Белгийката компания John Cockerill Defense предлага на армията куполи за бронирани бойни машини, които да се сглобяват в България.

Министерството на отбраната покани четири компании за доставка на машини на Сухопътните войски. Куполите на белгийците са съвместими с всяка една от тях, а имат и сключен договор с две от фирмите - Patria и Nexter.

Тъй като в проекта на министерството е заложено изискване минимум 20% от работата по машините да се извършват в сътрудничество с българската отбранителна индустрия, белгийската фирма предлага като вариант сглобяването и производството на някои от частите да се извършват в България. Дейностите ще започнат 6 месеца след подписване на договор с тях, ако това се случи.

Куполите, предагани на нашата армия, позволяват монтирането на различни по големина оръдия, като смяната може да се извърши за по-малко от час. Жизненият цикъл на куполите също е между 30 и 50 години. Освен това те идват в два варианта - пилотиран и безпилотен, които са почти идентични и лесно могат да се сменят.

В момента различни части от производството и пълни тестове се извършват в Лонсин и Обанж в Белгия, както и в Дистроф във Франция. Във френския град Комерси е обучителната база, където ще бъдат изпратени и българските войници. Част от подготовката се извършва чрез симулатори с виртуална реалност.