Николай Бъчваров: При санирането е важен комфортът в сградата, а не просто да има топлоизолация

  • 1
authorАвтор: .BG

Николай Бъчваров: При санирането е важен комфортът в сградата,  а не просто да има топлоизолация

Николай Бъчваров

Управителят на “Баумит България” казва, че компанията  предлага

именно това чрез качествените материали 

- “Баумит” чества 20 години на пазара, много или малко са те за строителния бизнес, г-н Бъчваров?

- Напълно достатъчни. Постигнахме над 14 млн. кв. метра изолирани и санирани фасади. Друго, с което се гордеем, е, че внесохме нова строителна култура - да се цени качеството и дълготрайността на продуктите, на обслужването и услугите. Нямаме значими, а само малки грешки. Но който не опитва, той не греши. Това ни е карало да сме все по-добри, по-гъвкави и от това да печелят нашите клиенти.

- Какви промени наблюдавате през последните години?

- Вече никой не изолира с 5 сантиметра, дебелините са над 8-10 см. Това, с което ние допринасяме, е, че нас не ни интересува фасадата да бъде само топлоизолираща. Интересува ни комфортът и климатът на обитаване. Да има приятно усещане, при което няма течение, мухъл, задух. За комфорта допринася нашата перфорирана плоча, част от активно дишащата система опът и паропропускливите лепила и мазилки.

Важна е и цветовата

хармония, как

изглежда фасадата

до съседните сгради

и цялостният облик на града.

- Кога започнаха да се интересуват българите от естетиката на сградите?

- Започнаха да се интересуват през последните години от качество, дълготрайност и естетика. По различните програми за саниране започват да се случват все по-качествени неща.

- Срещате ли пречки при правенето на бизнес в България?

- Бюрокрацията е поносима, както и нелоялната конкуренция. Проблемът с кадрите е най-голям.

- Как ги стимулирате да са отдадени на работата?

- Даваме перспектива за професионално развитие. Стремим се да се чувстват част от комфортен и ентусиазиран колектив. Има и материални стимули.

Но това е проблем на целия строителен бранш.

Липсват кадърни

специалисти

и работници. След кризата добрите майстори отидоха в Германия, Испания, Англия, където заплащането е много по-добро. Ние имаме много качествени специалисти и работници на различни нива.

Ако не се подобри заплащането, колкото и качествени продукти да предлагаме, ако не са изпълнени добре, се компрометират. Това трябва да бъде разбрано от крайния клиент, за да бъде склонен да плати цената на този работник, ако иска да получи добър резултат накрая.

- Имате ли програми за студенти?

- Имаме стипендиантска програма за студенти от УАСГ.

Провеждаме конкурси сред студентите от трети курс и победителите, които обикновено са отличници, се явяват на интервюта за стипендии при нас. Така виждаме човешките им качества, защото не всеки път отличникът е най-добрият като личност или реализация. Ние подбираме по трима от всеки факултет, осигуряваме стипендия и ги ангажираме да се учат добре. Те се включват в различни проекти, така им създаваме работа, докато завършат. След като започнат работа, ако имат желание, могат да се обръщат отново към нас. Ние ги обучаваме да са по-компетентни в своята работа.

- Имате и сертифициран държавен учебен център, където обучавате кадри.

- Ние сме сертифицирани да даваме дипломи. Обучили сме 729 човека, на които сме дали професия. В момента целта ни е да го превърнем в постоянно действащ център. Той ще е готов до края на 2016 г.

Така обученията по теория и практика ще бъдат концентрирани на едно място.

Имаме програми за

ученици, студенти

и работници, които са

напълно безплатни

Защото, за да продаваме успешно, трябва да имаме хора, с които да работим успешно и да се получи добър краен продукт.

- Колко човека работят в компанията?

- Към днешна дата са над 80 човека. Това е динамичен процес, назначаваме нови хора в момента. А през времената на криза се стремяхме да не съкращаваме хора.

- Как успяхте да се справите?

- Лесно. От две смени минахме на една, намалихме обемите на производство. Запазихме търговския екип, но заплатите на никого не сме намалявали. Продължихме чрез обучение и мотивация да запазваме положителните финансови резултати. Кризата отся качествените в бранша.

