Николай Бъчваров: При санирането е важен комфортът в сградата, а не просто да има топлоизолация

  • 1
authorАвтор: .BG

Николай Бъчваров: При санирането е важен комфортът в сградата,  а не просто да има топлоизолация

Николай Бъчваров

Управителят на “Баумит България” казва, че компанията  предлага

именно това чрез качествените материали 

- “Баумит” чества 20 години на пазара, много или малко са те за строителния бизнес, г-н Бъчваров?

- Напълно достатъчни. Постигнахме над 14 млн. кв. метра изолирани и санирани фасади. Друго, с което се гордеем, е, че внесохме нова строителна култура - да се цени качеството и дълготрайността на продуктите, на обслужването и услугите. Нямаме значими, а само малки грешки. Но който не опитва, той не греши. Това ни е карало да сме все по-добри, по-гъвкави и от това да печелят нашите клиенти.

- Какви промени наблюдавате през последните години?

- Вече никой не изолира с 5 сантиметра, дебелините са над 8-10 см. Това, с което ние допринасяме, е, че нас не ни интересува фасадата да бъде само топлоизолираща. Интересува ни комфортът и климатът на обитаване. Да има приятно усещане, при което няма течение, мухъл, задух. За комфорта допринася нашата перфорирана плоча, част от активно дишащата система опът и паропропускливите лепила и мазилки.

Важна е и цветовата

хармония, как

изглежда фасадата

до съседните сгради

и цялостният облик на града.

- Кога започнаха да се интересуват българите от естетиката на сградите?

- Започнаха да се интересуват през последните години от качество, дълготрайност и естетика. По различните програми за саниране започват да се случват все по-качествени неща.

- Срещате ли пречки при правенето на бизнес в България?

- Бюрокрацията е поносима, както и нелоялната конкуренция. Проблемът с кадрите е най-голям.

- Как ги стимулирате да са отдадени на работата?

- Даваме перспектива за професионално развитие. Стремим се да се чувстват част от комфортен и ентусиазиран колектив. Има и материални стимули.

Но това е проблем на целия строителен бранш.

Липсват кадърни

специалисти

и работници. След кризата добрите майстори отидоха в Германия, Испания, Англия, където заплащането е много по-добро. Ние имаме много качествени специалисти и работници на различни нива.

Ако не се подобри заплащането, колкото и качествени продукти да предлагаме, ако не са изпълнени добре, се компрометират. Това трябва да бъде разбрано от крайния клиент, за да бъде склонен да плати цената на този работник, ако иска да получи добър резултат накрая.

- Имате ли програми за студенти?

- Имаме стипендиантска програма за студенти от УАСГ.

Провеждаме конкурси сред студентите от трети курс и победителите, които обикновено са отличници, се явяват на интервюта за стипендии при нас. Така виждаме човешките им качества, защото не всеки път отличникът е най-добрият като личност или реализация. Ние подбираме по трима от всеки факултет, осигуряваме стипендия и ги ангажираме да се учат добре. Те се включват в различни проекти, така им създаваме работа, докато завършат. След като започнат работа, ако имат желание, могат да се обръщат отново към нас. Ние ги обучаваме да са по-компетентни в своята работа.

- Имате и сертифициран държавен учебен център, където обучавате кадри.

- Ние сме сертифицирани да даваме дипломи. Обучили сме 729 човека, на които сме дали професия. В момента целта ни е да го превърнем в постоянно действащ център. Той ще е готов до края на 2016 г.

Така обученията по теория и практика ще бъдат концентрирани на едно място.

Имаме програми за

ученици, студенти

и работници, които са

напълно безплатни

Защото, за да продаваме успешно, трябва да имаме хора, с които да работим успешно и да се получи добър краен продукт.

- Колко човека работят в компанията?

- Към днешна дата са над 80 човека. Това е динамичен процес, назначаваме нови хора в момента. А през времената на криза се стремяхме да не съкращаваме хора.

- Как успяхте да се справите?

- Лесно. От две смени минахме на една, намалихме обемите на производство. Запазихме търговския екип, но заплатите на никого не сме намалявали. Продължихме чрез обучение и мотивация да запазваме положителните финансови резултати. Кризата отся качествените в бранша.

- Планирате ли други инвестиции?

- Планираме втори завод. Той ще е по-близо до клиентите - на минимум 250-300 км от сегашния в Елин Пелин.

