Френската инфлация отново се е забавила през април до 2,2 на сто на годишна основа, сочат предварителните резултати на Националния статистически институт "Инсее" (Insee), публикувани днес и цитирани от Франс прес.

Растежът на годишна основа е бил 2,3 на сто през март спрямо 5,9 на сто през април 2023 г. , съобщава БТА. Лекият спад този път се обяснява със забавянето на цените на хранителните стоки и на тютюневите изделия и незначителното понижение на цените на промишлените стоки, докато тези на електроенергията са се ускорили, уточнява статистическият институт.

Цените на услугите са се увеличили на годишна основа, но със същия темп като през март от 3 на сто, според предварителните данни.

На месечна основа потребителските цени са нараснали през април (+0,5 на сто след +0,2 на сто през март), ускорение, дължащо се на растеж на цените на услугите, най-вече на транспорта и на "други услуги".

Цените на електроенергията са се свили на месечна основа, но с по-бавен темп, отколкото през март, докато промишлените стоки и хранителните стоки са почти стабилни.

На годишна основа хармонизираният индекс на потребителските цени се е повишил с 2,4 на сто през април 2024 г., както през март и с 0,6 на сто на месечна основа след 0,2 на сто след 0,2 на сто през март.