Нова рубрика “Потребителски наръчник за Коледа и Нова година” стартираха “24 часа” и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и дават съвети за “противодействие” на нелоялни търговски практики.

През миналата седмица започнахме с темата за онлайн пазаруването, което се развива с бурни темпове у нас. Тази продължаваме със съвети за зимната почивка по празниците, а и не само тогава. Новият ски сезон се открива през следващите дни във всичките ни планински курорти. В някои от тях снежната покривка дори позволява вече да се практикуват зимни спортове. Курортите са пълни и със студенти, които празнуват празника си - 8 декември.

Експертите на Комисията за защита на потребителите дават особено важни препоръки какво да следим, за да се превърне зимната почивка в незабравимо преживяване без неприятни изненади. За спокойствието на туристите ще бъдат открити и 4 временни приемни през ски сезона в Банско, Боровец, Пампорово и Чепеларе. В тях ще могат да се подават жалби и сигнали за нарушения. Денонощният телефон на КЗП е 0700 111 22.

Ако и вие имате въпроси, свързани с правата при пазаруване и туристически пътувания, можете да ги изпратите на имейл [email protected] или по пощата на адрес: 1202 София, ул. “Св. св. Кирил и Методий” №84, за Тихомир Тончев.

1. Как да

изберем

надежден

туроператор?

Уверете се, че туроператорът е регистриран и има валидна застраховка “професионална отговорност”.

Справка може да се направи в публичния регистър на официалната интернет страница на Министерството на туризма. Това ще осигури възможността да се възползвате от правото си на компенсация, в случай че получите услуга, която не отговаря на договорената.

2. Какво да

проверите, преди

да подпишете

договора за

пътуването?

Попитайте туроператора каква е крайната цена на пътуването и поискайте от него да я потвърди. Поинтересувайте се какво точно ще получите срещу парите си и има ли допълнителни такси, които задължително ще трябва да платите. Обърнете внимание на продължителността на пътуването, на категорията и вида на хотелите, в които ще бъдете настанени, както и на броя на нощувките и храненията. Проверете също вида и категорията на превозните средства, с които ще се извърши пътуването. Непременно изискайте сключването на писмен договор и издаването на ваучер за платените от вас услуги в пакета. Пазете всички платежни документи за внесените суми.

3. Какви уловки

може да има в

договорите за

организирано

пътуване?

Не подписвайте договор за пътуване, който предвижда несправедливи условия! Несправедливо е например да загубите внесения депозит, ако не успеете да платите в срок цялата сума за пътуването, когато не се предвижда да получите обезщетение на същата стойност при неизпълнение на договора от туроператора. Цената не може да се увеличава 20 дни преди тръгването, а съществени изменения по елементите на пакета са допустими не по-късно от 10 дни преди датата на заминаване. Туроператорът носи отговорност и за пристигането на багажа. Не приемайте уговорки, които ограничават тези ваши права! Не се съгласявайте и с ограничаване на правата за предявяването на рекламация за несъответствие на получената услуга с договорената. Срокът за това е 14 дни. Рекламация можете да предявите както писмено, така и устно. Туроператорът е длъжен да отговори до 30 календарни дни.

4. Какво да

направим при

проблем по

време на

пътуването?

Уведомете управителя на хотела или представител на туроператора или турагента за възникналия проблем. Това ще скъси времето, в което ще изпитате дискомфорт. Настоявайте да ви бъде предоставено това, за което сте заплатили. Важно е, ако се наложи да направите някакви допълнителни плащания поради това, че туроператорът не е изпълнил свои ангажименти по договора, да пазите всички платежни документи. Те ще са необходими на по-късен етап, за да ви бъдат възстановени сумите от туроператора или от застрахователното дружество, с което туристическата фирма има сключен договор. Ако не успеете да решите проблема на място или на по-късен етап с туроператора, потърсете съдействие от Комисията за защита на потребителите. Важно е да не пропуснете срока за рекламация – той е 14 дни.

5. Какво трябва

да знам, когато

пътувам за ски

ваканция със

самолет?

