Николай Бъчваров: При санирането е важен комфортът в сградата, а не просто да има топлоизолация

  • 1
authorАвтор: .BG

Николай Бъчваров: При санирането е важен комфортът в сградата,  а не просто да има топлоизолация

Николай Бъчваров

Управителят на “Баумит България” казва, че компанията  предлага

именно това чрез качествените материали 

- “Баумит” чества 20 години на пазара, много или малко са те за строителния бизнес, г-н Бъчваров?

- Напълно достатъчни. Постигнахме над 14 млн. кв. метра изолирани и санирани фасади. Друго, с което се гордеем, е, че внесохме нова строителна култура - да се цени качеството и дълготрайността на продуктите, на обслужването и услугите. Нямаме значими, а само малки грешки. Но който не опитва, той не греши. Това ни е карало да сме все по-добри, по-гъвкави и от това да печелят нашите клиенти.

- Какви промени наблюдавате през последните години?

- Вече никой не изолира с 5 сантиметра, дебелините са над 8-10 см. Това, с което ние допринасяме, е, че нас не ни интересува фасадата да бъде само топлоизолираща. Интересува ни комфортът и климатът на обитаване. Да има приятно усещане, при което няма течение, мухъл, задух. За комфорта допринася нашата перфорирана плоча, част от активно дишащата система опът и паропропускливите лепила и мазилки.

Важна е и цветовата

хармония, как

изглежда фасадата

до съседните сгради

и цялостният облик на града.

- Кога започнаха да се интересуват българите от естетиката на сградите?

- Започнаха да се интересуват през последните години от качество, дълготрайност и естетика. По различните програми за саниране започват да се случват все по-качествени неща.

- Срещате ли пречки при правенето на бизнес в България?

- Бюрокрацията е поносима, както и нелоялната конкуренция. Проблемът с кадрите е най-голям.

- Как ги стимулирате да са отдадени на работата?

- Даваме перспектива за професионално развитие. Стремим се да се чувстват част от комфортен и ентусиазиран колектив. Има и материални стимули.

Но това е проблем на целия строителен бранш.

Липсват кадърни

специалисти

и работници. След кризата добрите майстори отидоха в Германия, Испания, Англия, където заплащането е много по-добро. Ние имаме много качествени специалисти и работници на различни нива.

Ако не се подобри заплащането, колкото и качествени продукти да предлагаме, ако не са изпълнени добре, се компрометират. Това трябва да бъде разбрано от крайния клиент, за да бъде склонен да плати цената на този работник, ако иска да получи добър резултат накрая.

- Имате ли програми за студенти?

- Имаме стипендиантска програма за студенти от УАСГ.

Провеждаме конкурси сред студентите от трети курс и победителите, които обикновено са отличници, се явяват на интервюта за стипендии при нас. Така виждаме човешките им качества, защото не всеки път отличникът е най-добрият като личност или реализация. Ние подбираме по трима от всеки факултет, осигуряваме стипендия и ги ангажираме да се учат добре. Те се включват в различни проекти, така им създаваме работа, докато завършат. След като започнат работа, ако имат желание, могат да се обръщат отново към нас. Ние ги обучаваме да са по-компетентни в своята работа.

- Имате и сертифициран държавен учебен център, където обучавате кадри.

- Ние сме сертифицирани да даваме дипломи. Обучили сме 729 човека, на които сме дали професия. В момента целта ни е да го превърнем в постоянно действащ център. Той ще е готов до края на 2016 г.

Така обученията по теория и практика ще бъдат концентрирани на едно място.

Имаме програми за

ученици, студенти

и работници, които са

напълно безплатни

Защото, за да продаваме успешно, трябва да имаме хора, с които да работим успешно и да се получи добър краен продукт.

- Колко човека работят в компанията?

- Към днешна дата са над 80 човека. Това е динамичен процес, назначаваме нови хора в момента. А през времената на криза се стремяхме да не съкращаваме хора.

- Как успяхте да се справите?

- Лесно. От две смени минахме на една, намалихме обемите на производство. Запазихме търговския екип, но заплатите на никого не сме намалявали. Продължихме чрез обучение и мотивация да запазваме положителните финансови резултати. Кризата отся качествените в бранша.

- Планирате ли други инвестиции?

- Планираме втори завод. Той ще е по-близо до клиентите - на минимум 250-300 км от сегашния в Елин Пелин.

- Каква е модата при фасадите?

- Има тенденции за цветови и структурни решения. Неслучайно

имаме палитра

от 888 цвята,

които имитират метал, дърво, камък, стари рустикални сгради и т.н. Те дават невероятна възможност за прекрасни фасади. Това, което се стремим да направим, освен топлоизолацията и комфортът на обитаване, е да зададем въпроса доколко фасадата се вписва в квартала, в града. Нагледали сме се на недобри цветове, на проекти без естетика, това създава усещане за дискомфорт.

Ние дори сме съорганизатори на конкурс за млади архитекти и студенти - “Фасади, цветове, хармония”. Той осигурява парична награда, но и дава шанс на участниците да проучват регулациите в различните държави и как да не се допускат самоцелни цветови решения.

- Какви са иновативните решения в строителната сфера?

- Ние работим с няколко иновативни материала, като

нанопор мазилката,

например, която

благодарение на

нанопорите си и

ефекта от

фотокатализата

се самопочиства

Така фасадата остава много по-дълго време чиста и не се нуждае от пребоядисване.

Друга иновация прави стената силно паропропусклива. Така комфортът в помещението е много по-голям.

Третото, върху което работим, е да осигурим качество на строителното решение. Нашите топлоизолационни системи са сертифицирани с европейско техническо одобрение и всяка година подлежим на мониторинг и контрол на качеството от нотифициран орган, определен от Европейската комисия.