- Каква е модата при фасадите?

- Има тенденции за цветови и структурни решения. Неслучайно

имаме палитра

от 888 цвята,

които имитират метал, дърво, камък, стари рустикални сгради и т.н. Те дават невероятна възможност за прекрасни фасади. Това, което се стремим да направим, освен топлоизолацията и комфортът на обитаване, е да зададем въпроса доколко фасадата се вписва в квартала, в града. Нагледали сме се на недобри цветове, на проекти без естетика, това създава усещане за дискомфорт.

Ние дори сме съорганизатори на конкурс за млади архитекти и студенти - “Фасади, цветове, хармония”. Той осигурява парична награда, но и дава шанс на участниците да проучват регулациите в различните държави и как да не се допускат самоцелни цветови решения.

- Какви са иновативните решения в строителната сфера?

- Ние работим с няколко иновативни материала, като

нанопор мазилката,

например, която

благодарение на

нанопорите си и

ефекта от

фотокатализата

се самопочиства

Така фасадата остава много по-дълго време чиста и не се нуждае от пребоядисване.

Друга иновация прави стената силно паропропусклива. Така комфортът в помещението е много по-голям.

Третото, върху което работим, е да осигурим качество на строителното решение. Нашите топлоизолационни системи са сертифицирани с европейско техническо одобрение и всяка година подлежим на мониторинг и контрол на качеството от нотифициран орган, определен от Европейската комисия.

- Санирането стартира, очаква се около 1300 блока да бъдат обновени до края на годината. Но то май се разбира повече като освежаване на сградите. Това грешка ли е?

- Хубаво е, че стартираха тези програми, очаквам при първите санирани блокове скоро да се усети ефектът от спестяването на енергия. По-добре е, вместо да платят по-високи сметки за отопление, да вложат в инвестиция, която се възвръща многократно и бързо. Този процес трябва да продължи. Хората се убедиха в необходимостта от саниране и ще стават все повече, след като усетят положителния пример.

- Какво сте предвидили за юбилея си?

- Поканили сме 888 гости, колкото е и нашата цветова палитра. Ще направим емоционален спектакъл, ще покажем нашите постижения и ще очертаем бъдещите ни стъпки. Вярвам, че хората ще се забавляват, ние им го дължим.

Препоръчвам също до 20 май, който може, да посети изложбата на Моста на влюбените, която включва фасади, изпълнени с “Баумит” материали. Сред многото референции, с които разполагаме, подбрахме 58 за експозицията, опитахме да съберем най-емблематичните и красивите.

- Вие сте работили върху много исторически сгради, запазва ли се автентичността и обликът им след саниране?

- Цялостният им облик не се променя, проектите се изготвят от специализирани в тази сфера архитекти. Подборът на материали е много важен.

Ние имаме

изключителен опит,

не само в България, но и в Европа. “Баумит” се занимава много със саниране на стари сгради. Ние възвръщаме блясъка на тези стари сгради. А това се получава със специални саниращи системи от продукти.

- Как се появи българската компания “Баумит”?

- Фирмата е основана на 22 декември 1995 г. Честваме 20-годишнина през 2016 г., защото реалната дейност започва през 1996 г. През 1998 г. бе закупен парцел в Елин Пелин, където е и заводът ни сега. Намерихме правилните хора, които почувстваха духа на “Баумит”, и нещата се получиха.

- Какъв съвет бихте дали на младите хора, които в момента иска да стартират бизнес?

- Основното е да бъдат заредени с оптимизъм. Трябва да вярват, че нещата могат да се случат. Трябва да имат правилна преценка, когато правят отделните стъпки. Нужно е да помислят как ще обезпечат идеите си, с какви хора, с каква материална база, какво искат да постигнат и колко далеч.

Това е основата на всеки бизнес. Също така е важно, доколко даден човек е подплатен със знания и опит. Всеки получава шанс, въпросът е как ще го използва.

