Как да продаваме успешно в Китай

  • 2
authorАвтор: Драгомир Николов

Как да продаваме успешно в Китай

Интервю на ".bg" с Васил Гелев - изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). 31-годишен, завършил е магистратура по икономика в България, учил е право в Германия. Последните 8 години е прекарал в Китай, консултирайки различни китайски компании за навлизането им в Централна и Източна Европа.

Г-н Гелев, какви възможности пред българските фирми разкрива Центърът за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа(ЦИЕ), който оглавявате?

Центърът бе създаден през юни м.г. Още със стартирането му си поставихме целта да създадем единна база данни, чрез която производители, дистрибутори или вносители от ЦИЕ и от Китай да могат да влязат в търговски отношения. Създадохме единно място, откъдето може да се получава информация и където фирмите могат да излагат ценовите и продуктовите си листи. Тоест бизнесът има възможност за директен контакт.

Къде е разположена тази платформа?

На нашия сайт. Единната база данни е публична, безплатна и съдържа цялата необходима информация за всяка една от компаниите, които са се регистрирали. Вече имаме повече от 100 компании от ЦИЕ и Китай. На платформата не се оферират количества, т.е. не изпълнява ролята на борса, а се разменят контакти и информация, правят се запитвания за количества от китайски фирми към тези в Европа.

А проследявате ли дали има реално сключени сделки и какви са?

Платформата е публична, но не знаем колко хора се свързват помежду си и дали се стига до реални сделки. Но често при интерес от китайска страна, освен че публикуваме информация за търсения продукт, ние търсим дали е наличен чрез администрациите, отговарящи за този център в другите страни от ЦИЕ. Така че следим запитванията от Китай и се опитваме да ги координираме на регионално ниво.
Какви български фирми ползват тази платформа?
Различни. Има от сладкарската индустрия, предимно вафли и бисквити. Това са продукти, които доста се търсят в Китай. Традиционно има винопроизводители, фирми от сектора на безалкохолните напитки, минералната вода, сокове, мед, етерични масла, козметични компании. Вероятно знаете, че още миналата година земеделският министър Десислава Танева стартира една инициатива чрез нашия център с откриването на първия наш павилион в град Ханджоу. В края на януари т.г. приключи събирането на мостри от български производители за този павилион. Направихме първия износ, като транспортните разходи бяха покрити изцяло от Министерството на земеделието и храните чрез нашия център. Повече от 30 български компании успяха да се включат в инициативата, изпратихме в Китай над 800 кг продукция. В резултат още през февруари, т.е. само три седмици по-късно, имахме посещение от представител на операторите на свободните търговски зони в Китай. Равносметката е, че бяха сключени повече от 13 договора с наши производители и продуктите им вече се изнасят за Китай.

За какви продукти са сделките?

Както вече споменах - вино, безалкохолни напитки, мед, сладкарска промишленост, тестени изделия.

Само с един национален павилион ли ще останем?

Националните павилиони са една много интересна тема, започната от китайското правителство през 2012-а година. Реално заработиха активно през 2014-а година. Те са неразделна част от свободните търговски зони на Китай, които са изцяло държавна собственост. Тези зони са своеобразна „бърза лента“ за Китай. Дават възможност всяка една компания да открие своя дъщерна фирма или да регистрира фирма. Условията са облекчени, има възможност да се разкрие банкова сметка в китайска валута и така отпада пречката за продажби на дребно. Може да се ползва склад под митнически надзор, в който за стоката не се плаща мито, ДДС или други такси до момента на продажбата й.

Чрез националните павилиони местните правителства насърчават дистрибуцията и вноса - тоест китайските компании имат достъп до различни продукти от една държава, съсредоточени на едно място, имат пълната информация, без да се налага да посещават държавата. Повече от 10 -12 държави вече са създали свои национални павилиони.

Кога ще отворим втори национален павилион в Китай?

Предстои този юли, в Шанхай. Вече събрахме мостри от български продукти - инициативата стартира през март и приключи през април. За втория павилион има заявки от повече компании, събрахме повече продукти. Но това не е еднократен акт - и занапред периодично ще събираме мостри. За първия павилион избрахме Ханджоу поради няколко важни причини. Първо, там се помещава щаб квартирата на онлайн гиганта Alibaba Corporation. Второ, целият град е свободна търговска зона. Това на практика означава, че продуктите, които се внесат на територията на Ханджоу, могат да се разпространяват свободно онлайн в целия Китай. Електронната търговия се превръща в най-бързо развиващата се индустрия в Китай с годишни обороти, надхвърлящи 500 млрд. щатски долара.

Кога Alibaba ще предлага и български стоки?

През октомври м.г.зам.-министрът на земеделието и храните Васил Грудев подписа изграждането на логистичен хъб на територията на Бургас с цел насърчаване на вноса и износа между Китай и България и ЦИЕ. През март ни посетиха представители на HTS Corporation, която е разработчик на Alibaba. Те реализират над 12 млрд. йоана годишен оборот от дивелъпмънт и електронна търговия. Така че тяхна инвестиция в България неминуемо би увеличила стокооборота между двете държави.

Какво трябва да правят или не трябва да правят българските фирми, търгувайки с Китай?

