Сделките са за близо 800 млн. евро

Китай настъпва на европейския пазар, купувайки две компании, производители на домакински електроуреди.

Първо през май китайският производител на техника Hisense започна изкупуването на акциите на словенската “Горение” и вече държи 95,42% от тях. За това е платила по 12 евро на акция, като така е оценила “Горение” на 293 млн. евро. Преди две седмици китайците получиха разрешение да придобият и останалия дял от компанията. Преди това основни акционери в нея бяха словенското правителство и японската “Панасоник”.

Новото ръководство е решило от началото на 2019 г. да премести производството на хладилници на “Горение” в Сърбия, близо до Белград.

Hisense вече разполага с производствени мощности в цял свят, включително в Европа. Тя е сред най-големите производители на телевизори и домакински уреди и има повече от 75 хил. служители. Приходите ѝ са над 4 млрд. долара, а миналата година придоби и телевизионния бизнес на “Тошиба”.

В петък друг китайски електрогигант - Haier, обяви, че ще придобие 100% от италианската фирма за електроуреди “Канди” за 475 млн. евро. Това е семейна компания, която произвежда перални машини и хладилници. Сделката включва и марката Hoover, която е най-известна с прахосмукачките си и е закупена от “Канди” през 1995 г. Китайската Haier има 85 хил. служители, които произвеждат климатици, мобилни телефони, компютри, перални машини, хладилници, телевизори и микровълнови. Миналата година продажбите ѝ са за 30 млрд. евро.