Всяка авиокомпания определя дали на борда на самолетите ѝ е допустимо да вземете ски екипировка. Ако се предвижда такава възможност, проверете таксите за превоз. Проучете и дали авиокомпанията няма специални изисквания за ски екипировката. Някои от компаниите приемат ските и обувките за един брой багаж и съответно го таксуват само веднъж.

В случай че в куфара ви има по-скъпа спортна екипировка, то съветът е да го застраховате допълнително. Според Монреалската конвенция при забавен, загубен или повреден багаж авиокомпаниите дължат обезщетение максимум до около 1200 евро. Много важно е обаче да можете да докажете, че съответните вещи са били в куфара, както и да представите касовите бележки за тях.

Константин Арабаджиев, член на

Комисията за защита на потребителите:

4% са жалбите от

туристически услуги

- Г-н Арабаджиев, какво установи Комисията за защита на потребителите при проверките за 8 декември?

- Започнахме проверките за студентския празник около две седмици преди датата му, за да можем да проследим внимателно какви оферти се предлагат от туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите. Проверяваме както в офисите на агенциите, така и онлайн, където също има различни предложения. Наши екипи посетиха и по-големите университети в страната, за да проследят какви обяви се поставят на информационните табла. Там опасността е да не се появят лица, които нямат право да осъществяват туроператорска и турагентска дейност поради това, че нямат регистрация като такива. Много нарушения не бяха установени, но попаднахме на един случай, в който в интернет физическо лице именно без регистрация като туроператор предлагаше организиране на студентския празник с настаняване в хотел в Банско.

- А какви проверки се извършват за зимния сезон?

- През целия зимен сезон, както беше и лятото, ще присъстваме активно и с наши екипи, и с приемни в планинските курорти. Проверяващите вече започнаха проверки в хотелите, семейните хотели, хижите. Там следим за няколко неща. Едно от най-важните е обектът да е категоризиран. В противен случай възникват редица въпроси, свързани с гарантирането дори на най-базовите права на потребителите. На първо място тяхната безопасност. Но след това и на какви точно услуги и с какво качество може да се надяват гостите, след като е без утвърдени вид и категория. В тези случаи налагаме принудителната мярка “временно затваряне” на обекта, като той е възможно да започне отново работа едва след като управителят ни представи удостоверение за открита процедура по категоризиране.

В категоризираните обекти проверката ни е съсредоточена върху това да установим дали се предоставя пълният набор от услуги с необходимото качество съгласно притежаваната категория. Следим и за коректността на предоставяната на вниманието на потребителите информация - дали категорийната символика съответства на реалността. Проверяваме и за ценоразписи за предлаганите услуги, тъй като, ако такива липсват, възможността търговецът да импровизира за стойността на настаняването или ползването на някои от допълнителните услуги спрямо всеки отделен клиент е твърде голяма.

- Какви нарушения най-често се констатират в този период?

- Като цяло нарушенията в туризма намаляват. Тази тенденция се запазва и при анализа на резултатите от контролната ни дейност през отминалия летен сезон. Същевременно едва 4% от постъпващите в комисията жалби касаят качеството на туристическия продукт. Все пак нарушения се срещат и когато установим такива, ние предприемаме предвидените в закона мерки - например налагаме санкции за административни нарушения като липсваща или заблуждаваща информация, забраняваме нелоялни практики или издаваме заповеди за временно затваряне на туристически обекти, когато установим, че работят без категоризация.

- Откога започват работа приемните в зимните курорти?

- Предстои от следващата седмица поетапно да разкрием приемни в трите големи курорта Банско, Пампорово и Боровец. Те ще работят през целия зимен сезон. За по-кратък период от време ще имаме временни офиси и в по-малки населени места като Чепеларе например. В приемните туристите ще могат да направят консултация и да получат информационни материали с базовите си права като потребители. На разположение сме и за съдействие по конкретни казуси в случай на необходимост.

КОНСТАНТИН АРАБАЖИЕВ
КОНСТАНТИН АРАБАЖИЕВ