Как да продаваме успешно в Китай

 • 2
authorАвтор: Драгомир Николов

Как да продаваме успешно в Китай

Интервю на ".bg" с Васил Гелев - изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). 31-годишен, завършил е магистратура по икономика в България, учил е право в Германия. Последните 8 години е прекарал в Китай, консултирайки различни китайски компании за навлизането им в Централна и Източна Европа.

Г-н Гелев, какви възможности пред българските фирми разкрива Центърът за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа(ЦИЕ), който оглавявате?

Центърът бе създаден през юни м.г. Още със стартирането му си поставихме целта да създадем единна база данни, чрез която производители, дистрибутори или вносители от ЦИЕ и от Китай да могат да влязат в търговски отношения. Създадохме единно място, откъдето може да се получава информация и където фирмите могат да излагат ценовите и продуктовите си листи. Тоест бизнесът има възможност за директен контакт.

Къде е разположена тази платформа?

На нашия сайт. Единната база данни е публична, безплатна и съдържа цялата необходима информация за всяка една от компаниите, които са се регистрирали. Вече имаме повече от 100 компании от ЦИЕ и Китай. На платформата не се оферират количества, т.е. не изпълнява ролята на борса, а се разменят контакти и информация, правят се запитвания за количества от китайски фирми към тези в Европа.

А проследявате ли дали има реално сключени сделки и какви са?

Платформата е публична, но не знаем колко хора се свързват помежду си и дали се стига до реални сделки. Но често при интерес от китайска страна, освен че публикуваме информация за търсения продукт, ние търсим дали е наличен чрез администрациите, отговарящи за този център в другите страни от ЦИЕ. Така че следим запитванията от Китай и се опитваме да ги координираме на регионално ниво.
Какви български фирми ползват тази платформа?
Различни. Има от сладкарската индустрия, предимно вафли и бисквити. Това са продукти, които доста се търсят в Китай. Традиционно има винопроизводители, фирми от сектора на безалкохолните напитки, минералната вода, сокове, мед, етерични масла, козметични компании. Вероятно знаете, че още миналата година земеделският министър Десислава Танева стартира една инициатива чрез нашия център с откриването на първия наш павилион в град Ханджоу. В края на януари т.г. приключи събирането на мостри от български производители за този павилион. Направихме първия износ, като транспортните разходи бяха покрити изцяло от Министерството на земеделието и храните чрез нашия център. Повече от 30 български компании успяха да се включат в инициативата, изпратихме в Китай над 800 кг продукция. В резултат още през февруари, т.е. само три седмици по-късно, имахме посещение от представител на операторите на свободните търговски зони в Китай. Равносметката е, че бяха сключени повече от 13 договора с наши производители и продуктите им вече се изнасят за Китай.

За какви продукти са сделките?

Както вече споменах - вино, безалкохолни напитки, мед, сладкарска промишленост, тестени изделия.

Само с един национален павилион ли ще останем?

Националните павилиони са една много интересна тема, започната от китайското правителство през 2012-а година. Реално заработиха активно през 2014-а година. Те са неразделна част от свободните търговски зони на Китай, които са изцяло държавна собственост. Тези зони са своеобразна „бърза лента“ за Китай. Дават възможност всяка една компания да открие своя дъщерна фирма или да регистрира фирма. Условията са облекчени, има възможност да се разкрие банкова сметка в китайска валута и така отпада пречката за продажби на дребно. Може да се ползва склад под митнически надзор, в който за стоката не се плаща мито, ДДС или други такси до момента на продажбата й.

Чрез националните павилиони местните правителства насърчават дистрибуцията и вноса - тоест китайските компании имат достъп до различни продукти от една държава, съсредоточени на едно място, имат пълната информация, без да се налага да посещават държавата. Повече от 10 -12 държави вече са създали свои национални павилиони.

Кога ще отворим втори национален павилион в Китай?

Предстои този юли, в Шанхай. Вече събрахме мостри от български продукти - инициативата стартира през март и приключи през април. За втория павилион има заявки от повече компании, събрахме повече продукти. Но това не е еднократен акт - и занапред периодично ще събираме мостри. За първия павилион избрахме Ханджоу поради няколко важни причини. Първо, там се помещава щаб квартирата на онлайн гиганта Alibaba Corporation. Второ, целият град е свободна търговска зона. Това на практика означава, че продуктите, които се внесат на територията на Ханджоу, могат да се разпространяват свободно онлайн в целия Китай. Електронната търговия се превръща в най-бързо развиващата се индустрия в Китай с годишни обороти, надхвърлящи 500 млрд. щатски долара.

