От понеделник влиза в сила таван от 60 долара за руския нефт. ЕС, страните от Г-7 и Австралия се договориха за въвеждането му в края на миналата седмица. Според споразумението танкери, натоварени с руски суров петрол преди 5 декември, няма да спазват ценовия таван за 45 дни, което означава 19 януари.

От 5 декември компаниите за транспорт по море, регистрирани в ЕС, ще могат да карат руски петрол само ако той се продава под или на цената от 60 долара за барел. Целта на мярката е да се държи цената на поне 5% под пазарната. В момента руският сорт “Уралс” е малко под 70 долара за барел.

На всеки два месеца този таван ще се преразглежда, като първото ще в средата на януари 2023 година. Ако има промени в него, тогава ще се дава 90-дневна отсрочка, за да се гарантира, че няма да има блокирани кораби в морето с петрол, закупен за по-висока цена.

ЕС ще забрани застраховането за 90 дни на кораби на трети страни, превозващи руски петрол на цена над тавана, се казва още в разясненията на ЕК. А ако кораби под флага на една от страните от ЕС нарушават тавана, ще бъде наложено наказание, предвидено в националните законодателства на страните.

От 5 февруари в ЕС ще се спре и вносът на руски петролни продукти. Относно тях също се планира таван на цените, ще се използва същият механизъм като за суровия петрол.

Американският министър на финансите Джанет Йелън каза, че от тавана полза ще има най-вече за страни с ниски и средни доходи, силно засегнати от високите цени на енергията и храните. Тя каза още, че мярката допълнително ще ограничи финансите на руския президент Владимир Путин и приходите, които той използва, за да финансира своята брутална инвазия в Украйна.

Русия ще извърши бърз анализ на споразумението и след това ще реагира, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. До този момент позицията на Москва бе, че няма да доставя петрол на страните, които са въвели тавана. (24часа)