Николай Бъчваров: При санирането е важен комфортът в сградата, а не просто да има топлоизолация

  • 1
authorАвтор: .BG

Николай Бъчваров: При санирането е важен комфортът в сградата,  а не просто да има топлоизолация

Николай Бъчваров

Управителят на “Баумит България” казва, че компанията  предлага

именно това чрез качествените материали 

- “Баумит” чества 20 години на пазара, много или малко са те за строителния бизнес, г-н Бъчваров?

- Напълно достатъчни. Постигнахме над 14 млн. кв. метра изолирани и санирани фасади. Друго, с което се гордеем, е, че внесохме нова строителна култура - да се цени качеството и дълготрайността на продуктите, на обслужването и услугите. Нямаме значими, а само малки грешки. Но който не опитва, той не греши. Това ни е карало да сме все по-добри, по-гъвкави и от това да печелят нашите клиенти.

- Какви промени наблюдавате през последните години?

- Вече никой не изолира с 5 сантиметра, дебелините са над 8-10 см. Това, с което ние допринасяме, е, че нас не ни интересува фасадата да бъде само топлоизолираща. Интересува ни комфортът и климатът на обитаване. Да има приятно усещане, при което няма течение, мухъл, задух. За комфорта допринася нашата перфорирана плоча, част от активно дишащата система опът и паропропускливите лепила и мазилки.

Важна е и цветовата

хармония, как

изглежда фасадата

до съседните сгради

и цялостният облик на града.

- Кога започнаха да се интересуват българите от естетиката на сградите?

- Започнаха да се интересуват през последните години от качество, дълготрайност и естетика. По различните програми за саниране започват да се случват все по-качествени неща.

- Срещате ли пречки при правенето на бизнес в България?

- Бюрокрацията е поносима, както и нелоялната конкуренция. Проблемът с кадрите е най-голям.

- Как ги стимулирате да са отдадени на работата?

- Даваме перспектива за професионално развитие. Стремим се да се чувстват част от комфортен и ентусиазиран колектив. Има и материални стимули.

Но това е проблем на целия строителен бранш.

Липсват кадърни

специалисти

и работници. След кризата добрите майстори отидоха в Германия, Испания, Англия, където заплащането е много по-добро. Ние имаме много качествени специалисти и работници на различни нива.

Ако не се подобри заплащането, колкото и качествени продукти да предлагаме, ако не са изпълнени добре, се компрометират. Това трябва да бъде разбрано от крайния клиент, за да бъде склонен да плати цената на този работник, ако иска да получи добър резултат накрая.

- Имате ли програми за студенти?

- Имаме стипендиантска програма за студенти от УАСГ.

Провеждаме конкурси сред студентите от трети курс и победителите, които обикновено са отличници, се явяват на интервюта за стипендии при нас. Така виждаме човешките им качества, защото не всеки път отличникът е най-добрият като личност или реализация. Ние подбираме по трима от всеки факултет, осигуряваме стипендия и ги ангажираме да се учат добре. Те се включват в различни проекти, така им създаваме работа, докато завършат. След като започнат работа, ако имат желание, могат да се обръщат отново към нас. Ние ги обучаваме да са по-компетентни в своята работа.

- Имате и сертифициран държавен учебен център, където обучавате кадри.

- Ние сме сертифицирани да даваме дипломи. Обучили сме 729 човека, на които сме дали професия. В момента целта ни е да го превърнем в постоянно действащ център. Той ще е готов до края на 2016 г.

Така обученията по теория и практика ще бъдат концентрирани на едно място.

Имаме програми за

ученици, студенти

и работници, които са

напълно безплатни

Защото, за да продаваме успешно, трябва да имаме хора, с които да работим успешно и да се получи добър краен продукт.

- Колко човека работят в компанията?

- Към днешна дата са над 80 човека. Това е динамичен процес, назначаваме нови хора в момента. А през времената на криза се стремяхме да не съкращаваме хора.

- Как успяхте да се справите?