Кога Alibaba ще предлага и български стоки?

През октомври м.г.зам.-министрът на земеделието и храните Васил Грудев подписа изграждането на логистичен хъб на територията на Бургас с цел насърчаване на вноса и износа между Китай и България и ЦИЕ. През март ни посетиха представители на HTS Corporation, която е разработчик на Alibaba. Те реализират над 12 млрд. йоана годишен оборот от дивелъпмънт и електронна търговия. Така че тяхна инвестиция в България неминуемо би увеличила стокооборота между двете държави.

Какво трябва да правят или не трябва да правят българските фирми, търгувайки с Китай?

От маркетингова гледна точка съветът ми е да направят проучване за етикетите, с които да представят продукта си в Китай. Истината е, че колкото и голям да е този пазар, той е изключително труден. Защото цял свят в момента се е съсредоточил да изнася за Китай и се наблюдава пренасищане при отделни продукти. Например виното - предлага се изключително много вино от цял свят. Затова на българския производител му е необходима атрактивна опаковка. Дори да е малко по-голяма, инвестицията в опаковката на по-късен етап ще се изплати многократно. В манталитета на китайския потребител е заложено мисленето, че всичко вносно е много качествено, но и много луксозно. Така че съветът ми към българския бизнес е да заложи на луксозната опаковка, без да прави компромис с качеството. Китайският потребител е изключително любопитен, интересува се от историята зад всяка една бутилка. Затова, ако етикетът съдържа някаква мистичност, някакъв разказ, някаква история, това ще накара китаеца да купува.
Има и други любопитни примери.

Какви?

С една марка, създадена преди години в Китай. Тя носи звучното българско име „Момчиловци“ и е за прясно мляко и йогурт за пиене. В момента е една от най-разпознаваемите марки в Китай. За съжаление не е българска, но чрез нея страната ни става все по-разпознаваема. Не случайно миналата година точно в село Момчиловци бе сниман китайския Сървайвър. Самите китайци наричат Момчиловци „Йогурт сити“. Знаете, че в момента сме на финалната права по сертифицирането на български мандри за износ на мляко за Китай, така че това е допълнителен плюс. 20 компании се сертифицират за Китай.

Как се справят останалите държави от региона в отношенията си с Китай?

Предстои да създадем профил на държавите от ЦИЕ, където ще публикуваме стартиралите и приключили процедури за износ за Китай. В момента събираме тази информация и ще я публикуваме на интернет сайта. Така прогресът на всяка една от държавите ще е по-разпознаваем.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски мол смени собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Прокуратурата се заема с неработещия регистър на асансьорите

Прокуратурата се заема с неработещия регистър на асансьорите

Тече вътрешно разследване в агенцията по метрология Казусът с неработещия регистър на асансьорите и уеб приложение към него може да отиде в прокуратурата. Това съобщи пред “24 часа” и.д. шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов. “В момента тече вътрешна проверка в агенцията за поръчката за регистъра,

Самоосигуряващите се ще плащат повече догодина

Самоосигуряващите се ще плащат повече догодина

Самоосигуряващите се ще плащат повече следващата година, съобщи bTV , която разполага с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. В него се предвижда минималната сума, върху която се начисляват вноските, да се увеличи. Най-голям е ръстът при земеделските стопани. От догодина е планирано минималната заплата да стане 560 лв.

Най-коментирани

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Евростат: В България има най-много хора, които живеят в риск от бедност

Евростат: В България има най-много хора, които живеят в риск от бедност

България е страната в ЕС с най-висок процент от население, което живее в риск от бедност и социално изключване, сочат данни от анализ на Евростат за ситуацията по този показател сред държавите-членки на ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС относно хората, които живеят в риск от бедност и социално изключване е 22,5 на сто.

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Край на данъчните хитрини с основното жилище - 50% остъпка ще има само за 1 имот

Край на данъчните хитрини с основното жилище - 50% остъпка ще има само за 1 имот

От догодина няма да се намалява такса смет за необитаемо жилище Собственик, който има повече от един имот в България и е посочил пред общината две или повече от едно от тях като основно, да не ползва данъчната отстъпка. Това предлага като промяна в Закона за местните данъци и такси финансовият министър Владислав Горанов.

