Тrayport Limited /Trayport/ и "Газов Хъб Балкан" ЕАД обявиха днес сключването на споразумение за прилагане на системата за борсова търговия /ETS/ на Trayport за търговските нужди на "Газов Хъб Балкан" ЕАД. Това съобщиха от "Газов Хъб Балкан" ЕАД.

Системата за борсова търговия /ETS/ на Trayport е механизъм за оферти в реално време и търговска система, която е създадена специално да подпомогне стоковите борси да предоставят електронна среда за търговия, уточниха от българското дружеството.

ЕTS се използва широко за организиране на физически и финансови пазари. Системата за борсова търговия осигурява на борсите единно решение за прозрачно разпространение на цените, съвпадение на интересите на клиентите и провеждане на коректна търговия. Чрез ETS борсите могат да предложат на своите търговци клиенти директен достъп до ликвидност на пазара чрез търговския екран на Trayport Joule - водещото в Европа решение за електронна търговия на енергийните пазари.

Първоначално "Газов Хъб Балкан" ЕАД ще въведе двустранни и борсови договори, които най-добре отговарят на нуждите на българските участници на пазара. Това включва краткосрочни стандартизирани продукти, съгласно Мрежовия кодекс за балансиране и стандартизирани двустранни дългосрочни договори (месечни, тримесечни, сезонни, годишни и продукти за няколко години напред), се посочва в съобщението.