Разходите по консолидираната фискална програма за 2019 година са били 37,1 на сто от прогнозния Брутен вътрешен продукт при планирани 37,9 на сто от БВП.

Това каза в Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов, като отговори на питане на народните представители Николай Цонков и Антон Кутев, относно планирани и изпълнени политики чрез бюджета на страната, предаде БТА.

Министърът подчерта, че няма харчене на излишъци в бюджета, а преразпределение на разходите, които са взети с решения на правителството.

През миналата година най-много са били разходите за социални политики - при планиране 11,8 на сто от БВП са изхрачени 12,0 на сто от брутния вътрешен продукт.

При планирани 5,7 на сто разходи за отбрана и сигурност, отчетите сочат, че са изхарчени 5,5 на сто от БВП. С актуализация на бюджета бяха заделени 1,8 на сто от БВП за придобиване на нови изтребители но и с този разходи, дефицитът на консолидираната фискална програма е 0,97 на сто от БВП при планиран дефицит 2,1 на сто, посочи Горанов.

Разходите за Министерството на отбраната са част от тези за сигурност и отбрана. Там влизат и парите за МВР и други служби. В бюджета е било заложено за МО да се изхарчат 1,58 на сто от БВП, но с парите за нови изтребители тези разходи достигат почти 3,5 на сто от БВП.

За здравеопазване е било планирано да се изхарчат 4,4 на сто от БВП, отчетите сочат, че са изхарчени 4,5 на сто от БВП, каза Горанов.
Антон Кутев и Николай Цонков казаха, че в края на 2019 година, както и всяка друга година напоследък, рязко са се увеличили разходите в бюджета извън решенията на Народното събрание.

Антон Кутев, добави, че това е началото на дебат за правилата за харченето на парите на хората. Разговорът ще продължи, когато имаме повече информация за изпълнението на бюджета от държавните организации, каза депутатът.