Централата отвори врати,  за да видят хората инсталациите

“Топлофикация Сливен” отвори врати в края на миналата седмица, за да покаже как се прави парно. В централата бе осигурен достъп на медии, граждани, представители на природозащитна организация и на отдел “Екология” от общината в града до инсталациите за горене на RDF и биомаса, които са собственост на дружеството.

Експерти от предприятието показаха на посетителите инсталациите в теца и разясниха същността на самия процес по оползотворяване на модифицираното гориво RDF.

Жители на Сливен и Стара Загора се запознаха със системите за очистване на газове, както и мерките за безопасност в топлофикацията.

По време на деня на отворените врати директорът на “Топлофикация Сливен” Павлин Костов заяви, че е щастлив от факта, че са демонстрирали на живо как се осъществява самият процес.

Той обясни, че след първоначалното изгаряне газовете престояват в пещта 2,5 секунди, след което се подават в следващия димоходен тракт и там престояват още толкова. Директорът обяви, че са предприели и вторично изгаряне на газовете, които се получават при оползотворяването. Той разясни, че това се изисква единствено при горенето на опасни отпадъци, а в “ТЕЦ Сливен” не се използват такива.

“Преценихме, че е по-добре да се подсигурим двойно, за да гарантираме чистотата на газовете, които се изпускат от централата”, уточни Ангел Ангелов - председател на борда на директорите.

“ТЕЦ Сливен” направила голяма инвестиция през 2015 година в специална инсталация, която отговаря на всички европейски изисквания за безопасното изгаряне на RDF.

Ангелов допълни, че се използва малко количество модифицирано гориво RDF, а в пещите се изгарят предимно слама, слънчогледови и оризови люспи.

“Мисля, че вече всички се убедиха, че при нас не се гори просто боклук, а се оползотворява RDF, който e сепариран и обеззаразен отпадък от депото в Хаджи Димитрово, където се събира сметта на пет общини от региона. От няколко дни и от София. Можем да гарантираме на гражданите, че “ТЕЦ Сливен” не създава предпоставки за замърсяване на въздуха” С тези думи Костов обобщи отговорите на въпросите, които са му били задавани от посетителите в централата.