11 консорциума подадоха оферти да построят газовата връзка със Сърбия, става ясно от регистъра за обществени поръчки.

“Булгартрансгаз” обяви поръчката за проектиране и строителство до ключ на 18 януари, срокът за подаване на оферти беше до 23,59 ч на 22 февруари.

На територията на България газопроводът е 62 км, а прогнозната стойност - 144 млн. лв.

Сред тези 11 консорциуми и фирми участва саудитската фирма “Аркад”, която в момента строи “Балкански поток”, заедно с италианската “Бонати”. Компаниите участват с българските си клонове.

След кандидатите да изградят тръбата са и фирми, които искаха и компресорните станции по газопровода.

Сред тях е “Климатроник”, която участва в обновяването на бившия Партиен дом. Тя се състезава в търга за компресорните станции “Нова Провадия” и “Расово”.

“Главболгарстрой”, която спечели компресорните станции в партньорство с “Ферощал”, в тази процедура е в обединение с друга своя фирма - “Главболгарстрой интернешънал”.

Консорциум от “Атоменергоремонт”, “Рапид Билд” от Северна Македония и румънската “Хабау ППС Пайплайн Системс” са сред кандидатите за тръбата до Сърбия.

Сред кандидатите е консорциум на канадската “Кенпайп Индъстрис Интернешънъл Инк.” – клон България, и “Кенпайп Индъстрис Интернешънъл България”. През 2019 г. тази фирма в съдружие със “Стримона строй” печели поръчка за магистрален газопровод между Ловеч и Плевен.

“Интерпром”, която участва в строителството на третата линия на метрото, е в състезанието за тръбата с беларуската компания “Белтрубопроводстрой”.

В процедурата участват и два консорциума на български фирми с руски партньори.

Българските “Европроект билдинг”, “Трейшън строй” и руското производствено обединение “ПО Трансгаз” са друг консорциум.

“Глобал кънстръкшън”, която участва в строителството на тунел “Железница”, е консорциум с руската “Алвора”/“Алвора” ООД.

“Си Пи Дивелъпмънт СА – Клон България” е швейцарска фирма с управител гражданин на Руската федерация, тя е в съдружие с консорциум “Вемак”. В него са “Вемак България” и “Вемак Иншаат Тааххют Макина Санай и Ве Тиджарет Аноним Ширкети”, която е собственик на първия партньор.

“Джи Пи груп” е в съдружие за строителството на газопровода с “Грома холд” и “Чемо Ахарон”.

Дата за отваряне на финансовите оферти още не е определена.