През юни стартира изграждането на газовата връзка с Гърция

Офертата, която печели обществената поръчка за строеж на тръбата на “Турски поток” през България, е на консорциум “Аркад”. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване в парламента за развитието на газовия хъб “Балкан”.

В консорциума са “Аркад Ей Би Би - Италия” и “Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия”, съобщиха от “Булгарстрансгаз”. Петкова припомни, че в обществената поръчка са участвали 3 обединения. Както “24 часа” писа, унгарският консорциум не е успял да покрие изискванията и е отстранен. Останалите участници имаха

разлика в двете оферти

от над 1 млрд. евро

Участниците трябваше да подадат по 2 ценови предложения. Едното е при срок на изпълнение за 250 дни, а второто - за 615 дни. По думите на Петкова условията, предложени от саудитско-италианското обединение, са били по-добри. При отварянето на офертите стана ясно, че “Аркад” предлага да построи участъка за 250 дни за 1,28 млрд. евро спрямо 2,41 млрд. от другия кандидат - “Газово развитие и разширение в България”. При второто предложение с по-дълъг срок на изпълнение цената на “Аркад” е 1,102 млрд. спрямо 1,6 млрд. евро от другия участник.

Петкова подчерта, че офертата на саудитско-италианското обединение позволила “влизане в бюджета на обществената поръчка”. И допълни, че другото важно условие е било лихвеният процент, който дава сдружението при дългосрочно възстановяване на инвестицията - 4,1%. “Смятам, че е едно добро постижение, но ние сме си оставили възможност, ако излезем на финансовите пазари и ако получим по-добри условия, да се възползваме от тях”, посочи министърката.

Тя акцентира, че проектът трябва да бъде готов до началото на 2020 г. И допълни, че когато се говори за газоразпределителен център, “от ключово значение е интерконекторът Гърция - България, защото той е с голям приоритет не само у нас, но и в целия Европейски съюз”. Петкова припомни, че той е включен към седемте топприоритета на ЕС в областта на енергетиката.

Министърката подчерта, че

през април трябва да се

финализира поръчката за тръбите,

а през май да приключи и изборът на строител за газовата връзка с Гърция. Така в началото на юни трябвало да бъде даден стартът на строителството. По думите на Петкова целта е проектът да бъде завършен 2020 г. Преди дни Европейската комисия одобри отпускането на 33 млн. евро от бюджета на ЕС за връзката между газопроводите на България и Гърция.

Министърката посочи, че се търсят и други възможности за доставки на газ. “Залагаме много на местния добив - на проучванията, които в момента се извършват дълбоко в Черно море да се увенчаят с успех, защото няма по-добра диверсификация от това да разполагаме с месни енергийни ресурси”.