- Лесно. От две смени минахме на една, намалихме обемите на производство. Запазихме търговския екип, но заплатите на никого не сме намалявали. Продължихме чрез обучение и мотивация да запазваме положителните финансови резултати. Кризата отся качествените в бранша.

- Планирате ли други инвестиции?

- Планираме втори завод. Той ще е по-близо до клиентите - на минимум 250-300 км от сегашния в Елин Пелин.

- Каква е модата при фасадите?

- Има тенденции за цветови и структурни решения. Неслучайно

имаме палитра

от 888 цвята,

които имитират метал, дърво, камък, стари рустикални сгради и т.н. Те дават невероятна възможност за прекрасни фасади. Това, което се стремим да направим, освен топлоизолацията и комфортът на обитаване, е да зададем въпроса доколко фасадата се вписва в квартала, в града. Нагледали сме се на недобри цветове, на проекти без естетика, това създава усещане за дискомфорт.

Ние дори сме съорганизатори на конкурс за млади архитекти и студенти - “Фасади, цветове, хармония”. Той осигурява парична награда, но и дава шанс на участниците да проучват регулациите в различните държави и как да не се допускат самоцелни цветови решения.

- Какви са иновативните решения в строителната сфера?

- Ние работим с няколко иновативни материала, като

нанопор мазилката,

например, която

благодарение на

нанопорите си и

ефекта от

фотокатализата

се самопочиства

Така фасадата остава много по-дълго време чиста и не се нуждае от пребоядисване.

Друга иновация прави стената силно паропропусклива. Така комфортът в помещението е много по-голям.

Третото, върху което работим, е да осигурим качество на строителното решение. Нашите топлоизолационни системи са сертифицирани с европейско техническо одобрение и всяка година подлежим на мониторинг и контрол на качеството от нотифициран орган, определен от Европейската комисия.

- Санирането стартира, очаква се около 1300 блока да бъдат обновени до края на годината. Но то май се разбира повече като освежаване на сградите. Това грешка ли е?

- Хубаво е, че стартираха тези програми, очаквам при първите санирани блокове скоро да се усети ефектът от спестяването на енергия. По-добре е, вместо да платят по-високи сметки за отопление, да вложат в инвестиция, която се възвръща многократно и бързо. Този процес трябва да продължи. Хората се убедиха в необходимостта от саниране и ще стават все повече, след като усетят положителния пример.

- Какво сте предвидили за юбилея си?

- Поканили сме 888 гости, колкото е и нашата цветова палитра. Ще направим емоционален спектакъл, ще покажем нашите постижения и ще очертаем бъдещите ни стъпки. Вярвам, че хората ще се забавляват, ние им го дължим.

Препоръчвам също до 20 май, който може, да посети изложбата на Моста на влюбените, която включва фасади, изпълнени с “Баумит” материали. Сред многото референции, с които разполагаме, подбрахме 58 за експозицията, опитахме да съберем най-емблематичните и красивите.

- Вие сте работили върху много исторически сгради, запазва ли се автентичността и обликът им след саниране?

- Цялостният им облик не се променя, проектите се изготвят от специализирани в тази сфера архитекти. Подборът на материали е много важен.

Ние имаме

изключителен опит,

не само в България, но и в Европа. “Баумит” се занимава много със саниране на стари сгради. Ние възвръщаме блясъка на тези стари сгради. А това се получава със специални саниращи системи от продукти.

- Как се появи българската компания “Баумит”?

- Фирмата е основана на 22 декември 1995 г. Честваме 20-годишнина през 2016 г., защото реалната дейност започва през 1996 г. През 1998 г. бе закупен парцел в Елин Пелин, където е и заводът ни сега. Намерихме правилните хора, които почувстваха духа на “Баумит”, и нещата се получиха.

- Какъв съвет бихте дали на младите хора, които в момента иска да стартират бизнес?

- Основното е да бъдат заредени с оптимизъм. Трябва да вярват, че нещата могат да се случат. Трябва да имат правилна преценка, когато правят отделните стъпки. Нужно е да помислят как ще обезпечат идеите си, с какви хора, с каква материална база, какво искат да постигнат и колко далеч.

