Как да продаваме успешно в Китай

  • 2
authorАвтор: Драгомир Николов

Как да продаваме успешно в Китай

Интервю на ".bg" с Васил Гелев - изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). 31-годишен, завършил е магистратура по икономика в България, учил е право в Германия. Последните 8 години е прекарал в Китай, консултирайки различни китайски компании за навлизането им в Централна и Източна Европа.

Г-н Гелев, какви възможности пред българските фирми разкрива Центърът за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа(ЦИЕ), който оглавявате?

Центърът бе създаден през юни м.г. Още със стартирането му си поставихме целта да създадем единна база данни, чрез която производители, дистрибутори или вносители от ЦИЕ и от Китай да могат да влязат в търговски отношения. Създадохме единно място, откъдето може да се получава информация и където фирмите могат да излагат ценовите и продуктовите си листи. Тоест бизнесът има възможност за директен контакт.

Къде е разположена тази платформа?

На нашия сайт. Единната база данни е публична, безплатна и съдържа цялата необходима информация за всяка една от компаниите, които са се регистрирали. Вече имаме повече от 100 компании от ЦИЕ и Китай. На платформата не се оферират количества, т.е. не изпълнява ролята на борса, а се разменят контакти и информация, правят се запитвания за количества от китайски фирми към тези в Европа.

А проследявате ли дали има реално сключени сделки и какви са?

Платформата е публична, но не знаем колко хора се свързват помежду си и дали се стига до реални сделки. Но често при интерес от китайска страна, освен че публикуваме информация за търсения продукт, ние търсим дали е наличен чрез администрациите, отговарящи за този център в другите страни от ЦИЕ. Така че следим запитванията от Китай и се опитваме да ги координираме на регионално ниво.
Какви български фирми ползват тази платформа?
Различни. Има от сладкарската индустрия, предимно вафли и бисквити. Това са продукти, които доста се търсят в Китай. Традиционно има винопроизводители, фирми от сектора на безалкохолните напитки, минералната вода, сокове, мед, етерични масла, козметични компании. Вероятно знаете, че още миналата година земеделският министър Десислава Танева стартира една инициатива чрез нашия център с откриването на първия наш павилион в град Ханджоу. В края на януари т.г. приключи събирането на мостри от български производители за този павилион. Направихме първия износ, като транспортните разходи бяха покрити изцяло от Министерството на земеделието и храните чрез нашия център. Повече от 30 български компании успяха да се включат в инициативата, изпратихме в Китай над 800 кг продукция. В резултат още през февруари, т.е. само три седмици по-късно, имахме посещение от представител на операторите на свободните търговски зони в Китай. Равносметката е, че бяха сключени повече от 13 договора с наши производители и продуктите им вече се изнасят за Китай.

За какви продукти са сделките?

Както вече споменах - вино, безалкохолни напитки, мед, сладкарска промишленост, тестени изделия.

Само с един национален павилион ли ще останем?

Националните павилиони са една много интересна тема, започната от китайското правителство през 2012-а година. Реално заработиха активно през 2014-а година. Те са неразделна част от свободните търговски зони на Китай, които са изцяло държавна собственост. Тези зони са своеобразна „бърза лента“ за Китай. Дават възможност всяка една компания да открие своя дъщерна фирма или да регистрира фирма. Условията са облекчени, има възможност да се разкрие банкова сметка в китайска валута и така отпада пречката за продажби на дребно. Може да се ползва склад под митнически надзор, в който за стоката не се плаща мито, ДДС или други такси до момента на продажбата й.

Чрез националните павилиони местните правителства насърчават дистрибуцията и вноса - тоест китайските компании имат достъп до различни продукти от една държава, съсредоточени на едно място, имат пълната информация, без да се налага да посещават държавата. Повече от 10 -12 държави вече са създали свои национални павилиони.

Кога ще отворим втори национален павилион в Китай?

