"Теленор" ще продължи с тестовете на 5G технологията до края на годината, като ще се търсят решения на конкретни нужди в сферите на производството и други. Това съобщи в петък главният технически директор на телекома Владимир Радойчич.

Той уточни, че досега тестване приложението на 5G в здравеопазването, менторството и развлекателната индустрия и резултатите показали потенциала на услугите. “Благодарение на 5G над 11 000 души наблюдаваха във Facebook медицински преглед от разстояние, а видеото за менторската сесия в областта на готварството достигна до над 16 000 гледания. Повече от 2200 потребители гледаха на живо и с висока резолюция концерт на Орлин Павлов в приложението MyTelenor, а над 1000 потребители успяха лично да се докоснат до възможностите, които предлага 5G", посочи Радойчич.

А в момента в открития парк офис на Теленор в София се тестват възможността за осигуряване на високоскоростна безжична свързаност през 5G. Многократно била регистрирана скорост за сваляне от над 1 гигабит в секунда.

“Демонстрираното по време на тестове досега е само част от възможните приложения на 5G, но сме особено щастливи, че и хиляди потребители успяха да станат част от усилията ни в развитието на 5G услугите в България. Продължаваме и позитивния си диалог с българските институции относно освобождаването на необходимия радиочестотен спектър и за нужните промени в строителните регулации, без които развитието на мобилните технологии от ново поколение в страната ще бъде много трудно, допълни Радойчич.