Европейската комисия назначи начело на Евростат българка - бившата шефка на българския Национален статистически институт Мариана Коцева. Тя е и първата жена изобщо, която застава начело на тази генерална дирекция на Европейската комисия, създадена преди 60 години. Назначението бе обявено в сряда от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Коцева бе председател на НСИ от 2008 до 2012 г., като преди това беше главен секретар на института. В средата на 2012 г. тя спечели конкурс на Евростат и отиде на работа в Люксембург като съветник. Две години по-късно стана зяместник генерален директор на дирекцията. Тя има и научна кариера - Коцева е доктор по статистика и демография от УНСС от 1995 г., била е преподавател там и в Унгария.

Конкурсът, който целеше да намери кой да поеме поста на излезлия в пенсия шеф на Евростат Валтер Радермахер, започна още в началото на 2017 г. На него са се явили 70 кандидати.

Другото българско назначение на висок пост в Еврокомисията е Андрияна Сукова, която става зам.-генерален директор на дирекция “Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване”. Сукова работи в генерална дирекция “Заетост” повече от седем години и се занимаваше с мониторинг и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд.

Сукова беше зам.-министър на земеделието в кабинета на Иван Костов и участваше в преговорите по глава “Земеделие”. После остана на същия пост и в кабинета на НДСВ за първите две години от мандата.

След пауза от няколко години, в които беше зам.-шеф на бизнесорганизацията БИБА, Сукова премина на работа в кабинета на първия български еврокомисар Меглена Кунева.

Юнкер прави рокади в Еврокомисията

Досегашният генерален секретар на Европейската комисия Александър Италианер от Холандия отстъпва поста си на германеца Мартин Зелмайер. Това обяви в сряда председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Досега 47-годишният Зелмайер бе началник на кабинета на Юнкер и е възприеман като сивия кардинал в Европейската комисия. Той е юрист по образование. Самият шеф на комисията го наричал с прякора “Чудовището”, разкриват британски медии. Постът генерален секретар е най-високият чиновнически пост в Европейската комисия. На практика Зелмайер ще има на свое подчинение армия от 32 000 служители. Мандатът на комисията “Юнкер” приключва през ноември догодина, но новият пост на Зелмайер ще му даде възможност да остане и след това.

Юнкер уточни, че още при назначаването на 61-годишния Италианер през 2014 г. е бил предупреден за желанието му да напусне от 1 март тази година. Председателят добави, че следващият ръководител на изпълнителният орган на ЕС ще разполага “с океан от възможности” да прецени кой да бъде генерален секретар след изборите за Европейски парламент догодина. Дотогава началник на кабинета на Юнкер ще е Клара Мартинес Аверола от Испания - първата жена на този пост и досега заместник на Зелмайер.

В сряда бяха обявени и назначенията на 5 нови генерални директори, сред които две жени. Освен Мариана Коцева другата жена, която се издига, е Темис Христофиду от Кипър. Тя поема генералната дирекция “Образование, младеж, спорт и култура”.