Варна е единственият от големите градове, в който имотите поевтиняват

Новото строителство с много по-малък ръст в цените, отколкото съществуващото

Въпреки очакванията в началото на миналата година, че пандемията, локдауните и кризата ще ограничат имотния пазар и ще намалят цените на жилищата, това не се е случило. Дори напротив – 2020 г. завършва с годишен ръст от 5,4% на цените на жилищата, гласят данните на НСИ за четвъртото тримесечие на м.г., публикувани в петък.

Този ръст е малко по-висок в сравнение с резултатите от предишните тримесечия на 2020 г. и макар че на фона на последните три години не е много голям, на практика показва, че имотният пазар почти не е бил засегнат от кризата.

Откакто има пандемия, единствено през второто тримесечие на годината, т.е. в разгара на първия локдаун, ръстът на имотните цени е бил съвсем нисък – само 2,9% на годишна база. Точно тогава - през месеците април, май и юни,

пазарът

беше замрял,

огледите

намаляха

и преобладаващото настроение сред продавачите бе, че идват времена, неизгодни да продават заради очакван спад на цените. Оттогава до края на годината обаче тази тенденция постепенно бе преодоляна.

НСИ наблюдава поотделно пазара на нови и на съществуващи жилища и прави впечатление, че разликата в ръста на цените между двата типа имоти е доста голяма -

новите са

поскъпнали

само с 2,3%, а

съществуващите

- със 7,2%

Подобни разлики имаше и през предишните тримесечия. Според запознати причините са основно две - от една страна, новопостроените домове по принцип са по-скъпи и в сегашните условия не е реално цените им да се увеличават много. От друга страна, в условията на пазар, който продължава да е оживен, много купувачи се насочват към по-ниския ценови сегмент и цените там се увеличават по-значимо.

Все още не може да се прецени доколко ръстът на жилищните цени в България е голям на фона на останалите страни членки, тъй като данните на Евростат за четвъртото тримесечие ще излязат другата седмица. Миналата седмица обаче компанията Knight Frank разпространи свои данни, от които излезе, че от 38-о място в света по поскъпване на жилищните цени на годишна база през третото тримесечие,

в края на

годината

България

вече е

попаднала

на 29-о място

В шестте града с население над 120 хиляди жители, чийто имотен пазар НСИ наблюдава отделно, най-голямо е поскъпването в столицата. То е 4,5% в сравнение с година по-рано за новите жилища и цели 11,3% за съществуващите (виж инфографиката вдясно).

В Пловдив новото строителство отбелязва дори поевтиняване на годишна база с 0,6%, но старото бележи ръст от 6,3%.

Любопитно е положението във Варна – единственият голям град в България, в който жилищата поевтиняват средно с 2,3%.

Това не е новост, в морската столица имотите поевтиняват през цялата година. Данните на НСИ за Варна и Бургас не включват цените на имотите в курортите около двата града, а само жилищата в самия областен център.

Най-вероятното обяснение е в слабия туристически сезон, тъй като значителна част от купувачите на имоти в морските селища са чужденци, които

първо почиват

на нашето

Черноморие

и след това

решават

да купят

имот там

Освен това през последните години немалка част от руснаците с жилища по Черноморието предпочитат да се освобождават от собствеността си. Все пак трябва да се има предвид, че цените на жилищата във Варна са високи по принцип и са съизмерими с тези в столицата и в Пловдив.

Една от основните причини за сегашния ръст на цените на жилищата, а и изобщо на оживлението на имотния пазар се крие в ниските лихви по ипотечните кредити,

които са

на своя

исторически

минимум

При жилищните кредити в левове средният лихвен процент през февруари е паднал с нови 0,18 процентни пункта и е стигнал 2,79%.

Известно е обаче, че банките много често предлагат промоции и намаления и лихвата може да е и по-ниска.

В разгара на първия локдаун през пролетта много трезори

ограничиха

отпускането

на нови

ипотечни заеми

особено за професиите, за които се знаеше, че ще пострадат от ограниченията. Освен това рязко промениха процента на финансиране при купуване на жилище от 90 и дори 100% преди на 60-70% от стойността на придобивания имот след началото на пандемията. Преустановиха и кредитирането на покупката на жилища “на зелено”.

Само няколко месеца по-късно обаче ограниченията постепенно отпаднаха. В разгара на лятото и през есента кредитните консултанти започнаха да отчитат голям ръст на заявените и отпуснати кредити, който достигна до 20% в края на годината и това до известна степен обяснява и ръста на жилищните цени.