Автономният микробус Robobus, разработен от китайската компания Guizhou Hankaisi Intelligent Technology Co., Ltd. (PIX Moving), се очаква да тръгне по пътищата на град Торино, предоставяйки транспортни услуги на къси разстояния, съобщи Радио Китай.

PIX Moving вече е получил лиценз за тестване и експлоатация на Robobus по обществени пътища от местните регулаторни органи. Сега предстоят полеви тестове, преди микробусът да бъде пуснат в експлоатация, а доставката на повече машини ще зависи от търсенето.

Robobus е изцяло електрически и няма традиционни автобусни компоненти като шофьорска кабина, волан, педали или огледала за обратно виждане. Той е проектиран симетрично, без разграничение на предна и задна част, което го прави лесен за движение и в двете посоки, може да развива максимална скорост от 30 км/ч. и да превозва шест пътника, с пробег от 100-130 км с едно зареждане.

До момента PIX Moving е доставила Robobus на клиенти в няколко страни, включително Испания, Япония, Съединените щати и Индия.