Столичният булевард “Витоша” се изкачи с още една позиция в класацията на най-скъпите търговски улици в света и е вече на 46-о място сред наблюдаваните 448 улици в 68 държави. За новото издание на традиционното проучване Main Streets around the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, съобщи вчера Forton.

Средният месечен наем на софийския булевард се е увеличил с 12% за последната година, достигайки 56 евро за квадратен метър.

Зоната между Съдебната палата и булевард “Патриарх Евтимий” на “Витоша” продължава да е атрактивна и според авторите на изследването се очаква наемите там да продължат да се повишават и догодина, тъй като площите са силно ограничени, а на българския пазар навлизат много нови търговци.

Булевард “Витоша” е достигал и до 42-о място в тази класация, но преди да настъпи световната икономическа криза. По времето докато траеше изграждането на втората линия на метрото и булевардът беше блокиран, той изпадна от топ 100, но от няколко години не излиза от топ 50. Наемите за магазините на булеварда са сред най-високите в страната, надминавани само от наемите по улиците “Цар Калоян” и “Съборна”.

Най-скъпата търговска улица в Европа е New Bond Street в Лондон с месечен наем, равен на 1352 евро/кв. м, следвана от Шанз Елизе в Париж и Виа Монтенаполеоне в Милано. Сред източноевропейските столици най-високи наеми има Прага с 235 евро/кв. м.

Най-високите наеми за магазини в света се плащат в Хонгконг - 1787 евро за квадратен метър. (24часа)