Кабинетът “Орешарски” отпусна през 2014 г. 91 милиона на 57 червени общини

127 общини не са получили нито лев допълнително от правителството на Борисов, повечето от тях са от ГЕРБ

73 общини, управлявани от ГЕРБ, в които живеят над 4 милиона жители, са получили 134 826 399 лева допълнително от правителството.

За 10 общини с кметове, издигнати или подкрепени от БСП, в които живеят малко над 306 хиляди души, пък са отпуснати 11 662 699 лева.

35 общини на ДПС с общо население близо 730 хиляди души са получили допълнително 70 580 215 лв.

Това показва сметката на парите, които са разпределени от кабинета “Борисов 3” от края на юли миналата година до този август.

С 5 постановления

правителството е

отпуснало

допълнително

общо над

241 млн. лв.

за непредвидени разходи, текущи ремонти и придобиване на нефинансови активи на 138 общини, като пари има и за такива с независими от партии кметове. 127 общини не са получили нито лев допълнително, показва още проверката на “24 часа”.

54 от тях са на ГЕРБ, 32 - на БСП, а 21 - на независими кандидати или такива, подкрепени от местни коалиции.

За сравнение кабинетът “Орешарски” със свое Постановление №19 от 7 февруари 2014 г. е разпределил над 289 милиона лева по бюджетите на общините като допълнителни средства за изпълнение на проекти по програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Тогава пари не са дадени на 63 общини.

По време на правителството на БСП и ДПС най-много средства са заделени за червените общини. От 62, управлявани от кметове на левицата или подкрепени от нея, пари е имало за 57 - общо над 91 млн. лв.

От общо 89 общини на ГЕРБ пък допълнителни средства в размер на близо 78 млн. лв. са били отпуснати само на 35.

Правителството на Пламен Орешарски е разпределило допълнителни средства за повече общини на БСП и ДПС.
Правителството на Пламен Орешарски е разпределило допълнителни средства за повече общини на БСП и ДПС.

От 35 общини на ДПС при кабинета “Орешарски” пари не е получила едва една - Мирково, където партията е подкрепила кандидат, издигнат от местна коалиция. На останалите 34 града са отпуснати общо близо 71 млн. лв.

Същата е ситуацията при общините на ДПС и при кабинета “Борисов 3”. Сега от всички общински кметове на партията само Нуридин Исмаил от Хитрино не е получил допълнителни средства. В справката не влизат сумите, давани за възстановяване на Хитрино след взрива на влаковата цистерна.

“Кметовете на ДПС са добрите кметове на България, ние имаме добри проекти и затова печелим европейско и национално финансиране и аз очаквам от правителството на ГЕРБ да продължава да подкрепя кметовете, защото това е важно за живота на хората в общините”, коментира преди ден зам.-шефът на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис пред bTV. Той е извоювал за града си над 6 милиона допълнително, 1/3 от които ще са за подмяна на осветлението с енергоспестяващо.

ХАСАН АЗИС
ХАСАН АЗИС

“Сигурен съм, че има и кметове на ГЕРБ, които не са доволни от това разпределение. Аз лично имах по-големи очаквания за финансиране на наши проекти”, допълни Азис. И подчерта, че кметовете на ДПС са най-подготвени с проекти и експертиза, имат силна подкрепа от ръководството на партията и парламентарната група и затова успявали. Разпределението на бюджетите е отражение на това как дадена партия успява да реализира местната политика, смята кметът на Кърджали.

Депутати пък напомниха, че преди години

ДПС бе

единствената

партия, която

направи

специални

обучения

за хората си по места как да правят проекти, за да печелят пари с тях.

Близо 5,5 милиона лева е отпуснал кабинетът “Борисов 3” на 5 общини, управлявани от кметове, издигнати или подкрепени от несъществуващия вече Реформаторски блок, сред които Монтана, Плевен, Чепеларе и Симеоновград, в които живеят общо 161 хиляди души.

Интересен факт е, че 1,2 милиона лева са дадени допълнително на община Ракитово, чийто кмет е издигнат от ПК “Екогласност”, който бе дългогодишен партньор в лявата коалиция. Както и 200 хиляди на кмета на Вълчедръм, издигнат от земеделците на Спас Панчев, доскорошни коалиционни партньори на БСП. С последното постановление от този август най-голямата отпусната сума е за София - 15 милиона, за изграждането на третия лъч на метрото.

И макар над 1-милионната столица да се смята за крепост на ГЕРБ, управляващата партия регистрира на последните местни избори подкрепата само на 238 500 души. БСП има 33 281 избиратели, които също пътуват с метрото.

Зам.-шефовете на БСП Деница Златева и Кирил Добрев и кметицата на Троян Донка Михайлова скочиха срещу разпределението на допълнителните средства от МС.
Зам.-шефовете на БСП Деница Златева и Кирил Добрев и кметицата на Троян Донка Михайлова скочиха срещу разпределението на допълнителните средства от МС.

Същата е и ситуацията в Пловдив, който получава 9 млн. лева, от които 4,7 млн. за реконструкцията на централния площад и културните пространства към него. От 345 213 жители по данни на НСИ към края на 2017 г. малко над 49 хиляди са гласувалите за ГЕРБ, над 8000 са за БСП, а 25 500 бяха за кандидата на “Патриотичен фронт” Славчо Атанасов.

Над 6 млн. лева е получила община Велико Търново, където от 87 хиляди жители 22 835 са гласували за ГЕРБ на последните местни избори. Парите там са дадени за ремонти на улици и за изграждането на детска градина със 120 места.

Така по груби сметки на глава от населението в общините на ДПС, които са получили допълнителни средства, се падат по 96,72 лв.

При червените на

жител се падат

по 38,06 лв.,

при реформаторите - 33,98 лв., а при ГЕРБ - по 33,20 лв.

Няколко областни града, все с кметове на ГЕРБ, не са получили допълнителни средства от бюджета. Това са Благоевград, Стара Загора, Видин, Русе, Сливен. В цялата София-област пари е получила само община Своге. Общините в Сливенско и Ямболско не са получили нито лев.

Борисов: БСП нямат думата да ми говорят за кметове, след като Орешарски спря парите на София

Правителството не разделя българските общини по това кой ги управлява. Трябва да се има предвид, че общините, управлявани от кметове на БСП, са значително по-малко и е напълно нормално те да получат по-малка част от заделените за подпомагането на местните власти средства.

Това коментира в четвъртък премиерът Бойко Борисов по повод атаките на социалистите от последните дни, че правителството финансира само общини на ГЕРБ и ДПС.

“Това са лъжи. В сряда кметът на Сопот от БСП дойде да ми благодари. Сметнете само за Троян колко е дадено. На 15 август ще стане готово за 1 млн. лв. Антимовото крило на Троянския манастир. За Гоце Делчев с червен кмет няма нещо ненаправено - пътища, градини, всички блокове са му санирани. БСП да говорят за кметове, след като умишлено ми правиха кризи с боклука и щяха да изморят хората в София. Техният премиер ходеше с Вълка да мие улиците, а ми спряха извозването на боклука. Ами Орешарски и ДПС какво направиха? Удариха програмите на София и Пловдив. Те точно нямат думата да говорят”, заяви още Борисов.

“Ами те БСП имат и най-малко кметове. Я сметнете жителите на градовете на ГЕРБ - над 6,5 млн. души. Естествено, за най-много хора се дават най-много средства. 15 млн. лв. от последното постановление са за третия лъч на метрото. Това са проекти, които вървят. Какво като е ДПС, в Родопите и Делиормана не живеят хора ли?”, завърши коментара си Борисов.