Заявяваме нашето несъгласие с предложението на финансовия министър за преобразуването на държавните горски предприятия в еднолични акционерни дружества (ЕАД). Това се казва в позиция, подписана от представители на Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" към Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа", Съюза на лесовъдите в България, сдружение "Булпрофор", Асоциация на парковете в България, Лесотехническия университет, Инициатива "Зелени закони" и Института за икономика и международни отношения. Това се посочва в съобщение, разпространено от пресцентъра на КТ "Подкрепа". В него се припомня, че според мотивите на Министерството на финансите (МФ) промяната на статута е свързана с приемането на България в еврозоната. От седемте организации обаче припомнят позицията на МЗХ за запазване на правната форма на държавните горски предприятия.

Изцяло подкрепяме и позицията на МЗХ в становищата им до МФ, че предложеното преобразуване излага предприятията на реален риск от фалит, ликвидация, загуба на социалните придобивки и освобождаване на лесовъдския персонал, както и разпродаване на държавно имущество като имоти, сгради и дори гори, се казва още в позицията.

"Подобна реформа беше тествана в края на 90-те години. Същата завърши с тежки последици за горската система поради допусната приватизация на държавните фирми за дърводобив, създадени като ЕАД. Те бяха източени и ограбени от една страна, а от друга страна - държавните горски стопанства бяха трансформирани в държавни лесничейства на бюджетна издръжка, които бяха оставени (както повечето администрации), без финансови средства за изпълняване на техните важни функции, въпреки че подсигуряваха сериозни приходи в републиканския бюджет", изтъкват още противниците на предложението.

Годините, в които държавните горски предприятия работят в този вид, показаха тяхната устойчивост, каза в началото на март заместник-министърът на земеделието и храните в оставка Георги Тошев. Те изпълняват редица публични функции, свързани с опазването на горските територии, предпазването от вредни климатични въздействия и това да станат търговски дружества, според всички експерти, няма да бъде добре за целия горски сектор, обяви той пред членовете на ресорната парламентарна комисия, предаде БТА.