Как да продаваме успешно в Китай

  • 2
authorАвтор: Драгомир Николов

Как да продаваме успешно в Китай

Интервю на ".bg" с Васил Гелев - изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). 31-годишен, завършил е магистратура по икономика в България, учил е право в Германия. Последните 8 години е прекарал в Китай, консултирайки различни китайски компании за навлизането им в Централна и Източна Европа.

Г-н Гелев, какви възможности пред българските фирми разкрива Центърът за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа(ЦИЕ), който оглавявате?

Центърът бе създаден през юни м.г. Още със стартирането му си поставихме целта да създадем единна база данни, чрез която производители, дистрибутори или вносители от ЦИЕ и от Китай да могат да влязат в търговски отношения. Създадохме единно място, откъдето може да се получава информация и където фирмите могат да излагат ценовите и продуктовите си листи. Тоест бизнесът има възможност за директен контакт.

Къде е разположена тази платформа?

На нашия сайт. Единната база данни е публична, безплатна и съдържа цялата необходима информация за всяка една от компаниите, които са се регистрирали. Вече имаме повече от 100 компании от ЦИЕ и Китай. На платформата не се оферират количества, т.е. не изпълнява ролята на борса, а се разменят контакти и информация, правят се запитвания за количества от китайски фирми към тези в Европа.

А проследявате ли дали има реално сключени сделки и какви са?

Платформата е публична, но не знаем колко хора се свързват помежду си и дали се стига до реални сделки. Но често при интерес от китайска страна, освен че публикуваме информация за търсения продукт, ние търсим дали е наличен чрез администрациите, отговарящи за този център в другите страни от ЦИЕ. Така че следим запитванията от Китай и се опитваме да ги координираме на регионално ниво.
Какви български фирми ползват тази платформа?
Различни. Има от сладкарската индустрия, предимно вафли и бисквити. Това са продукти, които доста се търсят в Китай. Традиционно има винопроизводители, фирми от сектора на безалкохолните напитки, минералната вода, сокове, мед, етерични масла, козметични компании. Вероятно знаете, че още миналата година земеделският министър Десислава Танева стартира една инициатива чрез нашия център с откриването на първия наш павилион в град Ханджоу. В края на януари т.г. приключи събирането на мостри от български производители за този павилион. Направихме първия износ, като транспортните разходи бяха покрити изцяло от Министерството на земеделието и храните чрез нашия център. Повече от 30 български компании успяха да се включат в инициативата, изпратихме в Китай над 800 кг продукция. В резултат още през февруари, т.е. само три седмици по-късно, имахме посещение от представител на операторите на свободните търговски зони в Китай. Равносметката е, че бяха сключени повече от 13 договора с наши производители и продуктите им вече се изнасят за Китай.

За какви продукти са сделките?

Както вече споменах - вино, безалкохолни напитки, мед, сладкарска промишленост, тестени изделия.

Само с един национален павилион ли ще останем?

Националните павилиони са една много интересна тема, започната от китайското правителство през 2012-а година. Реално заработиха активно през 2014-а година. Те са неразделна част от свободните търговски зони на Китай, които са изцяло държавна собственост. Тези зони са своеобразна „бърза лента“ за Китай. Дават възможност всяка една компания да открие своя дъщерна фирма или да регистрира фирма. Условията са облекчени, има възможност да се разкрие банкова сметка в китайска валута и така отпада пречката за продажби на дребно. Може да се ползва склад под митнически надзор, в който за стоката не се плаща мито, ДДС или други такси до момента на продажбата й.

Чрез националните павилиони местните правителства насърчават дистрибуцията и вноса - тоест китайските компании имат достъп до различни продукти от една държава, съсредоточени на едно място, имат пълната информация, без да се налага да посещават държавата. Повече от 10 -12 държави вече са създали свои национални павилиони.

Кога ще отворим втори национален павилион в Китай?

Предстои този юли, в Шанхай. Вече събрахме мостри от български продукти - инициативата стартира през март и приключи през април. За втория павилион има заявки от повече компании, събрахме повече продукти. Но това не е еднократен акт - и занапред периодично ще събираме мостри. За първия павилион избрахме Ханджоу поради няколко важни причини. Първо, там се помещава щаб квартирата на онлайн гиганта Alibaba Corporation. Второ, целият град е свободна търговска зона. Това на практика означава, че продуктите, които се внесат на територията на Ханджоу, могат да се разпространяват свободно онлайн в целия Китай. Електронната търговия се превръща в най-бързо развиващата се индустрия в Китай с годишни обороти, надхвърлящи 500 млрд. щатски долара.