СV

Николай Бъчваров е управител на “Баумит България” от 2000-а, като през тази година компанията отбелязва своята 20-а годишнина. Преди това е бил консултант в “Ърнст и Янг”, AFA, изпълнителен директор на приватизационен фонд “България”, вицепрезидент по финансите в “България холдинг”, главен счетоводител в няколко дружества. Завършил е специалност “Счетоводство и контрол” в УНСС.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

В Пловдив живеят и работят много богати хора - повече отколкото в София, сочи анкета на marica.bg. В топ 10 на всеки от основните 25 стопански отрасъла на българската икономика има най-малко две компании с пловдивски корени. На първо място е кметът на града Иван Тотев. Така смята всеки трети участник в анкетата,

"Юнион Ивкони" -  продадена

"Юнион Ивкони" - продадена

"Синтетика" АД е продала автобусния превозвач "Юнион Ивкони" ООД. Сделката е финализирана на 15 март 2019 г. Това се казва в съобщение на компанията до Българската фондова борса. Решението за продажба е част от пренасочване на усилията на компанията към инвестиции в недвижими имоти с по-висока доходност. КЗК разреши сделката на 1 октомври м.г.

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Кой не е слушал за легендарния мавруд? А тези, опитали го веднъж, питат за още. Тракийската низина е известна и като район на мавруда, с който страната ни се е прославила. “Около Асеновград вирее най-добре, защото през лятото температурите са високи и така този сорт трупа захари”, казва Ламбрин Топузлиев,

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след спешна среща в Министерския съвет. Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща вицепремиерът Томислав Дончев.

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

НАП: Регистрираните по ДДС сменят касовите си апарати до края на март

НАП: Регистрираните по ДДС сменят касовите си апарати до края на март

Регистрираните по закона за данък върху добавената стойност лица, които не използват софтуер за управление на продажбите, а отчитат продажбите си само на фискално устройство, имат 2 седмици, за да ги сменят или модифицират, напомнят от НАП. Лицата, които не са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност и не използват софтуер за

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Оферта от него се чака през април, “Инерком” и “Индия пауър” също остават в сделката ЧЕЗ е започнала преговори с трети купувач за придобиване на българските ѝ активи. Това потвърдиха пред “24 часа” от централата на компанията в Прага. Новината е съобщил вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плескач, цитиран от чешкото издание “Лидове новини”.

Съединиха морската и сухоземната част на "Турски поток"

Съединиха морската и сухоземната част на "Турски поток"

Завършващата връзка, съединяваща морската и наземната част на газопровода Турски поток, беше заварена днес в Турция, съобщи операторът на проекта Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.), цитиран от ТАСС и БТА. В съобщението е посочено, че това "символизира завършването на целия комплекс от дейности по създаването на газопроводната

Завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция

Завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция

Проектната компания ICGB завърши успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция - България, съобщиха от компанията. След открита процедура, комисията, сформирана от възложителя, консорциум "ТИБЕИ" е избран за изпълнител на проекта, допълниха от ICGB.

Най-коментирани

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

20-ят китайски форум за развитието, който е ежегодно международно събитие, ще се проведе от 23 до 25 март в Пекин, съобщава "Радио Китай". Тазгодишната му тема ще бъде „По-широко отваряне за взаимноизгодно сътрудничество". Участниците във форума ще се фокусират върху ключови въпроси като структурната реформа,

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

В Министерство на земеделието, храните и горите се проведе среща с Управителния съвет на Български ветеринарен съюз и областните колегии, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните. Тя е във връзка с извършени проверки в страната от екипи на Министерството за изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор,

Ивайло Калфин: Промените в пенсионната система са направени да се спестят пари

Ивайло Калфин: Промените в пенсионната система са направени да се спестят пари

Промените в изчисляването на пенсията са въведени, за да се спестят пари, заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в предаването "Още от деня" по БНТ. По думите му през 2015 г. държавната субсидия за пенсии в НОИ е била 4,5 млрд. лв., докато сега е 3,8 млрд. "Това означава, че 700 млн. лв. държавата е "спестила" и плаща по-малко на НОИ днес.

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след спешна среща в Министерския съвет. Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща вицепремиерът Томислав Дончев.

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

През 2018 г. са извършени инвестиции за въвеждане в действие на две нови регионални дирекции включващи два нови командни пункта и 63 нови ракетни площадки при с. Тъжа, област Стара Загора и Хасково. Това заяви в отговор министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

До началото на 2023 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула.Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента в. След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени НОИ вече няколко дни

Комисар Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

Комисар Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел откри срещата на високо равнище на европейската стартъп общност в румънския град Клуж-Напока. Пред ръководителите на най-големите стартъп компании, инвеститори, институции и журналисти тя представи европейската визия за развитието на този стратегически сектор на икономиката.

