Грубата злоупотреба със статута на долара оказва отрицателно влияние върху световната икономика. Това заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори по време на "правителствения час" в Съвета на Федерацията (горната камара на Федералното събрание - бел. ред).

"Широкото използване на агресивни методи на нелоялна конкуренция, а също и грубата злоупотреба със статута на долара оказват отрицателно влияние върху световната икономика", каза Лавров, цитиран от БТА.

По думите му санкциите, въведени от САЩ срещу строителството на газопровода "Северен поток-2" показват, че работата на американските дипломати цели да сплаши противника.

"САЩ още веднъж демонстрираха, че дипломацията им се свежда преди всичко да сплашване с различни методи - санкции, ултиматуми, заплахи", отбеляза Лавров. "Когато най-близки съюзници са наказвани за това, че решават икономическите си проблеми, задачи, свързани с енергийната сигурност, аз мисля, че нито една страна в света вече не трябва да се съмнява, че ако САЩ им обещае нещо, то могат да се откажат във всеки един момент", добави той.