Франция ще предостави субсидии на производителите на вино в региони като Бордо, за да се реализират натрупани запаси, в момент, в който популярното винопроизводство се бори с намаляващото потребление, съобщи министерството на земеделието, цитирано от Ройтерс.

Намаляващото търсене на червено вино, заради промяна в предпочитанията на клиентите, удари сектора в Бордо, въпреки че производителите на шампанско отбелязват рекордни продажби.

Като краткосрочна мярка правителството ще насочи до 160 милиона евро национална помощ и помощ от Европейския съюз тази година за дестилиране на излишните запаси в високоалкохолни напитки, се казва в изявление на министерството след среща с представители на индустрията, предава БТА. 

Подобна стъпка беше предприета преди три години, за да се реализират излишъците, причинени от затварянето на френски барове и ресторанти по време на пандемията от КОВИД-19.

Правителството също така ще проучи дългосрочни мерки за адаптиране на винарската индустрия към изменението на климата, потребителските тенденции и експортното търсене, допълниха от министерството.

Кризисен комитет е създаден в Бордо от местния префект (регионален администратор), за да разгледа стъпките, включително премахване на някои лозя за противодействие на болести.