пътища” (новото име на “Пътища Пловдив- бел. ред.), “Водно строителство – Благоевград” и словашката “Вахостав – СК”. Другият допуснат кандидат бе “Джи Пи груп” с оферта за 174,4 млн. лв. при индикативна цена от 178 млн. лв.

От АПИ обясниха, че по-доброто техническо предложение е било причина за избора на по-скъпата оферта, въпреки че цената носеше 60% от крайната оценка на офертите. Срокът за изпълнение на поръчката е 1096 дни. За нея АПИ предвижда нов начин на плащане - цялата стойност на договора ще бъде получена от изпълнителя, след като проектът бъде завършен и получи акт 16 и има издадено разрешение за ползване.

За другия лот все още няма избран изпълител. За него оферти подадоха 9 кандидата, а прогнозната стойност е 123 млн. лв. без ДДС. В търга играят всички големи български строителни фирми.