През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана.

"Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела", обясниха експерти пред "24 часа"

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха днес, че през втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км от Видин до Ружинци. През 2018 г. ще стартират тръжните процедури за строителството на общо 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет.

"Въпреки че от началото на годината досега това беше многократно заявявано, АПИ прави това уточнение по повод искания на жители от региона, които и днес заявяват, че ще блокират отсечки от път Е-79", заявиха от АПИ. 

От там обещават до  края на 2020 г. да бъде изградена съществена част от магистралния път между Видин и Ботевград.

Строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци. През март ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград от път E-79, с дължина 33 км.