Кабинетът ще гласува днес мандат на финансовия министър Владислав Горанов да подаде искане за членство в банковия съюз. След това искането ще бъде подадено в Европейската централна банка и ЕК.

Членството ни в банковия съюз бе поставено в последния момент от Брюксел като условие за влизане в чакалнята пред еврозоната- ЕРМ-2. В писмото за намерения, което бе одобрено от Брюксел, България пое 5 ангажимента и се ангажира с изпълнението им, както и с наблюдението над работата по тях от ЕК и ЕЦБ.

Най-дълго във времето се очертава изпълнението на обещанието банковият, застрахователният и пенсионният сектор да минат нови стрес тестове, този път под контрола на ЕЦБ.

Според източници на “24 часа” имало известни различия в позициите на финансовото министерство и на БНБ по въпроса за т.нар. тясно сътрудничество.

Опциите за членство в банковия съюз са две - или да изчакаме приемането ни в чакалнята и да влезем като пълноправен член на банковия съюз, или да приемем частично членство в съюза, преди да сме част от еврозоната. В две свои публични изяви управителят на БНБ Димитър Радев и подуправителят Калин Христов изразиха резерви към “тясното сътрудничество”. Една от тях е, че така се задължаваме да изпълняваме всички решения на Европейската централна банка, но не участваме с право на глас при взимането им. А в същото време няма да имаме достъп до ликвидна подкрепа от ЕЦБ.

Едновременно с молбата за банковия съюз започва изпълнението на останалите ангажименти, поети от нас, като предусловия за членство в чакалнята. Самото искане за влизане в преддверието за еврото най-вероятно ще се внесе към средата на следващата година, така че около август 2019 г. България може да получи одобрение и на двете си искания.