Не се очаква увеличение на цените на  парното - това заяви изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" инж. Чавдар Стойнев.  Той уточни, че каквито и проценти да бъдат публикувани в заявленията на топлофикациите към КЕВР, те са прогнозни.

Регулаторът има достатъчно инструменти, чрез които да задържи или намали цените на топлинната енергия в момента, подчерта Стойнев. Той е убеден, че и за напред отоплението на парно ще продължи да бъде едно от най-ефективните начини, особено на фона на очакваното повишение на цената на тока след излизането на битовите абонати на свободния пазар, което се очаква да се случи след 2 години.

"Заявленията на топлофикациите за нови цени, както всяка година, са изготвени на база на модели, утвърдени от държавния регулатор. На практика получените крайни стойности за електрическа и топлинна енергия са резултат на заложените от КЕВР формули и модели. Но отново повтарям, че подадените нови цени са прогнозни, а не окончателни." коментира Чавдар Стойнев.

По думите му при формирането на цената на топлоенергията се взима предвид текущата стойност на горивата и въглеродните емисии, а това са параметри, които могат да се променят значително през следващите месеци. "В случай, че цената на тези две пера в момента е по-висока, подадената стойност на топлоенергията към 31 март също ще бъде по-висока. Финалното решение на КЕВР ще бъде взето в края на юни, когато цените могат да са коренно различни", уточни Стойнев.

Той посочи още, че в тазгодишните заявления отново са включили и цената на природния газ, заради въведените вече в експлоатация на три нови газови когенератори.

Според Стойнев клиентите не трябва да очакват съществена промяна в цената на парното и топлата вода. По думите му е възможно или да бъде запазена същата, или да бъде одобрена по-ниска цена. Експертът обяви шансът за повишаване на цените на топлинната енергия за нищожен предвид текущата ситуация на пазарите при основните ценообразуващи фактори.