Кога Alibaba ще предлага и български стоки?

През октомври м.г.зам.-министрът на земеделието и храните Васил Грудев подписа изграждането на логистичен хъб на територията на Бургас с цел насърчаване на вноса и износа между Китай и България и ЦИЕ. През март ни посетиха представители на HTS Corporation, която е разработчик на Alibaba. Те реализират над 12 млрд. йоана годишен оборот от дивелъпмънт и електронна търговия. Така че тяхна инвестиция в България неминуемо би увеличила стокооборота между двете държави.

Какво трябва да правят или не трябва да правят българските фирми, търгувайки с Китай?

От маркетингова гледна точка съветът ми е да направят проучване за етикетите, с които да представят продукта си в Китай. Истината е, че колкото и голям да е този пазар, той е изключително труден. Защото цял свят в момента се е съсредоточил да изнася за Китай и се наблюдава пренасищане при отделни продукти. Например виното - предлага се изключително много вино от цял свят. Затова на българския производител му е необходима атрактивна опаковка. Дори да е малко по-голяма, инвестицията в опаковката на по-късен етап ще се изплати многократно. В манталитета на китайския потребител е заложено мисленето, че всичко вносно е много качествено, но и много луксозно. Така че съветът ми към българския бизнес е да заложи на луксозната опаковка, без да прави компромис с качеството. Китайският потребител е изключително любопитен, интересува се от историята зад всяка една бутилка. Затова, ако етикетът съдържа някаква мистичност, някакъв разказ, някаква история, това ще накара китаеца да купува.
Има и други любопитни примери.

Какви?

С една марка, създадена преди години в Китай. Тя носи звучното българско име „Момчиловци“ и е за прясно мляко и йогурт за пиене. В момента е една от най-разпознаваемите марки в Китай. За съжаление не е българска, но чрез нея страната ни става все по-разпознаваема. Не случайно миналата година точно в село Момчиловци бе сниман китайския Сървайвър. Самите китайци наричат Момчиловци „Йогурт сити“. Знаете, че в момента сме на финалната права по сертифицирането на български мандри за износ на мляко за Китай, така че това е допълнителен плюс. 20 компании се сертифицират за Китай.

Как се справят останалите държави от региона в отношенията си с Китай?

Предстои да създадем профил на държавите от ЦИЕ, където ще публикуваме стартиралите и приключили процедури за износ за Китай. В момента събираме тази информация и ще я публикуваме на интернет сайта. Така прогресът на всяка една от държавите ще е по-разпознаваем.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Израел спира вноса на селскостопанска продукция от Турция

Израел спира вноса на селскостопанска продукция от Турция

Израелският министър на земеделието Ури Ариел обяви, че Израел спира вноса на селскостопанска продукция от Турция, предаде турската частна телевизия НТВ. Ариел съобщи за решението в Туитър. "Няма да подкрепяме страна, която лицемерно се опитва да поучава Израел", написа министърът. Според данни на турското министерство на икономиката износът на

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Имитиращите продукти - на отделни щандове и само пакетирани Забрана върху насипната продажба на сирене с палмово масло предлага министерството на земеделието. Промяната е разписана в наредбата за изискванията към млечните продукти, обявена за обществено обсъждане преди дни. Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се смесва с внесено от Иран, Тунис и Турция. След това се продава на международните пазари като български продукт. Негативният ефект е понижаване на цената му. Това заяви в Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който пристигна спешно в региона заради протестите

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

“Виваком” пуска с намалени цени различни модели смартфони в магазините си до 21 май. По време на инициативата, наречена “Оранжев уикенд”, телефоните ще се продават в пакет с план SMART L+. Сред намалените апарати са модели на “Моторола”, “Нокиа”, “Самсунг”, HTC и други. Смартфоните се предлагат на цени от 0,98 до 29,98 лв.