Предстои този юли, в Шанхай. Вече събрахме мостри от български продукти - инициативата стартира през март и приключи през април. За втория павилион има заявки от повече компании, събрахме повече продукти. Но това не е еднократен акт - и занапред периодично ще събираме мостри. За първия павилион избрахме Ханджоу поради няколко важни причини. Първо, там се помещава щаб квартирата на онлайн гиганта Alibaba Corporation. Второ, целият град е свободна търговска зона. Това на практика означава, че продуктите, които се внесат на територията на Ханджоу, могат да се разпространяват свободно онлайн в целия Китай. Електронната търговия се превръща в най-бързо развиващата се индустрия в Китай с годишни обороти, надхвърлящи 500 млрд. щатски долара.

Кога Alibaba ще предлага и български стоки?

През октомври м.г.зам.-министрът на земеделието и храните Васил Грудев подписа изграждането на логистичен хъб на територията на Бургас с цел насърчаване на вноса и износа между Китай и България и ЦИЕ. През март ни посетиха представители на HTS Corporation, която е разработчик на Alibaba. Те реализират над 12 млрд. йоана годишен оборот от дивелъпмънт и електронна търговия. Така че тяхна инвестиция в България неминуемо би увеличила стокооборота между двете държави.

Какво трябва да правят или не трябва да правят българските фирми, търгувайки с Китай?

От маркетингова гледна точка съветът ми е да направят проучване за етикетите, с които да представят продукта си в Китай. Истината е, че колкото и голям да е този пазар, той е изключително труден. Защото цял свят в момента се е съсредоточил да изнася за Китай и се наблюдава пренасищане при отделни продукти. Например виното - предлага се изключително много вино от цял свят. Затова на българския производител му е необходима атрактивна опаковка. Дори да е малко по-голяма, инвестицията в опаковката на по-късен етап ще се изплати многократно. В манталитета на китайския потребител е заложено мисленето, че всичко вносно е много качествено, но и много луксозно. Така че съветът ми към българския бизнес е да заложи на луксозната опаковка, без да прави компромис с качеството. Китайският потребител е изключително любопитен, интересува се от историята зад всяка една бутилка. Затова, ако етикетът съдържа някаква мистичност, някакъв разказ, някаква история, това ще накара китаеца да купува.
Има и други любопитни примери.

Какви?

С една марка, създадена преди години в Китай. Тя носи звучното българско име „Момчиловци“ и е за прясно мляко и йогурт за пиене. В момента е една от най-разпознаваемите марки в Китай. За съжаление не е българска, но чрез нея страната ни става все по-разпознаваема. Не случайно миналата година точно в село Момчиловци бе сниман китайския Сървайвър. Самите китайци наричат Момчиловци „Йогурт сити“. Знаете, че в момента сме на финалната права по сертифицирането на български мандри за износ на мляко за Китай, така че това е допълнителен плюс. 20 компании се сертифицират за Китай.

Как се справят останалите държави от региона в отношенията си с Китай?

Предстои да създадем профил на държавите от ЦИЕ, където ще публикуваме стартиралите и приключили процедури за износ за Китай. В момента събираме тази информация и ще я публикуваме на интернет сайта. Така прогресът на всяка една от държавите ще е по-разпознаваем.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Единият се представял за адвокат и водел дела срещу “Енерго-Про”  Продавал вземанията на подставени фирми, които прибирали парите 300 крадци на ток по изумителен начин са били измамени от други крадци. Варненската районна прокуратура задържа в четвъртък за 72 часа 46-годишния Петър Колев, който заедно с брат си и техен приятел успял да измами

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

Много ли са  1500 лева за  номер с 4 еднакви цифри?

Много ли са 1500 лева за номер с 4 еднакви цифри?

Ако те са различни, но избрани от шофьора, се предвижда табелата да е 6 пъти по-скъпа - до 300 лева Нови, по-високи цени за табели, които шофьорите поръчват, за да бъдат разпознаваеми и видими или да си помнят по-лесно номерата на колите, са описани в промяна на наредба на МВР. Тя е пусната за обществено обсъждане и реакции. От 1000 на 1500 лв.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Да учиш, като работиш, е мярка срещу младежката безработица Класна стая в хотел, в която се обучават бъдещи камериерки - това е един от примерите за практическо прилагане на дуалното образование, при което обучението и практиката вървят едновременно. Методиката се прилага в образователния център към хотел “Белвю” в Брюксел по договор с едно от