- Планирате ли други инвестиции?

- Планираме втори завод. Той ще е по-близо до клиентите - на минимум 250-300 км от сегашния в Елин Пелин.

- Каква е модата при фасадите?

- Има тенденции за цветови и структурни решения. Неслучайно

имаме палитра

от 888 цвята,

които имитират метал, дърво, камък, стари рустикални сгради и т.н. Те дават невероятна възможност за прекрасни фасади. Това, което се стремим да направим, освен топлоизолацията и комфортът на обитаване, е да зададем въпроса доколко фасадата се вписва в квартала, в града. Нагледали сме се на недобри цветове, на проекти без естетика, това създава усещане за дискомфорт.

Ние дори сме съорганизатори на конкурс за млади архитекти и студенти - “Фасади, цветове, хармония”. Той осигурява парична награда, но и дава шанс на участниците да проучват регулациите в различните държави и как да не се допускат самоцелни цветови решения.

- Какви са иновативните решения в строителната сфера?

- Ние работим с няколко иновативни материала, като

нанопор мазилката,

например, която

благодарение на

нанопорите си и

ефекта от

фотокатализата

се самопочиства

Така фасадата остава много по-дълго време чиста и не се нуждае от пребоядисване.

Друга иновация прави стената силно паропропусклива. Така комфортът в помещението е много по-голям.

Третото, върху което работим, е да осигурим качество на строителното решение. Нашите топлоизолационни системи са сертифицирани с европейско техническо одобрение и всяка година подлежим на мониторинг и контрол на качеството от нотифициран орган, определен от Европейската комисия.

- Санирането стартира, очаква се около 1300 блока да бъдат обновени до края на годината. Но то май се разбира повече като освежаване на сградите. Това грешка ли е?

- Хубаво е, че стартираха тези програми, очаквам при първите санирани блокове скоро да се усети ефектът от спестяването на енергия. По-добре е, вместо да платят по-високи сметки за отопление, да вложат в инвестиция, която се възвръща многократно и бързо. Този процес трябва да продължи. Хората се убедиха в необходимостта от саниране и ще стават все повече, след като усетят положителния пример.

- Какво сте предвидили за юбилея си?

- Поканили сме 888 гости, колкото е и нашата цветова палитра. Ще направим емоционален спектакъл, ще покажем нашите постижения и ще очертаем бъдещите ни стъпки. Вярвам, че хората ще се забавляват, ние им го дължим.

Препоръчвам също до 20 май, който може, да посети изложбата на Моста на влюбените, която включва фасади, изпълнени с “Баумит” материали. Сред многото референции, с които разполагаме, подбрахме 58 за експозицията, опитахме да съберем най-емблематичните и красивите.

- Вие сте работили върху много исторически сгради, запазва ли се автентичността и обликът им след саниране?

- Цялостният им облик не се променя, проектите се изготвят от специализирани в тази сфера архитекти. Подборът на материали е много важен.

Ние имаме

изключителен опит,

не само в България, но и в Европа. “Баумит” се занимава много със саниране на стари сгради. Ние възвръщаме блясъка на тези стари сгради. А това се получава със специални саниращи системи от продукти.

- Как се появи българската компания “Баумит”?

- Фирмата е основана на 22 декември 1995 г. Честваме 20-годишнина през 2016 г., защото реалната дейност започва през 1996 г. През 1998 г. бе закупен парцел в Елин Пелин, където е и заводът ни сега. Намерихме правилните хора, които почувстваха духа на “Баумит”, и нещата се получиха.

- Какъв съвет бихте дали на младите хора, които в момента иска да стартират бизнес?

- Основното е да бъдат заредени с оптимизъм. Трябва да вярват, че нещата могат да се случат. Трябва да имат правилна преценка, когато правят отделните стъпки. Нужно е да помислят как ще обезпечат идеите си, с какви хора, с каква материална база, какво искат да постигнат и колко далеч.

Това е основата на всеки бизнес. Също така е важно, доколко даден човек е подплатен със знания и опит. Всеки получава шанс, въпросът е как ще го използва.

