Общинските приходи са намалели с над 40% само за периода март - април, когато у нас беше обявено извънредно положение. Това сочат данни от проучване за тенденциите и степента на отражение на кризата с COVID-19 върху местните власти, проведено от Националното сдружение на общините у нас.

Обект на изследването са били отчетните данни за собствените приходи на общините, както и направените разходи за периода, в точа число и непредвидените, свързани с въведените противоепидемични мерки. Проучването обхваща периода 1 март – 30 април и прави съпоставка на данните спрямо същия период на 2019 г. В проучването на НСОРБ са се включили 82% от общините, или 217 от общо 265.

Според данните от него постъпленията от собствени приходи на общините за този период намаляват спрямо същия период на предходната година с 41%, като при данъчните приходи сривът е с 45%. Това намаление на постъпленията е почти наполовина, спрямо отчетените собствени приходи за същия период на 2019 г. Най-засегнати са големите общини – областни центрове, при които спадът е средно с 44-46%. Загубите на собствени приходи надвишават 159 млн. лв. Прогнозираното свиване на планираните годишни постъпления е с 11%. Според експертни оценки към края на май се очаква загубите да надхвърлят 200 млн. лв.

Поради липсата на прогнозируемост в прилагането на противоепидемичните мерки е невъзможно разходите да бъдат ограничени със същите темпове, с каквито намаляват постъпленията. Към края на април общините са успели да ограничат разходите си едва с 44 млн. лв. Съкращаване на разходите за местни дейности и намаляване обема на дофинансиране към май месец не се очаква, напротив – прогнозите са за ръст на разходите с над 242 млн.лв., спрямо същия период на 2019 г., подчертават от НСОРБ.

Общините полагат огромни усилия на местно ниво, за да запазят заетостта в общинските предприятия, дружества и дейности, чието функциониране по обективни причини бе преустановено, подчертават още от сдружението.

Очаквайте подробности!