Срив в ЕС на продажбите на нови коли

Срив в ЕС на продажбите на нови коли

Само в България и Хърватия има ръст С 23,5% са паднали продажбите на нови автомобили в ЕС през септември на годишна база. Това показват данните на Асоциацията на автомобилните производители в Европа. Общо продадените возила са 1,09 млн. бройки. Като причина за спада се посочва ефектът от новите изисквания да се предлагат само модели,

Край на данъчните хитрини с основното жилище - 50% остъпка ще има само за 1 имот

Край на данъчните хитрини с основното жилище - 50% остъпка ще има само за 1 имот

От догодина няма да се намалява такса смет за необитаемо жилище Собственик, който има повече от един имот в България и е посочил пред общината две или повече от едно от тях като основно, да не ползва данъчната отстъпка. Това предлага като промяна в Закона за местните данъци и такси финансовият министър Владислав Горанов.

Срив в ЕС на продажбите на нови коли

Срив в ЕС на продажбите на нови коли

Само в България и Хърватия има ръст С 23,5% са паднали продажбите на нови автомобили в ЕС през септември на годишна база. Това показват данните на Асоциацията на автомобилните производители в Европа. Общо продадените возила са 1,09 млн. бройки. Като причина за спада се посочва ефектът от новите изисквания да се предлагат само модели,

С нова база на DHL на летището пратките ще идват по-бързо

С нова база на DHL на летището пратките ще идват по-бързо

Инвестицията в нея е 120 млн. евро 3 хил. пратки на час обработва новата автоматична сортировъчна система на DHL, с която е оборудвана откритата в сряда база на компанията. Тя се намира на летище София в непосредствена близост до терминал 2. За по-малко от минута преминава една пратка през системата за сортиране.

Светът се преобърна, бедните намаляха

Светът се преобърна, бедните намаляха

Според американския институт “Брукингс” през септември 2018 е имало повратна точка За първи път във всемирната история половината свят е в средната класа. 3,8 млрд. души живеят с над 11 долара на ден Септември 2018 година е повратна точка в световната история - за пръв път 50% от човечеството вече са в средната класа,

Столичният електротранспорт настоял за промяна на проекта за трамвая по “Граф Игнатиев” (Обзор)

Столичният електротранспорт настоял за промяна на проекта за трамвая по “Граф Игнатиев” (Обзор)

Кметът Фандъкова разпореди проверка Зам.-кметът Крусев: Имаше фрапиращи пропуски - трамваите щяха да се блъскат челно Проверка на причините, довели до промяна на проекта за релсите по ул. “Граф Игнатиев” в хода на ремонта, разпореди столичният кмет Йорданка Фандъкова. Причина за инспекцията, която ще се прави от дирекция “Вътрешен одит”,

Евростат: Стабилна годишната инфлация в ЕС , България е сред страните с най-голямо покачване

Евростат: Стабилна годишната инфлация в ЕС , България е сред страните с най-голямо покачване

Годишната инфлация в ЕС е останала стабилна през септември на равнище 2,2 на сто (спрямо 1,8 на сто преди година), а в еврозоната е нараснала до 2,1 на сто спрямо 2 процента през август (спрямо 1,5 на сто преди година), сочат данни на Евростат. България е сред страните с най-голямо покачване на показателя (3,6 на сто спрямо 3,7 на сто през август).

Евростат: В България има най-много хора, които живеят в риск от бедност

Евростат: В България има най-много хора, които живеят в риск от бедност

България е страната в ЕС с най-висок процент от население, което живее в риск от бедност и социално изключване, сочат данни от анализ на Евростат за ситуацията по този показател сред държавите-членки на ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС относно хората, които живеят в риск от бедност и социално изключване е 22,5 на сто.

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Две са основните причини за увеличението на цените - петролът и ръстът на заплатите Годишната инфлация през септември спрямо същия месец на предходната година е 3,6%. Много ли е това? От една страна, 3,6% годишна инфлация е най-висок темп от 5 г. насам – но трябва да си припомним, че по това време отчетохме и най-дългия период на дефлация в

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.