Трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да може Комисията за защита на конкуренцията да вземе решение за прекратяване на дейността и това да е законовото основание приложението “Такси Максим” да бъде свалено от интернет. Това обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова след среща на депутатите от ГЕРБ с таксиметровите превозвачи, които вчера излязоха на протест срещу “Максим".

Главното недоволство на бранша е, че руската компания работи с цивилни коли, което наподобява концепцията на “Юбер”, която у нас е забранена.

Стоянова обясни, че транспортното министерство работи заедно с НАП, прокуратурата и автомобилната инспекция и е въпрос на време да се съберат достатъчно доказателства. Това ставало трудно, защото се събирали през заявки през приложението, а собственикът на сайта е офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България, подчерта Стоянова.

Шефката на бюджетната комисия акцентира, че процесът не може да завърши толкова бързо, но е на финала си, и допълни, че няма как чрез промяна на закона да се реши проблемът.

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов призова: “Не използвайте това приложение - не ви дава сигурност. Шофьорите са нерегламентирани и не знаете дали са достатъчно обучени и има ли застраховка за вас”.