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Поел съм ангажимент и до 15-20 дни промяната на концесията за ски зоната над Банско, която отложихме през декември м.г., ще бъде внесена в правителството. Това съобщи по БНТ вицепремиерът, ресорен за туризма, Валери Симеонов. Според него самата процедура ще се забави поради липсата на необходимите към новия Закон за концесиите наредби.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Само за десет дни били обявени 9511 свободни места Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други страни извън ЕС поне за две години. Сега разрешението се издава за срок от една година. Искането е записано в становището на работодателите за приетия на първо четене от парламента проект за промени в Закона за трудовата миграция

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

Най-коментирани

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Агенцията по заетостта отчита 237 322 регистрирани безработни през януари. Това съобщиха от агенцията. Това е най-ниската численост през първия месец на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г. досега. Равнището на регистрираната безработица през януари е 7.2 на сто.

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро, докато в Европа е 32 000 евро. Трябва да ги догонваме, заяви проф. Димитър Иванов в сутрешния блок на Би Ти Ви. У нас моторите на растежа не са запалени, каза икономистът. "Поръчките от чужбина за промишлеността за миналата година са спаднали с 30%, а те определят апетита към нашето производство.

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

По тарифирането на тол-системата ще се работи в партньорство с превозвачите Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от специално поставени за целта пос-терминали и от бензиностанции, като цената им няма да бъде променяна. Ще бъдат въведени и уикенд винетки. Това коментира министърът на регионалното развитие и

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Министри на туризма в Европейския съюз да намерят пари и да пуснат дронове с камери над най-важните туристически обекти в страните си. Това и още 4 предложения направи по време на министерската среща в НДК дигиталният посланик на България и бивш външен министър Соломон Паси. Според него това ще стимулира туризма на целия континент - заетите хора,

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

Приходите от международен туризъм в България през 2017 г. възлизат на 6,895 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това е с 9,3 процента повече спрямо рекордната до момента 2016 г., когато според ревизираните данни приходите са стигнали 6,311 млрд. лв. Това е чудесно постижение и доказва ефективността на нашите усилия да надграждаме постигнатото и да

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581, 31 лв. месечно, според данните на Института за синдикални и социални изследвания /ИССС/ на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година. Това съобщиха на пресконференция днес президентът на КНСБ Пламен Димитров,

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW представи второто поколение на кросоувъра X4. Пред публика джипката ще дебютира на салона в Женева в началото на март. Това беемве ще продължи историята на успеха на първото Sports Activity Coupe в премиум сегмента на средния клас. От въвеждането на пазара на модела през 2014 г. са продадени над 200 000 екземпляра по целия свят.

Над 4,750 млрд. лева  директни плащания са получили фермерите  от началото на  програмния период

Над 4,750 млрд. лева директни плащания са получили фермерите от началото на програмния период

От март стартира и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2018 От началото на новия програмен период 2014-2020 г. до момента земеделските стопани са получили общо 4 750 251 032 лева по схемите и мерките на директните плащания, сочат данните на Държавен фонд “Земеделие” - Разплащателна агенция.

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG подписа споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от Петр Келнер, съобщиха от скандинавската компания. Чрез стойността на сделката се прави и оценка на 100% от българската медийна група - 185 млн. евро. Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG.

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

За първи път приемат документи изцяло по електронен път На 14 февруари стартира приемът по една от най-дългоочакваните подмерки по “Програмата за развитие на селските райони”. Тя е сред най-големите частни мерки от настоящия програмен период. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов преди дни на среща със стотици земеделци.

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

В края на миналата седмица “Мтел” показа първата у нас демонстрация на 5G. Потърсихме главния технически директор на телекома Тодор Ташев, който ни обясни какви са предимствата на новата технология и как тя ще промени живота на потребителите. - “Мтел” вече обяви, че предлага 4,5G услуги. Сега казвате, че 5 е по-бързо от 4, какво се крие зад това?

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

Търсачката за изображения в интернет „Гугъл“ ограничи способността на потребителите да свалят изображения на компютрите си, заради споразумение, постигнато с портала за стокова фотография „Гети имиджис“. Порталът подаде оплакване до Европейската комисия, а „Гугъл“ премахна бутона „прегледай изображението“, пише Би Би Си.