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

Китайските концесионери първо ще удължат пистата, правят и жп връзка Пловдивското летище скоро ще се превърне в транспортен хъб с пътнически и карго терминали. Това увери китайският концесионер HNA GROUP, който взема аеропорта за 35 г. Представители на компанията направиха първата си визита в Пловдив и проведоха срещи с областния управител

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Най-коментирани

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Над 50 фирми, клъстери и образователни институции са се регистрирали за участие в първия по рода си българо-китайски форум "Международни клъстерни политики“ (BCF 2018), който ще се проведе във Варна. Форумът е под егидата на Областния управител на Варна Стоян Пасев. Сред официалните гости са проф. Ли, директор на Институт "Конфуций" в Бон,

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

Мария Габриел: Балканите имат нужда от мост на технологиите

Мария Габриел: Балканите имат нужда от мост на технологиите

Събитието за Запдните Балкани в София се сключва в уникален за България и Европа момент. Това каза еврокомисарят Мария Габриел при откриването на форум "Балканите в европейската интеграция". "Днес чертаем картината на света, който ще дойде. Това е моментът, в който свързаме минало и бъдеще. Ако има място на съвместно живеещи от столетия култури и

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

От 1 юли Китай намалява тарифите за вноса на автомобили и компоненти

От 1 юли Китай намалява тарифите за вноса на автомобили и компоненти

Вчера Комисията за митнически тарифи към Китайския държавен съвет публикува информация, според която от 1 юли тази година тарифите за вноса на автомобили, които бяха поотделно 25% и 20%, ще спаднат до 15%, а тези на автомобилните компоненти се намаляват до 6% от предишните 8%, 10%, 15%, 20% и 25%, съобщи bulgarian.cri.cn.

Петър Курумбашев е един от организаторите на дни на водородните технологии в София

Петър Курумбашев е един от организаторите на дни на водородните технологии в София

Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, е един от организаторите на Hydrogen Summit – Среща на високо ниво по въпросите на водорода, която ще се проведе на 28 май (понеделник) от 10:00 часа в зала 8 на Националния дворец на културата, съобщиха от екипа му.

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Първите три са готови, целта е да доставят за армията Кортеж от няколко тежки джипа, полицейски мерцедес пилотка, бронирани лимузини в средата на кортежа и огромен шевролет с някакво съоръжение на покрива в края на кортежа. Колите се придвижват бавно по прашните улици на арабски град, а надписите на арабски и английски обясняват,

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се от 1 юли 2018 г. нов размер на социалната пенсия за старост - 125,58 лв. месечно. Това е заложено в проект на постановление на МС за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван за обществено обсъждане на страницата на МТСП. В доклада на социалния министър Бисер Петков се посочва,

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство - 258 на 159 гласа - текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Чешкият милиардер Петр Келнер купува “Нова броудкастинг груп” чрез инвестиционната си компания PPF Group. За сделката бе съобщено през февруари и за нея е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Сделката оценява 100% от бизнеса на медията на 185 милиона евро. Ако регулаторът разреши,

Борисов спира наредба, давала монопол  на млекари

Борисов спира наредба, давала монопол на млекари

От 500 фирми щели да останат девет Промените в наредбата за схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко” са отложени от премиера Бойко Борисов. Това става ясно от стенограма от заседанието на кабинета. Те ще бъдат разгледани след среща с ресорните министри. Според Борисов смисълът на програмата е да имаме по-здрави деца.

Порожанов: Изстреляхме почти половината от ракетите срещу градушки за сезона

Порожанов: Изстреляхме почти половината от ракетите срещу градушки за сезона

До момента сме изстреляли почти половината от запаса ракети срещу градушки, който имаме за целия сезон, което налага да доосигуряваме ракети. Това каза земеделският министър Румен Порожанов в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви. Той посочи, че за първа година толкова рано – още от април, градоносни облаци с наситени ядра са навлезли в страната.

Китайски гигант за камиони има интерес за производство в България

Китайски гигант за камиони има интерес за производство в България

Най-големият китайски производител на тежкотоварни автомобили проявява интерес към производство в България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев се срещна с представители на ръководството на компанията.

Външният министър на Аржентина: Искаме сътрудничество с България в туризма, фармацията и високите технологии

Външният министър на Аржентина: Искаме сътрудничество с България в туризма, фармацията и високите технологии

“Макар ние в Аржентина да имаме добри плажове, всички мои сънародници са чували за вашите “Златни пясъци” и много от тях биха желали да дойдат на море в България.” С тези думи министърът на външните работи и на вероизповеданията на Република Аржентина Хорхе Фори посрещна в кабинета си в Буенос Айрес българския вицепремиер и министър на външните

Мтел стана А1

Мтел стана А1

Мтел вече се казва А1 България. Точно в 11,30 шефът на телекома Александър Димитров обяви смяната на бранда. Новото име идва от австрийския собственик на българския оператор. Основната цел на промяната е като А1 да се вслушаме все повече в мнението на клиентите, каза Димитров. Ставаме силна международна марка,