СV

Николай Бъчваров е управител на “Баумит България” от 2000-а, като през тази година компанията отбелязва своята 20-а годишнина. Преди това е бил консултант в “Ърнст и Янг”, AFA, изпълнителен директор на приватизационен фонд “България”, вицепрезидент по финансите в “България холдинг”, главен счетоводител в няколко дружества. Завършил е специалност “Счетоводство и контрол” в УНСС.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Търг и за ИПК “Родина” и “Родина тауър”, искат за имотите поне 38 млн.

Търг и за ИПК “Родина” и “Родина тауър”, искат за имотите поне 38 млн.

Синдиците на КТБ ще погасяват  заеми, взети от банката  Още два имота, собственост на фирми, близки до банкера беглец Цветан Васиев, се продават от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на КТБ, научи “24 часа”. На търг са пуснати Издателско-полиграфически комплекс “Родина” и “Родина тауър” - т.нар.

Руски издания коментират възможното развитие на "Турски поток"

Руски издания коментират възможното развитие на "Турски поток"

Русия постави на Европа ултиматум във връзка с доставките на "синьо гориво", коментира онлайн изданието "Росийский диалог" изявления на външния министър на федерацията Сергей Лавров. Москва е готова да доставя газ на територията на Европейския съюз по тръбопровода "Турски поток", но за това са необходими гаранции от европейските власти,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Ведомствените  бензиностанции без обезпечения

Ведомствените бензиностанции без обезпечения

Регистрираните земеделски производители, които извършват зареждане с течни горива на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника, няма да издават обезпечение за горивата, които ползват за собствено потребление. Това предвиждат промени в Правилника за ДДС, предложени от финансовия министър Владислав Горанов.

Пламен Димитров призна, че се водят разговори да отпадне минималният осигурителен доход

Пламен Димитров призна, че се водят разговори да отпадне минималният осигурителен доход

Според Пламен Димитров евентуално отпадане на минималните осигурителни доходи минава само през заменяне на съществуващите модели с по-добри, а не с по-лоши. Президентът на КНСБ коментира пред журналисти изказването на социалния министър Бисер Петков, че е възможно да се постигне съгласие със социалните партньори за отпадането на минималните

ЧСИ продава зала "Универсиада" за над 15 млн. лв., Тити Папазов пази имота

ЧСИ продава зала "Универсиада" за над 15 млн. лв., Тити Папазов пази имота

Заради дълг от 15,6 милиона лева частният съдия - изпълнител Стоян Якимов №844 в регистъра е пуснал на търг емблематичната за българския спорт зала "Универиада". началната цена е 15 602 028,30 лева.  Треньор на "Левски Лукойл" Константин Папазов е определен за пазител на имота. Според търговския регистър той е представител на "Универсиада" ЕАД,

Откриха най-дългия магистрален тунел в Турция

Откриха най-дългия магистрален тунел в Турция

Най-дългият магистрален тунел в Турция - тунелът Овит, преминаващ през планината Овит в североизточната част на страната, бе открит вчера с церемония, на която присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава в."Хюриет дейли нюз". Когато за първи път стартирахме този проект, хората казваха, че това е само мечта. Но ние го осъществихме.

Шефът на “Хуауей” идва в България

Шефът на “Хуауей” идва в България

Избраният през март изпълнителен директор на технологичната компания “Хуауей” Лианг Хуа пристига в България за фестивала Webit. Той ще се проведе в София между 25 и 27 юни. “Хуауей” е водеща световна телекомуникационна компания с над 90 млрд. долара годишни продажби за 2017 г. Освен това е трета в света по продажба на мобилни телефони.