Това е основата на всеки бизнес. Също така е важно, доколко даден човек е подплатен със знания и опит. Всеки получава шанс, въпросът е как ще го използва.

СV

Николай Бъчваров е управител на “Баумит България” от 2000-а, като през тази година компанията отбелязва своята 20-а годишнина. Преди това е бил консултант в “Ърнст и Янг”, AFA, изпълнителен директор на приватизационен фонд “България”, вицепрезидент по финансите в “България холдинг”, главен счетоводител в няколко дружества. Завършил е специалност “Счетоводство и контрол” в УНСС.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

Българи създадоха най-мощния слънчев колектор в света

Българи създадоха най-мощния слънчев колектор в света

Мобилна вана се бори за златото на “Есен 2018” Слънчев колектор, който е без аналог в света, изобрети българска компания. Супермощното съоръжение е една от новостите на международното изложение “Есен 2018” в Пловдив. Той ще се превърне в сензация на деловия форум, предричат учени. Колекторът произвежда топла вода,

Задължително! Новите водомери с дистанционно отчитане

Задължително! Новите водомери с дистанционно отчитане

Ще спират водата на крадци и ще им начисляват сметки за една година назад При смяната на водомери гражданите трябва задължително да поставят такива с дистанционно отчитане. Това предвижда нова наредба, пусната от МРРБ за обществено обсъждане. Данните от отчитането ще се публикуват на интернет страницата на съответния ВиК оператор.

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Близо 2 млн. души напуснали България за последните 30 г.

Близо 2 млн. души напуснали България за последните 30 г.

Политиците говорят за 15 милиона, но няма достоверни данни, които да ги опровергаят Според правилата на Евростат в една и съща година – 2021 г., преброяване на населението и жилищния фонд се провежда във всяка страна членка. Тъй като отговорът на въпроса за националността на всеки преброен е задължителен,

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

Предложение за обединяване на атомната централа "Козлодуй" и държавната "Мини Марица" в едно дружество, направено от Българския енергиен холдинг, вече е обсъждано на експертен съвет в Министерството на енергетиката. Ако това стане, стопански и финансово ще бъде съсипана атомната централа - едно от най-силните дружества в Европа.

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? (Обзор)

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? (Обзор)

“Да, открихме го” - казват митниците. Екипът на Миню Стайков: “Абсурд! Ако е отворен, ще се взривят заводът и гарата От митниците разпространиха клип, на който се вижда, че нелегалният кран действа.  И вчера работници от винпрома протестираха с искане заводът да бъде отворен. Съдът разпореди в неделя вечер да се отвори винзаводът в село

С 200 евро скача данъкът за българи с имоти в Гърция

С 200 евро скача данъкът за българи с имоти в Гърция

Българите с имоти в Гърция ще плащат по-високи данъци, съобщи в. "Монитор". Това стана ясно, след като южната ни съседка обяви увеличение на данъка на 950 xил. дoмa?инcтвa c по o?oлo 200 eвpo, сочат данните на финансовото министерство в Атина. Mинимaлнaтa данъчна оценка нa имoтa обаче, зa ?oятo ce нaлaгa дoпълнитeлният дaнъ?,

H&M обвинен, че не осигурява справедливо 
заплащане на работниците си по света

H&M обвинен, че не осигурява справедливо заплащане на работниците си по света

Компанията за облекла Ейч енд Ем (H&M) не изпълнява ангажимента си да осигурява справедливо заплащане на работниците си по света, което принуждава много от тях да работят допълнителни часове, за да оцеляват, съобщиха правозащитни организации, цитирани от Томсън Ройтерс. Въз основа на интервюта с 62-ма души от шест доставчици на Ейч енд Ем в

"Инерком" пак поиска ЧЕЗ

"Инерком" пак поиска ЧЕЗ

"Днес, 21 септември 2018 г., „Инерком България“ ЕАД, след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация, подаде в Комисията ново уведомление по реда на чл. 79, ал. 1 от ЗЗК". Това гласи официално съобщение на компанията „Инерком