- Санирането стартира, очаква се около 1300 блока да бъдат обновени до края на годината. Но то май се разбира повече като освежаване на сградите. Това грешка ли е?

- Хубаво е, че стартираха тези програми, очаквам при първите санирани блокове скоро да се усети ефектът от спестяването на енергия. По-добре е, вместо да платят по-високи сметки за отопление, да вложат в инвестиция, която се възвръща многократно и бързо. Този процес трябва да продължи. Хората се убедиха в необходимостта от саниране и ще стават все повече, след като усетят положителния пример.

- Какво сте предвидили за юбилея си?

- Поканили сме 888 гости, колкото е и нашата цветова палитра. Ще направим емоционален спектакъл, ще покажем нашите постижения и ще очертаем бъдещите ни стъпки. Вярвам, че хората ще се забавляват, ние им го дължим.

Препоръчвам също до 20 май, който може, да посети изложбата на Моста на влюбените, която включва фасади, изпълнени с “Баумит” материали. Сред многото референции, с които разполагаме, подбрахме 58 за експозицията, опитахме да съберем най-емблематичните и красивите.

- Вие сте работили върху много исторически сгради, запазва ли се автентичността и обликът им след саниране?

- Цялостният им облик не се променя, проектите се изготвят от специализирани в тази сфера архитекти. Подборът на материали е много важен.

Ние имаме

изключителен опит,

не само в България, но и в Европа. “Баумит” се занимава много със саниране на стари сгради. Ние възвръщаме блясъка на тези стари сгради. А това се получава със специални саниращи системи от продукти.

- Как се появи българската компания “Баумит”?

- Фирмата е основана на 22 декември 1995 г. Честваме 20-годишнина през 2016 г., защото реалната дейност започва през 1996 г. През 1998 г. бе закупен парцел в Елин Пелин, където е и заводът ни сега. Намерихме правилните хора, които почувстваха духа на “Баумит”, и нещата се получиха.

- Какъв съвет бихте дали на младите хора, които в момента иска да стартират бизнес?

- Основното е да бъдат заредени с оптимизъм. Трябва да вярват, че нещата могат да се случат. Трябва да имат правилна преценка, когато правят отделните стъпки. Нужно е да помислят как ще обезпечат идеите си, с какви хора, с каква материална база, какво искат да постигнат и колко далеч.

Това е основата на всеки бизнес. Също така е важно, доколко даден човек е подплатен със знания и опит. Всеки получава шанс, въпросът е как ще го използва.

СV

Николай Бъчваров е управител на “Баумит България” от 2000-а, като през тази година компанията отбелязва своята 20-а годишнина. Преди това е бил консултант в “Ърнст и Янг”, AFA, изпълнителен директор на приватизационен фонд “България”, вицепрезидент по финансите в “България холдинг”, главен счетоводител в няколко дружества. Завършил е специалност “Счетоводство и контрол” в УНСС.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Най-коментирани

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Стоки за 2,2 млрд. евро средно изнася България всеки месец през 2018 г. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при връчването на наградите “Експортьор на годината”. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - Турция. Китай все по-бързо се доближава до първите 10 дестинации за износ на българския

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

Очакванията за ръст на заетостта обаче са най-слаби от 4 г. насам През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града. Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България.

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

В концертната зала на Централния военен клуб в столицата започна връчванета на годишните награди в туризма. Те са разделени в 16 категории,като тази година има общо 125 участници. Очаквайте

Мисия “Безопасност за потребителите”

Мисия “Безопасност за потребителите”

Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки за фалшиви намаления Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проведе масирани проверки по търговските обекти за нелоялни търговски практики, фалшиви намаления и дали потребителите са в безопасност, докато пазаруват или пътуват. Върху това акцентира дейността си комисията.

Рекорди в туризма на Балканите

Рекорди в туризма на Балканите

Независимо от информациите за политически сътресения и протести, Балканите изпращат 2018 г. като поредна година на рекорди в сферата на туризма, предава БТА. ТУРЦИЯ Турция постигна нов исторически рекорд в сферата на туризма, като тази година посрещна около 40 милиона туристи, заяви в края на миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Американската компания влага 2 милиона лева за ремонт на стадиона в Гълъбово "Производството на енергия от въглища е изключително важно за България. Няма никакво съмнение, че в краткосрочен план от 5-10 години, не само нашата централа, но и всички централи в Маришкия басейн, както и мини "Марица изток",

7 правила за наистина изгодни намаления

7 правила за наистина изгодни намаления

Или как да разберете дали промоциите дават това, което обещават Проверките на Комисията за защита на потребителите показват, че търговците знаят какви законови изискванията трябва да спазват при кампаниите за намаления на цените, но винаги има някои, които опитват да нарушават правилата. Особено пък преди Коледа,

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

1000 строителни машини ще бъдат изкарани на бул. "Цариградско шосе" утре между 7:00 и 12:00 часа в знак на протест срещу целенасочената кампания за дискредитиране на строителните фирми в България. Това съобщи председателят на управителния съвет в Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Също утре в Народното събрание,

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на български стоки за Европейския съюз се увеличава с 10,1% от януари до края на септември спрямо същия период на миналата година, показва статистиката, цитирана от БТА. Изнесени са стоки за 28, 147 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

"Най-лошото тепърва започна" (в. Айдънлък), "Икономиката се отклони от пътя" (в. "Йени месаж"), "От растеж към свиване" (в. "Йени Ася"), "Растежът се свива" (в. "Милли газете") - това са някои от заглавията в турския печат, който съобщава за регистрираното забавяне в растежа на турската икономика, предаде БТА.