Най-коментирани

Представят план за иновации на ЕК за 100 млрд. евро на конференция в София

Представят план за иновации на ЕК за 100 млрд. евро на конференция в София

Конференцията "Иновативна седмица на предприемачеството - Финансови инструменти за насърчаване на научните изследвания и иновациите" ще се състои утре в "София тех парк" и на нея ще бъде представен новият седемгодишен план за иновации на Европейската комисия на стойност 100 милиарда евро. България е домакин на конференцията на най-високо равнище

Горанов: Подаваме молба за еврото и за банковия съюз едновременно (Обзор)

Горанов: Подаваме молба за еврото и за банковия съюз едновременно (Обзор)

България ще кандидатства в един и същи ден за чакалнята на еврото ERM II и за Европейския банков съюз. Това съобщи финансовият министър на конференция в София. Така той опроверга спекулациите, че кабинетът ще кандидатства само за еврозоната, но не и за банковия съюз. Министърът подчерта, че тъй като сме първата държава,

Седмата среща на върха "16+1" ще се състои в София на 6 и 7 юли

Седмата среща на върха "16+1" ще се състои в София на 6 и 7 юли

В периода 6-7 юли в София ще се състои седмата среща на върха "16+1" заедно със съпътстващ бизнес форум, съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирана от БТА. Седмата годишна среща ще събере заедно у нас лидерите на 16-те страни от ЦИЕ (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

Дунавската стратегия има вече изготвен бранд Дунав

Дунавската стратегия има вече изготвен бранд Дунав

Предстои разработването и на бранд Черно море На 18 и 19 октомври министрите на туризма от страните в Дунавската стратегия ще проведат голям форум „Икономически растеж и териториално сближаване чрез инвестиции в туризма” – съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с

Домбровскис: Гърция е на финалната права за изход от спасителната програма

Домбровскис: Гърция е на финалната права за изход от спасителната програма

Гърция се намира на финалната права за успешен изход от спасителната програма, заяви заместник председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис са конференция на Economist в Атина, предаде агенция АНА-МПА. Домбровскис заяви още, че "през последните години станаха явни реформаторските усилия за справяне с предизвикателствата,

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев. Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния, въпреки спада на руските туристи. Регистриран е ръст на туристите от Полша, скандинавските страни, Франция и други пазари. Тази вечер Ангелкова откри официално "Лято 2018" в курортния комплекс Слънчев бряг, предаде БТА. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров информира,

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Газовият хъб “Балкан” може да доставя между 25 и 60 млрд. куб. м газ на година според различните сценарии. Това са предвижданията на междинния доклад за предпроектното проучване на газоразпределителния център, който бе представен преди дни в Брюксел от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

В наддаването има и инвестиционен фонд   Българо-американската кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и Пощенска банка са сред кандидатите да придобият “Банка Пиреос България”, твърдят източници от банкерските среди. Пет обвързващи оферти са подадени за “Банка Пиреос България”, съобщи през миналата седмица гръцкият информационен сайт banks.com.gr.

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Отличието се дава и за екологичност, безопасност и предлагани модерни услуги “Виктория груп” дава работа на младежи в неравностойно положение като помощник сервитьори в хотел "Чайка бийч" Плажът в курорта Елените е получил тази година сертификат “Син флаг”, което показва високото качество на плажа, чистотата на морската вода, екологичност,

32% дял на ВЕИ в микса електроенергия до 2030 г.

32% дял на ВЕИ в микса електроенергия до 2030 г.

Делът на тока от възобновяеми източници за ЕС да стигне до 32% от общия енергиен дял до 2030 година. За това се договориха само преди ден Европейската комисия, Европарламентът и Съветът на ЕС. Директивата за възобновяема енергия е била затворена късно вечерта в четвъртък след 9-часови разговори. Това съобщи зам.

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев. Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния, въпреки спада на руските туристи. Регистриран е ръст на туристите от Полша, скандинавските страни, Франция и други пазари. Тази вечер Ангелкова откри официално "Лято 2018" в курортния комплекс Слънчев бряг, предаде БТА. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров информира,

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

КЕВР предлага увеличение с 10,81% на природния газ от 1 юли, вместо с 18,5%

КЕВР предлага увеличение с 10,81% на природния газ от 1 юли, вместо с 18,5%

Комисията за енергийно регулиране /КЕВР/ предлага увеличение с 10,81 на сто на природния газ от 1 юли, вместо исканите от "Булгаргаз" 18,5 процента. Това става ясно от доклад на работна група към КЕВР, качен днес на сайта на енергийния регулатор. Цената от 1 юли, по която "Булгаргаз" следва да продава природен газ през следващите три месеца,