Най-коментирани

Възможностите на китайския туристически пазар за Балканите дискутираха на форум в Черна гора

Възможностите на китайския туристически пазар за Балканите дискутираха на форум в Черна гора

Възможностите, които предлага китайския пазар за развитието на туризма в Източна Европа и на Балканите, бе във фокуса на годишния Форум за развитие Милочер, който започна вчера в черногорската столица Подгорица, предава bulgarian.cri.cn. Събитието, чиято основна тема е „Икономическо развитие чрез туризъм – предизвикателства и заплахи“,

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Неформалната икономика и недекларираният труд носят загуби за всички, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на форум по темата, организиран от КНСБ, предава БТА.  По думите му загубите са първо за работещите, които в момента може и да са доволни, че разполагат с повече средства,

Министър Ангелкова участва в Световния икономически форум в Ню Йорк

Министър Ангелкова участва в Световния икономически форум в Ню Йорк

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с Луис Алфонсо де Алба, специален пратеник на генералния секретар на ООН за Срещата на върха по въпросите на климата през 2019 г. Двамата разговаряха в рамките на второто издание на Световния икономически форум в Ню Йорк. Той се провежда в периода 24-25 септември,

Община Аксаково домакинства на международна конференция за социални услуги на една гише

Община Аксаково домакинства на международна конференция за социални услуги на една гише

Двудневна международна конференция “Социални услуги на едно гише - нов подход за социално включване” започна във Варна. Общата стойност на проекта, спечелен от Община Аксаково, е 198 000 лв. и е вход от ноември миналата година до края на 2018 г. Външните партньори са испанската община Игуалада и Полската асоциация за социална политика.

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Манолова: Новата наредба не решава проблема с високите сметки за вода

Манолова: Новата наредба не решава проблема с високите сметки за вода

„Предложената нова наредба на регионалното министерство няма да реши основните проблеми, които имат гражданите с ВиК дружествата, защото там не се решава основният проблем – за справедливостта при формирането на сметките за вода. Напротив, ще се появят нови междусъседски спорове и разправи, в резултат на това,

Очаква се цената на природния газ от 1 октомври да скочи с почти 14%

Очаква се цената на природния газ от 1 октомври да скочи с почти 14%

Цената на природния газ се очаква да се увеличи с почти 14 на сто от 1 октомври. На днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше разгледан доклад за утвърждаване на цени на "Булгаргаз" ЕАД, по които общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти,

БНБ чака по-висока инфлация от 2,1%

БНБ чака по-висока инфлация от 2,1%

До края на годината инфлацията може да достигне по-високи стойности от предварително планираните 2,1%, прогнозират експертите на БНБ. Като причина те посочват по-високото от очакваното поскъпване на храните, задържането на цените на петрола на високи нива и по-висок ръст на административно регулираните цени.

Брюксел: ДДС измамите в България намаляват

Брюксел: ДДС измамите в България намаляват

България е сред четирите държави в ЕС, в които измамите с ДДС са намалели с най-много - над 5% на годишна база, показва доклад на ЕК за 2016 г. Другите страни отличнички са Латвия, Кипър и Холандия. 150 млрд. евро годишно струва на ЕС укриването и източването на ДДС. Загубата е с 10,5 млрд. евро, или 12,3% по-малка спрямо 2015 г.

Спас Русев купува в Албания до 6 месеца  втория GSM оператор

Спас Русев купува в Албания до 6 месеца втория GSM оператор

Телекомът, за който българският бизнесмен играе сам без братя Велчеви, в момента е собственост на “Дойче телеком” Спас Русев - собственик на “Виваком” и на футболния отбор “Левски”, води преговори за закупуване на албанския оператор “Телеком Албания”, притежаван от германския “Дойче телеком”. Новината за сделката, появила се в “Блиц”,

Парите в банките достигнаха 76 млрд. лева

Парите в банките достигнаха 76 млрд. лева

Въпреки ниските лихви общият размер на депозитите в България продължава да се повишава рекордно и през август е достигнал 76 млрд. лв. Повишението на годишна база е с 8,8% и изпреварва ръста на кредитите за същия период, показват данните на БНБ. Домакинствата държат 49,5 млрд. лв. в банките, или със 7,6% повече, отколкото година по-рано.

