Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ и гумени патрони в метрото, докато преследваше протестиращи след сблъсъци с тях. Те започнаха по време на мирен и санкциониран от властите митинг за демокрация и политическа автономия на града. Освен това заради нахлуването на протестиращите на международното летище са отменени всички полети, съобщи „Саут Чайна морнинг поуст”, предава Би Ти Ви.

На един от видеозаписите се вижда как на една от спирките в метрото спецчастите стрелят с гумени патрони в демонстранти. По думи на свидетели има поне една сериозно ранена жена в лицето, като лекарите се опасяват, че тя може да си загуби очите, пише руската редакция на Би Би Си.

Съобщава се и че това е първият случай на сблъсъци в метрото.

Демонстрациите в Хонконг започват заради законопроект, който допуска екстрадиране на заподозрени лица в континентален Китай, където протестиращите казват, че може да бъдат изтезавани и съдени в несправедливи и политизирани процеси.

След натиска от страна на протестиращите хонконгската администрация сваля за неопределено време законопроекта. Опозицията смята, че това не е достатъчно и настоява той да бъде спрян окончателно.

Тази година протестите, които започнаха като мирни демонстрации, събраха по улиците на Хонконг милиони. След сблъсъците с полицията и щурм на парламента протестите станаха доста ожесточени.