От маркетингова гледна точка съветът ми е да направят проучване за етикетите, с които да представят продукта си в Китай. Истината е, че колкото и голям да е този пазар, той е изключително труден. Защото цял свят в момента се е съсредоточил да изнася за Китай и се наблюдава пренасищане при отделни продукти. Например виното - предлага се изключително много вино от цял свят. Затова на българския производител му е необходима атрактивна опаковка. Дори да е малко по-голяма, инвестицията в опаковката на по-късен етап ще се изплати многократно. В манталитета на китайския потребител е заложено мисленето, че всичко вносно е много качествено, но и много луксозно. Така че съветът ми към българския бизнес е да заложи на луксозната опаковка, без да прави компромис с качеството. Китайският потребител е изключително любопитен, интересува се от историята зад всяка една бутилка. Затова, ако етикетът съдържа някаква мистичност, някакъв разказ, някаква история, това ще накара китаеца да купува.
Има и други любопитни примери.

Какви?

С една марка, създадена преди години в Китай. Тя носи звучното българско име „Момчиловци“ и е за прясно мляко и йогурт за пиене. В момента е една от най-разпознаваемите марки в Китай. За съжаление не е българска, но чрез нея страната ни става все по-разпознаваема. Не случайно миналата година точно в село Момчиловци бе сниман китайския Сървайвър. Самите китайци наричат Момчиловци „Йогурт сити“. Знаете, че в момента сме на финалната права по сертифицирането на български мандри за износ на мляко за Китай, така че това е допълнителен плюс. 20 компании се сертифицират за Китай.

Как се справят останалите държави от региона в отношенията си с Китай?

Предстои да създадем профил на държавите от ЦИЕ, където ще публикуваме стартиралите и приключили процедури за износ за Китай. В момента събираме тази информация и ще я публикуваме на интернет сайта. Така прогресът на всяка една от държавите ще е по-разпознаваем.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, 
защото "не си мият зъбите"

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, защото "не си мият зъбите"

Вечерта на 6 февруари 1999 г., по време на първата визита в Унгария на румънски министър-председател след 1989 г., тогавашният унгарски премиер Виктор Орбан покани своя румънски колега Раду Василе на вечеря в един прочут ресторант в Будапеща. По време на гощавката с вкусни унгарски специалитети Орбан предложи на Раду Василе да осъществят заедно

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Сушата, обхванала от седмици много райони в Германия, е причинили на селското стопанство до момента щети за повече от 1 милиард евро, предаде ДПА. Сумата на загубите в най-тежко засегнатите провинции е достигнала 1,1 млрд. евро, става ясно от информация, до която ДПА е получила достъп преди планирана за понеделник кризисна среща между федералното

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двете най-големи фирми за превоз на пътници у нас - "Юнион Ивкони" и "Груп плюс" се сливат в ново дружество "Транспект". Това става ясно от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията.  Двете компании са подали уведомление до регулатора, който трябва да анализира пазара, на който оперират и да се произнесе как сделката ще се отрази на

С над 412 хиляди лв. компенсират
притежатели на лихвоточки във Велико Търново

С над 412 хиляди лв. компенсират притежатели на лихвоточки във Велико Търново

Компенсации в размер на 412 323 лева ще получат притежатели на многогодишни жилищно спестовни влогове (т.нар. лихвоточки), жители на Велико Търново и населените места в общината. Това информира във фейсбук страницата си кметът Даниел Панов. Средствата са осигурени от Националния компенсационен жилищен фонд.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Все повече туристи избират Куба

Все повече туристи избират Куба

Броят на туристите, които посещават Куба бележи покачване въпреки "кампаниите" на САЩ да ограничат най-големия икономически сектор на острова, обявиха кубинските власти, цитирани от Франс прес. От 1 януари до 9 август Куба е посетена от 3 милиона туристи, а прогнозите за цялата 2018 година са за 5 милиона посетители спрямо 4,5 милиона през 2017 г.

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Най-коментирани

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Повече от 160 хиляди купувачи от 80 хиляди местни и чуждестранни компании са се регистрирали за участие в първото Китайско международно ЕКСПО за внос (CIIE) до този вторник, съобщиха организаторите. Те добавят още, че са планирали да допуснат общо 150 хиляди, но регистрацията е надминала очакванията им, предава bulgarian.cri.cn.

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България продължава да е най-евтин в Европейския съюз, сочат актуализирани данни на Евростат за 2017 година. За първи път статистическата агенция сравнява средните цени в отделните държави, за които има налични данни, което прави изследването по-представително. 0,097 евро е средната стойност на електроенергията за киловатчас в България

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица. Такова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Кметът на турския егейски град Мендерес обяви, че достъпът до 43-километровия плаж в района ще бъде безплатен за всички, съобщи турската телевизия НТВ. Бюлент Сойлу, кмет на град Мендерес, окръг Измир, нареди да бъдат премахнати всички шезлонги, за които се плаща по цялата плажна ивица в района, предава БТА.

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

l От 34% през 2014 г. сега делът на нелегалните изделия е 5,8%  l Трафикантите вече използвали деца  l България е сред страните в ЕС с най-ниска контрабанда През първото тримесечие на 2018 г. делът на незаконните цигари, продавани в България, е паднал за първи път под 6%, откакто “Инициатива срещу незаконната търговия” изследва празните

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Проблемите в икономиката на Турция по никакъв начин не се отразяват на двустранните проекти с Русия и засега всичко върви както трябва, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков подчерта също, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с руския си колега Владимир Путин в петък и по време на разговора не

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 милиарда долара и да увеличи доверието в националната валута, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, който днес представи в Истанбул новия икономически план на Турция, съобщават ТАСС и "Дейли сабах". Турция ще приеме нов икономически подход при президентската

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира отбеляза днес невероятен спад от 19 процента спрямо долара, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести двойно увеличение на вносните мита върху стоманата и алуминия от Турция за САЩ, предава БТА. Турската лира се обменяше при курс 6,6115 лири за долар в 13:35 часа по Гринуич (16:35 часа българско време).