Хакерска атака на сайта на "Юнион Ивкони"

Хакерска атака на сайта на "Юнион Ивкони"

Фалшива новина за изтекли лични данни от сайта на транспортната фирма "Юнион Ивкони" се получи на имейли на в. "24 часа".  В съобщението, което уж е от името на компанията се казва: "Бяхме уведомени, че поради дупка в системата е изтекла цялата лична клиентска информация от нашата база данни. Изтичането на данни означава поверителна информация да

Американската компания "Майкъл Корс" купи "Версаче" за малко над 2 млрд. долара

Американската компания "Майкъл Корс" купи "Версаче" за малко над 2 млрд. долара

Базираната в Ню Йорк модна компания "Майкъл Корс" (Michael Kors Holdings Ltd.) обяви във вторник, че ще придобие известната италианска модна фирма Gianni Versace S.p.A. ("Версаче") за 2,1 млрд. долара. След приключване на процедурата по закупуване, американската компания ще промени името си на Capri Holding?s Ltd, съобщават финансовите агенции,

Момчил Андреев - в надзора на "Енерго-Про", бивш шеф на КЕВР влиза в управлението на компанията

Момчил Андреев - в надзора на "Енерго-Про", бивш шеф на КЕВР влиза в управлението на компанията

Главният изпълнителен директор  Момчил Андреев преминава в надзорния съвет след три години начело на дружеството. През този период компаниите от групата на "Енерго-Про Варна" утвърдиха позициите си на българския енергиен пазар, увеличиха пазарното си присъствие и запазиха устойчивото си развитие, съобщават от фирмата.

Расте интересът за инвестиции в китайския сектор на високите технологии

Расте интересът за инвестиции в китайския сектор на високите технологии

Планираните или обмисляни инвестиции в китайския сектор на високите технологии показват стабилен ръст за осми пореден месец, сочат данни от онлайн платформата за одобрение и мониторинг на капиталови проекти, поддържана от Държавната комисия за развитие и реформи (ДКРР), предаде bulgarian.cri.cn. Те показват, че за месеците от януари до август т.г.

От КЕВР увериха: Цената на тока няма се увеличи от 1 октомври

От КЕВР увериха: Цената на тока няма се увеличи от 1 октомври

Цената на електроенергията от 1 октомври няма да бъде променяна. Това увери пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов. Той уточни, че Комисията е намерила необходимия буфер, за да не се увеличава цената на тока. По този начин е било записано и в доклада, който ще бъде разгледан от КЕВР. Той уточни, че е намерен излишък от средства,

Проучване сочи: икономическата свобода в България остава ниска

Проучване сочи: икономическата свобода в България остава ниска

България се нарежда на 46-то място от 162 държави и територии, включени в "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2018", изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика, съобщиха от ИПИ, цитирани от БТА. Докладът представя картината през 2016 г.

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Неформалната икономика и недекларираният труд носят загуби за всички, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на форум по темата, организиран от КНСБ, предава БТА.  По думите му загубите са първо за работещите, които в момента може и да са доволни, че разполагат с повече средства,

Китайската народна банка изтегли 90 млрд. юана от пазара

Китайската народна банка изтегли 90 млрд. юана от пазара

Китайската народна банка (КНБ) изтегли от пазара 90 млрд. юана (около 13 млрд. долара), за да поддържа ликвидността „на разумно и достатъчно ниво", предава bulgarian.cri.cn. В съобщение на институцията се посочва, че нивото на ликвидност в банковата система е в състояние да компенсира влиянието от ценните книжа с наближаващ падеж.