Меркел не изключва „Хуауей" от надпреварата за изграждането на 5G мрежата в Германия

Меркел не изключва „Хуауей" от надпреварата за изграждането на 5G мрежата в Германия

Вчера стартира конкурсът за изграждането на честотния спектър за 5G мрежата в Германия. В отговор на въпрос дали китайската компания „Хуауей" ще участва в него, канцлерът Ангела Меркел заяви, че няма да изключи нито един кандидат в надпреварата, информира bulgarian.cri.cn. Вашингтон предупреди, че ако Германия използва технологиите на „Хуауей",

Обжалване спря поръчка за 45 км газопровод за 67 млн. лв.

Обжалване спря поръчка за 45 км газопровод за 67 млн. лв.

Поръчка за подмяна на магистрален газопровод за 67 млн. лв. е спряна, след като италианската фирма “Салп Сочиета Апалто Лавори Публичи Спа” АД обжалва в КЗК. Тя е за подмяна на 45 км тръби от преносната система - от Беглеж до Дерманци и от Дерманци до Батулци. Предвижда се демонтаж на съществуващите газопроводни тръби и монтаж на нови.

"Забавно лято, грижовна есен" помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

"Забавно лято, грижовна есен" помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

Програмата се осъществява от Фондация “Бикоуз” и “Филип Морис България” Близо 2000 деца, 5000 възрастни хора и над 200 местни предприемачи са взели участие в програмата “Забавно лято, грижовна есен” от началото ѝ през 2015 г. Тя подпомага местното население в тютюнопроизводителните региони в България.

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

С правилата за измерване на електроенергията, които е написала КЕВР, сме принудени да искаме от клиентите, които са крали ток, да го плащат по-евтино, отколкото сме го купили. Това заявиха от трите електроразпределителни дружества по време на обществено обсъждане на новите правила. С тях трябва да се сложи ред в изчисляването на загубите от

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци. Това каза Светослав Станулов - председател на Асоциацията на българските авиокомпании, при годишния отчет на авиационния пазар. У нас работят италианци, словенци, французи, сърби, хървати, македонци, поляци. Недостигът на година е около 20-30 пилоти при 750 лицензирани.

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

КЗК разреши сделката за най-голямата медийна група, за която Кирил и Георги Домусчиеви платиха 185 млн. евро Истинска техническа революция в Нова телевизия ще е първата стъпка на новите собственици на най-голямата медийна група в България. Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката по продажбата на Нова тв,

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

Със 73% намалял приемът за администрация, с 60 на сто - за психология В 16 професионални направления в различни университети ще има нулев прием през следващата академична година. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По този начин министерството иска да спре нерационалното търсене на висше образование.

Заличават регистрацията на 18 туроператора заради застраховки

Заличават регистрацията на 18 туроператора заради застраховки

Министерство на туризма започва процедура по заличаване на регистрацията на 18 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че дружествата не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, уточниха от Министерството на туризма.

Рязко отстъпление на петролните цени от техните 4-месечни върхове

Рязко отстъпление на петролните цени от техните 4-месечни върхове

Петролните фючърси се понижават с над 1,5% по време на търговията в петък, отстъпвайки от техните вчерашните 4-месечни върхове с оглед на подновени притеснения относно забавящата се глобална икономика и преди новите търговски преговори между САЩ и Китай, които се очакват да стартират през следващата седмица в Пекин, предава БНР.

Половин милион българи и румънци работят в Германия

Половин милион българи и румънци работят в Германия

Половин милион българи и румънци работят в Германия пет години след отварянето на пазара на труда. Това е четири пъти повече в сравнение с 2013 година. Успоредно с това тройно е нараснал броят на българи и румънци, взимащи социални помощи – те са общо 150 000. В края на 2013 година само 2,6% от българите и румънците са били на помощи,

До 2018 г. в Китай са били регистрирани 1,6 млн. патента

До 2018 г. в Китай са били регистрирани 1,6 млн. патента

През изминалата 2018 година броят на регистрираните в страната патенти е достигнал 1,6 милиона, което представлява увеличение с 20% на годишна база. „И през настоящата година Китай ще продължи да подобрява законодателството в областта на защитата на интелектуалната собственост, като в същото време разширява международното сътрудничество",

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

До началото на 2023 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула.Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента в. След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени НОИ вече няколко дни