. Коли на толполицията снимат рафинерии за нелегални горива

До 3,4% се свива делът на контрабандните цигари през второто тримесечие на годината. Това е спад с 0,4 на сто спрямо предишните три месеца и с 1,3% на годишна база, а България е с най-ниския дял в ЕС. Това показва проучването на производителите от “Инициатива срещу незаконна търговия с цигари”, което беше представено в сряда.

Премиерът Бойко Борисов остана доволен от резултатите и добави, че Агенция “Митници” и МВР са задържали допълнително още над 62 тона нарязан тютюн.

“Макар че имаме 20% спад на туризма тази година, приходите от облагане на алкохол са нараснали с 10 на сто. Резултатите са благодарение на 24-часовия мониторинг на дестилационните колони. В момента подобна система се въвежда и за горивата”, напомни министър-председателят. И допълни, че толсистемата върши прекрасна работа.

“Пред всички рафинерии сме наредили колите на тола и те снимат. И приходите от горивата отидоха веднага в бюджета. И днес сме дали 30 млн. повече за театрите и културата”, изтъкна Борисов. Тези 30 млн. лв. се получавали само от намалението с 1% за година на контрабандните цигари.

Премиерът посочи, че има нещо символично - сега делът на сивия сектор при цигарите бил 3,4%, а преди 10 г. - 34%.

И припомни: “Тези, които говорят за корупция, знаят - най-лесният начин да се изкарат черни пари е от контрабандата на цигари. Влиза тирът, за един ден се разпродава контрабандата - 30 хил. евро черни пари, които развращаваха цялата политическа класа, съдии, прокурори, полицаи, граничари, митничари. Помните ги имената на колко много знайни и незнайни герои. Това тотално видеонаблюдение и политическа воля и на прокуратурата, и на службите дават много добри резултати”.

В момента

не само че

борим нашата

контрабанда,

но и чуждата

- с наше ноу-хау и ресурси били хванати нелегални фабрики за цигари в Унгария и Словакия. “По-възрастните от вас си спомнят - едно време така беше с компактдисковете, като ги притисна държавата, те отидоха на други места, изнесоха фабриките. Сега, когато видяха, че в България нямат шанс, започнаха да изнасят фабриките за цигари другаде. Това е десета-петнадесета поред фабрика извън пределите на България, която с наша информация на службите се разби”, разказа министър-председателят.

С повечето приходи от борбата с контрабандата щели

да се увеличат

доходите -

догодина

заплатите на

бюджетните

служители ще се

вдигнат с 10%

“В Пловдив вчера видяхте какъв завод се откри за фарове за мерцедеси, аудита. Не само ги произвеждаме, 40 българи ги измислят. Този дизайн, който, като застанете зад някой мерцедес, гледате - кой го измисля - българи! 200 българи пишат софтуера за самоуправление на всички електрически и хибридни автомобили. Само че искат околовръстно, защото стотици тирове излизат от фабриката, иначе блокираме града”, продължи премиерът.

150 млн. лв. щели да са нужни за новия път, толкова и за продължението на южната дъга от кв. “Младост” до магистрала “Тракия”, която в момента се строи.

Борисов изброи и други мащабни инфраструктурни проекти - магистрала “Хемус” вече се строи към Плевен, 780 млн. лв. са отпуснати за пътя Ботевград - Мездра, 1 млрд. за обходите на Монтана и Враца. Догодина по това време ще е готова и връзката между Белград, София и Истанбул без нито един светофар. И

продължаваме

да сме на

бюджетен

излишък и с

над 10 млрд. лв.

фискален резерв,

заключи премиерът.

От изследването на контрабандата става ясно, че най-много незаконни цигари са от марките “Карелия”, чийто дял е 11,8%. За първи път през това тримесечие в България се появяват марките “Еверест”, “Хелоу” и “Инвиктус”. Те не са намирани в нито една друга държава от ЕС, в които проучването се провежда.

Марките на компания “Карелия” заемат най-голям дял от 16,7%, следвани от “Филип Морис” и “Бритиш Американ Табако”, съответно с по 14,5 и 9,6% .Новите компании в изследването са “Зарате” с 5% и “Трикала” с 3,9%.

Незаконни цигари

идват в

най-голямо

количество от

Северна

Македония,

Сърбия, Армения и Румъния. Доста значителен дял са и с неопределен произход.

Велико Търново е с най-високо ниво на разпространение на незаконни цигари - 8%, което е почти двойно от средното за страната.

В сравнение с първото тримесечие се наблюдава увеличение на незаконното потребление в Русе и Враца, а намаление в Плевен, Пазарджик и Варна. От фокусните градове, които не са включени в общият процент за страната, в Свиленград се отчита най-висок скок на потреблението на контрабандни цигари и те стигнали 39%.

.