Парцелите в индустриалните зони са разпродадени

“Драго ми е, като виждам как на голите поляни, където пасяха магарета, расте завод след завод. Правят се все по-сложни, по-скъпи и по-добри неща.” Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в индустриалната зона на Куклен, където откри ново турско предприятие за стопове и фарове за известни немски автомобили. В него са вложени 20 млн. евро, до 2023-а се очаква да нараснат на 40 млн. Фабриката е разположена край шосето Пловдив - Асеновград, за разширяването на което помогна държавата.

“Пътят стана много добър. От Пловдив до Истанбул караш без светофари, от “Тракия” и “Марица” до Бурса и от Пловдив до Белград, Виена и Мюнхен пак се минава само по магистрали. От това идват инвестициите”, посочи премиерът. По думите му терените в индустриалните зони в България са разпродадени, защото са уредени, имат ток, вода и канализация. Графикът за откриване на нови предприятия до края на годината бил пълен.

“Като започнахме и пътя Ботевград - Мездра и магистрала “Хемус”, фирма с 5 завода отиде във Враца. Ще строи там предприятие”, каза Борисов. Премиерът подчерта, че все повече наши инженери, висококвалифицирани специалисти и програмисти се завръщат от чужбина, което е една от причините за интереса на инвеститорите.

Той припомни, че само преди седмица в София е открит инженеринг център на голям немски производител с над 200 работни места. Новият турски завод в Кукленската индустриална зона също има свой развоен център в столицата, където ще се прави дизайнът на произвежданите части. Предвижда се след 4 г. продукцията да достигне 60 млн. евро.

“Това е най-сладкото за една държава, добавената стойност. Тя остава в България”, подчерта премиерът. Борисов се похвали, че ако преди 4-5 г. БВП е бил малко над 50 млрд. лева, то тази година минава 120 млрд.

“Произвеждаме все повече. Делът на индустрията наближава 29% от БВП”, каза вицепремиерът Томислав Дончев, който също присъства на откриването на турското предприятие край Куклен. По думите му целта е у нас да се произвежда не само по-сложна и по-скъпа, но и уникална продукция.